Onsdag fikk driftskomiteen den etterlengtede rapporten om framtidig kulturinfrastruktur i Levanger. Arbeidsgruppen foreslår en modell med tresals kino og nytt bibliotek på dagens bibliotektomt, mens vaskeriet på havna skal bygges om til en stor kulturscene med øvingslokaler og kulturnæring. Totalt har forslaget en ramme på 232 millioner kroner. Det bekymrer flere av politikerne i driftskomiteen, som etter kultursjefens gjennomgang uttrykte skepsis mot nye storsatsinger.

– Vi har fortsatt en ganske stor investeringsbølge, og jeg er veldig lite fristet til å gå på flere store beløp. Jeg er bekymret for lånegjelden, sa Asbjørn Brustad (Sp). Han ville heller se utnytte Festiviteten i større grad.

– Det gir oss ikke store scenefasiliteter, som mange ønsker seg, men i en fase kan det være nok inntil vi har råd til å gå dypere inn, sier han.

Kinoen ikke dårlig

Da reagerte Khalil Obeed (Ap), som var svært tydelig på at det må bygges en ny kulturscene for store oppsetninger i Levanger.

Driftskomiteens medlemmer uttrykte tidvis skepsis til investeringsnivået i kulturrapporten. Kultursjef Guri M. Sivertsen svarte at planen tenker svært langsiktig, og ikke minst helhetlig.

– Det vi trenger i Levanger er øvingslokaler og en stor scene til blant annet Riksteateret. Vi trenger det samlet i ett bygg og vi trenger det i går. Folk har ventet lenge, og dette var bestillingen. Å prioritere andre bygg foran vaskeriet er et stort slag for alle kulturaktører i Levanger, sa Obeed i møtet.

Han mener at en ny kulturscene med 400–500 sitteplasser er viktigere enn både bibliotek og kino.

– Vi har ikke dårlig kino eller bibliotek. Jeg har ikke problemer med tilbudene per i dag, men jeg har problemer med mangel på øvingslokaler. Det er faktisk deres tur, og vaskeriet er et veldig realistisk prosjekt som det er bra enighet om. Ny kino og bibliotek kan være framtidige planer, sier han.

- Som å tro på julenissen

Kultursjefen forklarte også at kommunen ønsker å koble et framtidig hotell på havna til bruk av en ny kulturscene like ved. Atle Busch (V) reagerte på at framtidige muligheter skal være en faktor.

– Jeg greier ikke å forstå at et hotell kan dekke opp kostnader ved øvingslokaler på havna. Det er som å tro på julenissen, sa han.

Anne Kathrine Nordhammer Solberg (H) fulgte opp med å minne om driftskostnadene.

– Kommunen har en stor gjeldsbelastning. Kulturscenen kan skape verdivekst, men hvem skal finansiere det? Jeg vil ikke være med på å øke driftsbudsjettene og lånene våre per i dag, og jeg tror at dette blir en stor diskusjon i kommunestyret, sier hun.