KOMBINASJONSBRUK Gården Bunes likker vakkert til hele nede ved Leksdalsvannet. Tre av fire kroner som gården omsetter kommer produksjon av meitemark og spyfluelarver.

– Konkurransefiskerne nordpå kjøper for det meste «punkerutgaven». Dette er en blanding av rød, blå, grønn, hvit og gul maggot. Men ellers er det den hvite sorten som er den mest vanlige blant de aller fleste fiskerne. En del sverger også til den røde, forteller Arnfnn Voll.

NÆRINGSVEI Salg av agn er en viktig del av drifta på Bunes. Eier Arnfinn Voll viser frem ei eske med Bunesmark

Han tømmer ut de ulike typene maggot larver på en stor papplate. Februar og vinterferie betyr en tur på hytta for mange, og da skal «alle» ha med seg en liten boks med maggot. Dette gjelder for øvrig enda mer i påskeuka, som normalt er den beste salgsperioden i året.

– Men påska er jo litt sein i år (i midten av april), så da spørs det hvordan det er med isforholdene. Det er imidlertid meldt kaldere vær i slutten av vinterferieuka, så da håper vi på topp forhold ffor dem somelsker isfiske. Været er alfa og omega, poengterer sauebonden som har agn som «attåt» næring.

Har holdt på i femti år

VELKJENT Bunesmark har vært et kjent varemerke blant fiskere siden slutten av 60-tallet.

Det er nå omkring femti år siden Arnfinns far, Reidar Voll, startet opp med produksjon av meitemark i fjøset på gården Bunes. Dette var et tillegg til den «normale» gårdsdrifta med poteter, korn, gris, ku og sau. Arnfinn tok over gården i 1995, og han har fulgt i farens fotspor. «Bunes-Mark» har vært, og er fortsatt et kjent varemerke for alle som driver med sportsfiske.

–Salg av agn er fortsatt en veldig viktig del av drifta på gården. I tillegg til saueholdet. Forskjellen er at vi nå kjøper inn både maggot og mark fra Sverige. Fra et sted som heter Lit, noen få kilometer nord for Østersund. Og salget blir mer og mer dreid over mot sommeren. Dette skyldes de ustabile og korte vintrene. Denne vinteren har salget hittil bare vært rundt halvparten av det normale på grunn av mildværet. Kystvatna er ikke fiskbare, sier Voll og mener med dette ferskvatn som ligger lags med kysten. Det er ikke is på ferskvatna på Hitra, Frøya og Fosen dette året.

–Og jeg tror fiske var mye mer «matauk» før i tida. Da var det mye lettere å komme seg ut på fisketur. Nå er det mange andre ting som opptar folk. Her har skolene en jobb å gjøre, mener Voll.

Fra Sør-Trøndelag til Troms

MAGGOTSELGEREN Maggot og mark fra Bunes er populære varer i butikken til Jan Sakshaug i Stjørdal. Butikken ligger like ved E14.

Maggoten og marken fra Bunes får du kjøpt i mer enn 100 sportsbutikker fra Midt-Norge og nordover til og med Troms. I tillegg har Voll en stor grossist i Nordland fylke som kjøper agn fra Bunes. Tidligere var det også en rekke forretninger på Østlandet som forhandlet mark og maggot fra Verdal, men her har andre leverandører overtatt.

–For tida er det beste markedet i Nord-Norge. Troms og Nordland. Det meldes om fantastisk fine forhold i fjellområdene øst for Fauske og ved Setermoen i Sør-Troms, sier Voll og legger til at Nord-Trøndelag også er et bra distrikt med mange kunder. Han nevner spesielt Røros, Tydal, Stjørdal og Meråker. En aav dem somkjøper agn fast fra Bunes, er Jan Sakshaug på Stjørdal. Sportsbutikken ligger strategisk til, bare et par steinkast fra E14.

–I år har det ikke vært så bra salg. Det har vært en «rar» vinter med usikre iser. Dette gjør at interessen dabber av. Førjuls-sesongen har nærmest vært fraværende. Mars og april er normalt den fineste tiden for isfiske. Og maggot er faktisk den varen jeg selger mest av i butikken når det gjelder antall solgte artikler. Om sommeren går det også mye mark, sier Sakshaug.

–Hvem er kundene?

–Det er alt fra den mest ihuga fiskeren til familien som skal ha med seg en boks på hytta og prøve fiskelykken sammen med barna. Du må ta med at det faktisk også er noen som kjøper maggot som mat til sine kjæledyr.

For den som er glad i isfiske, er det mange muligheter her på Innherred. I Levanger har vi blant annet Byavatnet, Lynvatnet, Movatnet, Vulusjøen og Grønningen. Alle lett tilgjengelige. De mest kjente iisfiskevatnenei Verdal er Leksdalsvatnet, Innsvatnet, Høysjøen, Veressjøen og Billingen. Her kan man få både røye og ørret.

Fine forhold i høyfjellet

SJEKKER ISEN Arnfinn Voll sjekker istykkelsen på Leksdalsvatnet i forrige uke. Den er rundt 30 centimeter.

– Det ryktes at det er kjempebra fiskebett på fjellvatna i disse tider. De som ligger over 400-–00 meter over havet. Jeg snakket nylig med en sambygding som hadde satt ut ti snører på Skjækervatnet, og dagen etter kunne han dra opp åtte aurer med en gjennomsnittsvekt på rundt halvkiloen. Det må være bra, sier Voll og blir med ut for å sjekke isen på Leksdalsvatnet. Istykkelsen er rundt 30-–0 centimeter.

–Det er bare tre-fire uker siden isen la seg. Og det spesielle i år, er at den la seg på forholdsvis høg sjø. Også er den sjelden blank akkurat nå.

–Fisker du selv?

–Nei, det blir ikke så mye av det. Jeg har ikke tid. Det blir som regel litt garnfiske om høsten.

Favorittplassen

– Dette er den beste plassen for isfiske. Det er rett og slett min favorittplass, smiler Aleksander Liseks og tar et par rykk med pilkestikka.

ISFISKEREN Aleksander Liseks fra Skogn (opprinnelig fra Riga) synes det er kjempefint å fiske på isen på Leksdalsvannet.

Minst en gang i uka kjører han fra Skogn og hit til nordenden av Leksdalsvannet for å prøve fiskelykken. Det er ikke mange meter å gå fra bilen til de første fiskehullene. Et par andre fiskere er også ute i samme ærend som Aleksander. Noen hundre meter bortenfor starter elva Figgja på sin ferd ned mot Trondheimsfjorden. Den har sitt utløp ved Måsøra sør for Steinkjer.

– Jeg får ikke fisk bestandig, men nå har jeg tatt seks fine rør på et par tre timer. Dette er

FORNØYD Seks fine rør på noen få timer er en bra fangst, synes Aleksander.

kjempebra. Og jeg bruker alltid maggot, forteller Aleksander og løfter opp snøret. Han fisker der det er tre fire meters dybde. Over sluken henger en liten «dings» som blinker når den kommer i berøring med vannet. Latvieren forteller også at han fisker en god del om sommeren. Da er han ofte i Sverige og fisker abbor i Järpstrømmen.

– Men jeg liker isfiske aller best. I dag er det jo drømmeforhold. Sol fra skyfri himmel og vindstille, humrer han. Det kan ikke bli bedre.

– Hva gjør du med fisken?

– Den havner i stekepanna. Med rømme, poteter og grønnsaker smaker det kjempegodt.

FINE FORHOLD Leksdalsisen var blank i forrige uke.