Tor Haugmark og Kjetil Dillan i Verdal historielag er ildsjelene bak restaureringen av "samvirkefilmen" fra 1939. Filmen viser opptak gjort på oppdrag for Verdal samvirkelag på 30-tallet, da de bestilte 300 meter smalfilm fra verdalssamfunnet hos Ingvar Dillan. Bildene er nå digitalisert fra originalfilmen, og historielaget har identifisert mange av personene som er avbildet, samt lagt på kommentatorspor ved Nils Nordberg.

Nesten fulle hus

Lørdag var det duket for premierevisning på den unike filmen, som ble vist to ganger i storsalen ved Verdal kino på formiddagen. Til premieren rulle Haugmark og Dillan ut den røde løperen i foajeen og strålte da de så at det strømmet på med folk.

Ber om hjelp

Mange av personene på filmen er identifisert, men fortsatt gjenstår flere personer som det ikke har lyktes å finne navn på. Derfor håper Haugmark og Dillan at filmframvisningene nå løser deler av det arbeidet.

- Dersom noen ser filmen og kjenner igjen folk uten navn, så håper vi at de tar kontakt for å hjelpe oss. Det gjør filmen enda mer verdifull for ettertiden, sier duoen.

- Verdifullt

Under filmvisningen var det tydelig god stemning blant de frammøtte, som kjente igjen både gårder, folk og gamle bygninger som nå er borte. Flere scener brakte fram latter eller overraskede gisp blant publikum, som utvilsomt koste seg.

- Ja, det var veldig mye fint i filmen. Jeg kjente igjen mye gammelt, og spesielt Johannes Minsaas, som jeg husker gikk rundt i sentrum. Dette er veldig verdifulle filmer for ettertiden, sier Morten Baglo etter visningen.