Kommunalsjef i Verdal kommune, Anne Kari Haugdal, sier at behovet for å få helsehjelp i sykeheim til enhver tid vil variere ut fra befolkningen.

– Per dato er det størst behov for omsorgsboliger med heldøgns bemanning.

– Hva sier du til eldre som føler utrygghet om de vil få hjelp den dagen de trenger det?

– Personer som har behov for tjenester kan søke selv eller få hjelp av kommunen tik å søke på tjenester. Kommunen er pliktig til å gi forsvarlig helsetjenester etter helse og omsorgsloven. Dette kan gis i form av tjenester i hjemmet eller i sykeheim. Det er mulig å klage på tildelingen av tjenesten og øverste klageorgan er fylkesmannen.

Overbelegg

– Er det fullt ved Verdal bo- og helsetun?

– Ja, det er overbelegg på grunn av økt forekomst av influensa i fylket. Sykehusene har også overbelegg på grunn av dette, hvor mange er henvist til å ligge på korridorene. Når pasienter er vurdert ferdigbehandlet på sykehuset, har Verdal kommune frigjort for eksempel stuer på Verdal bo- og helestun. Vi har også tatt i bruk ledige rom i trygghetsboligene/omsorgsboligene på Ørmelen og i Vuku. De som har behov for mobilisering etter sykehusopphold for et faglig forsvarlig helsetilbud av kommunen der. Dette skjer i samarbeid med pasienten, og det oppleves som bedre å få et slikt tilbud enn å ligge som korridorpasient på sykehuset. Denne beredskapen er det viktig for kommunen å ha når det oppstår slike epidemier. På den måten sikres innbyggerne i Verdal er forsvarlig tilbud på rett sted og tid ut fra fastlegens/legevatlegens vurdering av hva den enkelte sin sykdomstilstand krever av helsehjelp.

En på venteliste

– Brukes begrepet ventelister?

– Ja, det er per dato en på venteliste. Den som søker sykeheimsplass og har fått tildelt plass etter saksbehandlingen av søknaden, settes på venteliste hvis det ikke er ledig plass i sykeheim. I ventelisteperioden gir hjemmetjenesten forsvarlig helsetjeneste i hjemmet i påvente sykeheimsplass.

– Hva må til for å få plass?

– Det er den enkeltes sykdomstilstand og vurdering av hva som best kan bidra til å gi forsvarlig helsehjelp, jamfør lov og helse og omsorgstjenester, som ligger til grunn når en søknad om plass i institusjon saksbehandles.

– Hva gjør kommunen når det allerede er fysisk er fylt opp i alle rom (på Verdal bo- og helsetun) og det kommer søknad fra en som fyller alle kriterier for å få plass?

– Søknaden saksbehandles, og fyller søkeren alle kriterier, tildeles vedkommende sykeheimsplass. Hvis ingen plass er ledig, settes søkeren på venteliste. Forsvarlig hjelp i hjemmet gis da i påvente av ledig sykeheimsplass.

Pårørende-samarbeid

– Må pårørende i kommende år belage seg på å gjøre flere omsorgsoppgaver for sine?

– Kommunen kan ikke pålegge pårørende omsorgsoppgaver. Det er som oftest i brukerens- og kommunens interesse å etablere et samarbeid med pårørende når kommunen yter helsehjelp. Dette for blant annet å sikre at brukeren opplever trygghet for at helsehjelpa er et godt supplement til det pårørende kan gi av trygghet for seg når helsa svikter.