I begynnelsen av mars ble det kjent at Stiklestad Eiendom hadde kjøpt Levanger kjøpesenter-lokalene, som tidligere huset både Rimi, Elkjøp og Posten i Sjøgata i Levanger sentrum. Alle leietakere er nå ute, og lokalet har stått tomt lenge.

Derfor har det lenge vært knyttet stor nysgjerrighet til hva som skjer med lokalene framover, og nå er reguleringsarbeidet for detaljregulering av det de kaller «Sjøgata brygge» formelt i gang. Oppstarten ble varslet av kommunen fredag.

Eiendomsutviklerne har ønsket å bli ferdig med reguleringsplanen før sommeren, og å begynne bygging neste vår. Det avhenger av en rask prosess i kommunen. I forhåndskonferansen i mars deltok blant annet byantikvar Tove Nordgaard. Hun leverte da et eget forslag til hvordan tomten mellom Dampskipsbrygga og Sjøparken og ferjeleiet kan utnyttes. I forslaget har hun tegnet inn et bredt grøntareal med parklignende områder opp mot Sjøgata i tråd med den gamle og nå gjenbygde allmenningen som fantes tidligere.

Åpner for park

Daglig leder Brynjar Farstad i Stiklestad Eiendom mener imidlertid at byantikvarens bryggeskisser er svært interessante. Tegningene har han tatt med videre i planleggingsprosessen, hvor arkitekter nå jobber med å utvikle tomten best mulig.

Denne parkeringsplassen kan bli brukt til leiligheter. I reguleringsplanen er det åpnet for parkeringshus i tre plan, i reguleringen fra 2014.

–Vi har fått noen føringer fra kommunen på hvordan de ser for seg bygget, og vi er nå i planleggingsfasen. Nå skal vi undersøke hvilke rammer vi har mulighet til å gjøre endringen innenfor, samt bygningstyper, volum, brannhensyn og andre ting. Vi har egne konsulenter som jobber med dette for oss, sier Brynjar Farstad.

Fredag annonserte Levanger kommune oppstart for planarbeidet for tomten, som omfatter om lag 15 mål i Sjøgata mot Levangersundet. Tomten ligger sentralt plassert mellom Sjøparken/Dampskipsbrygga og ferjeleiet.

–Det er en fantastisk plassering, men det er også litt komplisert. Vi vil rive Felleskjøpet-lageret og forskjønne de tidligere Elkjøp-lokalene ved å bygge leiligheter, sier Farstad.

–Byantikvaren har levert et forslag til tilbakeføring av allmenningen. Hva tenker dere om det?

–Det finnes tanker om å videreføre den gamle allmenningen, som ligger i de gamle byplanene. Det er en spennende og ny tanke for oss, som vi vil ta vare på og se på mulighetene rundt. Å kunne bygge nye leiligheter med utsikt mot sundet og samtidig ha en kolonihage på baksiden er ganske unikt, sier Farstad.

–Betyr det at allmenningen faktisk blir lagt inn i planene?

–Vi jobber nå ut fra å ivareta allmenningen, og vi føler at vi har fått positive tilbakemeldinger fra kommunen.

Nye leiligheter

Farstad understreker også at de skal finne gode løsninger for sameiet i dagens leiligheter over næringsdelen av bygningsmassen. Det er en løpende arbeid, blant annet for å finne gode parkeringsløsninger. Stiklestad Eiendom skal også oppgradere fasadene på næringsdelen av bygningsmassen, som blir ombygd til leiligheter.

Brynjar Farstad er daglig leder i Stiklestad Eiendom AS. Han ser store muligheter for utvikling og forskjønnelse i Sjøgata (Arkivfoto). Foto: Tor J. Friberg

–Vi tror at de flotteste leilighetene her blir liggende i 1. etasje, hvor det er over fire meter takhøyde. Det åpner for helt spesielle leiligheter, sier Farstad.

Utbyggerne vil samtidig rive lokalene hvor Posten holdt til, samt tonnlagerkaia mot Dampskipsbrygga, som Felleskjøpet satte opp på 50-tallet som lager. De vil også bygge nytt mot ferjeleiet, på dagens parkeringstomt. Ifølge reguleringsplanen for området er det for øvrig regulert inn et treplans parkeringshus på denne tomten.

