I kommunestyret onsdag la kommunalsjef helse, Jon Ketil Vongraven, frem presentasjon om egenbetaling ved Stokkbakken omsorgssenter. Det ble vedtatt at husleier på 33 kvadratmeter fastsettes til 8900 kroner og 11.200 kroner på 65 kvadratmeter. I beregningen presentert på kommunestyret ble det vist hva dette vil bety for en person med inntektsgrunnlag på 185.152 kroner, som er minstepensjon. Da skal vedkommende sitte igjen med 3586 kroner månedlig i lommepenger etter at har betalt for husleie, abonnement på mat, leie av sengeklær og håndduker og praktisk bistand.

Lommepenger

– Onsdags kveld den 29. mars vedtok Levanger kommunestyret hvilken livskvalitet de skal tilby de eldre som av helsemessige grunner ikke lengre kan bu heime. For kommunestyret var det viktigst å få på plass ei husleie som ga kommunen inntekt, ikke leieboernes mulighet til å ha råd til å leve av sin inntekt for folketrygden, skriver Skjesol i et leserinnlegg i Innherred i dag.

Hun sier til Innherred at 3500 i lommepenger ikke er nok for noen pensjonister.

– Lommepenger skal dekke så mye mer enn å kjøpe godt på butikken. Det er egenandeler på absolutt alt. Hvis de for eksempel skal til lege kan det hende de må ha drosje. Det skal dekke tannlegebehandling, aviser, telefon, fritidsaktiviteter og alt mulig, mener Skjesol.

Annen beregning

Hun bemerker også at det ble gjort andre beregninger i 2003 da Levanger startet omleggingen til omsorgsboliger. 14 år tilbake ble det beregnet at en minstepensjonist skulle ha 5100 kroner til livsopphold. Vongraven presiserer at det i dag likevel beregnes at man sitter igjen med mer lommepenger enn man beregnet i 2003.

– I beregningen fra 2003 står det at beboere i omsorgsbolig bør ha 4500 kroner til disposisjon etter at boutgifter og strøm er betalt. Da er det ikke betalt for blant annet kost og husholdningsartikler. Om en beboer da ikke abonnerer på annet enn mat og betaler 2250 for det, så ville de sitte igjen med 2250 kroner. I 2017 sier vi at når alt er betalt, både husleie, maten, sengeklær, håndduker og praktisk bistand da sitter man igjen med minimum 3586 kroner, sier Vongraven.

– Vil du si at 3500 kroner er nok?

– Det er vanskelig å si. Vi håper dette blir veldig bra. Vi har gjennom et år hatt samtale med pasienter og pårørende som skal inn i omsorgsboliger i Åsen. Vi har fått positive tilbakemeldinger fra leder i Pårørendeforeningen for prosessen. Vi har nå prøvd å svare opp på kommunestyret spørsmål og prøvd å forklare hva vi ser for oss at minstepensjonister bør bli sittende igjen med av tusenlapper når alt er betalt.

Følger loven

Vongraven presiserer at når de har beregnet husleie, har de holdt seg innenfor husleieloven.

– Vi har holdt oss innenfor loven. Det er dyrt å bygge i dag og kommunen har bare adgang til årlig indeksjustering. Hvert tredje år kan imidlertid husleia justeres til det som loven kaller «gjengs husleie»,- Dette kan bety nedjustering så vel som økning. Det kommer an på markedet.

I leserinnlegget skriver Skjesol at seniorrådet burde fått uttalt seg om husleieprisene før de ble behandlet i kommunestyret. Vongraven forteller at saken presentasjonen han ga kommunestyret også ble sendt til seniorrådet.

– Jeg spurte om det var godt nok at det ligger ut elektronisk, men fikk beskjed om at de ville ha tilsendt utskrifter. Vi sørget for å sende dem via post og det vil jeg anta skjedde forrige uke, sier Vongraven og understreker at det ikke har kommet tilbakemeldinger om misnøye.

– Jeg har ikke registrert misnøye verken fra politisk nivå eller fra andre.