Åsne om radikale søstre

Forfatter og journalist Åsne Seierstad er trekkplaster når Falstadsenteret markerer sine første ti år.

Åsne Seierstad.  Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Nyheter

Torsdag 1. desember er det ti år siden institusjonen Falstadsenteret flyttet inn i den nyrenoverte murbygningen på Falstad. Den skal markeres med åpen dag og foredrag av journalist og forfatter Åsne Seierstad.

Nytilsatt direktør Christian Wee ved Falstadsenteret inviterer alle interesserte til jubileumsdagen der senteret vil presentere seg selv og si litt om veien fremover. Ifølge Falstadsenteret vennebrev legges det opp til ulike stasjoner inne i bygget som skal forteller om de ulike delene av Falstadsenterets historie. I tillegg vil det blir formidlet litt rundt hva senteret skal holde på med fremover.

Siste dag for Jørstad

Det er også en spesiell dag ettersom tiårsjubileet faller samtidig med at Tone Jørstad går av som direktør. Hun var gründeren av Falstadsenteret og har gjennom 25 års innsats utviklet og realisert ideen om Falstadsenteret. Hun har også vært leder av stiftelsen de 10 første årene.

Godt å våttå om Falstadsenteret

Falstadsenteret er et av seks nasjonale freds- og menneskerettighetssenter, og ligger på Ekne.

Senteret ble åpnet i 2006, og befinner seg i det som var krigsfangeleir Falstad under 2. verdenskrig.

Falstad har også vært skolehjem både før og etter 2. verdenskrig, og var tvangsarbeidsleir i forbindelse med rettsopppgjøret etter 2. verdenskrig.

Senteret har som sitt hovedmandat å forske og formidle omkring menneskerettigheter og demokrati.

Senteret har 13 ansatte.


Taler og bespisning

Jubileumsmarkeringen starter med åpent hus på ettermiddagen, og med påfølgende offisiell markering med bespisning og tilhørende taler og musikalske innslag. Så vil det bli foredrag av forfatter og journalist Åsne Seierstad. Seierstad vil komme inn på utenforskap, radikalisering og ekstremisme og skal fortelle fra sin nyeste bok «To søstre». Dette blir lagt opp i en samtale med redaktør i Innherred, Roger Rein. Dette innslaget er også åpent for alle.

Hyperaktuell bok

Med «To søstre» er Åsne Seierstad en av landets mest aktuelle personer rundt akkurat de temaområdene Falstadsenteret jobber med. Boka starter som en fortelling om to søstre fra Bærum som slutter seg til IS i Syria der de ender opp som bruder og mødre. Men ganske snart utvikler «To søstre» seg til også å bli en historie om radikalisering av store grupper ungdommer, og ikke minst en lærerik fremstilling av hvordan krigen i Syria har artet seg de siste fem årene.

- Til sammen gjør det «To søstre» til en av de aller viktigste norske sakprosabøkene på svært lenge, konkluderte VG som i sin anmeldelse har gitt boka terningkast 6.

Krigsreporter

Åsne Seierstad (46) er særlig kjent for dokumentariske bøker med skildringer av hverdagsliv i krigs- og konfliktområder det siste to tiårene. Mange vil forbinde henne med boka «Bokhandleren i Kabul» som ble gitt ut i 2002.

Seierstad er cand. mag. fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Hun ble frilansjournalist for Arbeiderbladet mens hun studerte statsvitenskap ved Universitetet i Moskva. Hun holdt til i Russland fra 1993 til 1996, hvor hun dekket krigen i Tsjetsjenia. I 1997 var hun reporter i Kina. Fra 1998 til 2000 arbeidet hun i Dagsrevyen i NRK, og dekket blant annet krigen i Kosovo. Senere har hun dekket både krigen i Afghanistan og krigen i Irak under den amerikanske invasjonen i 2003 for både norsk og svensk fjernsyn.