Her er den historiske filmen i kortform

Fikk du med deg «Verdalsfilmen» fra 1939?

Verdalsfilmen fra slutten av 1930-tallet begeistrer fortsatt.

Nyheter

I desember var det visning av den gamle kulturskatten fra slutten av 1930-tallet på Verdal kino.

Smalfilm fra 1939 begeistret verdalingene

Unike innblikk i Verdalssamfunnet i førkrigstiden ble vist for publikum for første gang.

Historielaget i Verdal sørget nemlig for å digitalisere filmen som ble laget av Ingvar Dillan, og fikk selveste Nils Nordberg til å lese kommentarene.

Om det blir flere visninger på stort lerret vil vise seg, men deler av materialet er også brukt tidligere. Da Hagergrynkompaniet i 2007 satte opp Kabaret Øra, var en knappe tre minutter lang filmsnutt med musikk til bildene åpningssekvensen i kabareten.

Gjenkjennelig

På sett og vis er det en forkortet versjon av den komplette filmen, og det tre minutter lange «sammendraget» finnes på Verdal historielags Youtube-konto. Du kan se filmen i videovinduet ovenfor.

Selv for ganske ferske verdalinger er flere av gatebildene fra Øra svært så gjenkjennelige den dag i dag. Så selv om Verdal har utviklet seg mye på 80 år, er det ingen tvil om at en god del av sjela fortsatt finnes i byen.

Gammel filmskatt får nytt liv

Den gamle «Verdalsfilmen» har nypremiere.


– Da Tor Haugmark for et par år siden la ut noen sekvenser fra filmen på sin Facebook-side, skapte det en voldsom oppmerksomhet, sa Kjetil Dillan i historielaget da Innherred omtalte filmen før fremvisningen på kino.

Kjetil Dillan og Tor Haugmark sammen med Eli Røthe og kinomaskinist Lars Gunnar Stavdal før visningen i desember. Foto: Tor Ole Ree 

Tilgjengeliggjøre historien

Engasjementet fra Haugmarks Facebook-venner ble et stort påskudd til å få satt sammen en nyversjon med navn på personer og kommentarer, en hel time med film fra gamle dager.

– Grunntanken hos historielaget er jo å få tilgjengeliggjort historisk materiale på best mulig måte, fremhevet Kjetil Dillan.

Fikk du ikke med deg fremvisningen på kino, eller ønsker et gjensyn, kan du i hvert fall ta deg tre minutter til å se 80 år gammel film fra Verdal ovenfor.