Antikvaren med på laget

Byantikvar Tove Nordgaard deltok også i forhåndskonferansen på vegne av Levanger kommune, og leverte da en skisse til utnyttelse av tomta til utbyggerne. Forslaget viser en bevaring og gjenskaping av den kulturhistoriske allmenningen i form av et 30 meter bredt parkdrag, samt to nye bryggebygg med leiligheter. Årsaken er et varmt ønske om å tilbakeføre det viktige byplangrepet med allmenningen som en branngate i Major Seierstedts byplan fra 1846.

Byantikvar Tove Nordgaard i Levanger kommune mener Sjøgatas historiske verdi ivaretas best med tilbakeføring av allmenningen fra 1846. Foto: Tor J. Friberg

–Bryggehusene var blant de første som kom til Levanger, så å tenke i den retningen i nybygg kan være en fin tanke. Men det er viktig at form og uttrykk forholder seg til kulturmiljøet og skalaen i området, sier Nordgaard.

Hun understreker at skissen kun er en illustrasjon for å synliggjøre allmenningen og dens kvaliteter. Hun mener det er viktig å bevare siktlinjer mellom nye bygg og å få tilbakeført gateplanet med en grønn allmenning i historisk riktig stil. Samtidig bør parkering legges under bakken.

–I gjeldende reguleringsplan legges det opp til en mulig enda større fortetning langs Sjøgata, og da kan allmenningen bli spist opp. Det er viktig for bymiljøet å ivareta allmenningen, å sikre siktlinjer og styrke den historiske Sjøgata med tilbakeføring. Det håper jeg vi får til med et godt samarbeid, sier Nordgaard.

–Er det en fare for at gata blir gjenbygd av nye bygg?

–Det er min jobb å ivareta den historiske aksen i Sjøgata, og jeg gir signaler på at det er viktig å bevare siktlinjene mot Sundet. Det bør også se bra ut fra sjøsiden. Det er nå naboene har anledning til å komme med innspill, og en by består av mange naboer. Jeg tror at vi her kan få til noe positivt for byen, sier hun.

Bra for byen

Også Gunnar Reitan, medeier og styremedlem i eiendomsselskapet, sier at det er helt i startgropen av planleggingen, men innrømmer at han er spent på resultatet. Han sier at eiendomsutviklerne vil skape et positivt tilskudd for bymiljøet.

–Vi er avhengig av et godt samarbeid med naboene, men dette blir et fantastisk sted å bo, sier han og legger til at allmenningsforslaget er videresendt til arkitekten som skal utvikle prosjektet. Derfor er det viktig, mener han, å huske at det er først nå arbeidet begynner.

Skeptiske naboer

Erling Lullau bor i Sjøgata, og ber om at byggeplanene sørger for å beholde det gode gatepreget uten store leilighetsbygg. Foto: Tor J. Friberg

I Sjøgata 28 sitter ekteparet Erling og Anne Sofie Lullau med plankart, dokumenter og leserinnlegg foran seg. De har engasjert seg i bryggesaken, fordi de frykter store leilighetsbygg som stenger for fjorden. Det har hittil resultert i et leserinnlegg i Innherred, og mange samtaler med naboer og kjentfolk. For mens byantikvaren vil tilbakeføre den gamle allmenningen og åpne for nybygde bryggelignende bygg, frykter naboene at gata blir gjenbygd av høye bygninger ut mot sundet.

–Dette handler ikke om utsikten vår fra balkongen, men om hele miljøet i Sjøgata. Det må ivaretas, selv om vi forstår at det er press på fortetting i sentrum, sier Erling og Anne Sofie. Ekteparet frykter at Levangersundet blir gjenbygd med høye leilighetsbygg nå som de tomme Levanger kjøpesenter-lokalene er solgt til Stiklestad Eiendom.

–Men det er klart at reguleringsplanen i dag åpner for parkeringshus også. Vi ønsker nå å være tidlig ute med våre innspill til kommunen og utbyggerne, sier de.

Sjøgatapatriot

Ekteparet er bypatrioter, spesielt Erling, som har trådd i Sjøgata siden barnsben. Saken har de fulgt siden nabobygningen ble solgt tidligere i år.

–Jeg er oppvokst like rundt hjørnet her, og hadde hele oppveksten min i Sjøgata. Jeg lærte å svømme her ved ferjeleiet, sier Erling og peker ut mot den lille bystranda mellom parkeringsplassen og ferjeleiet.

Han er med på å rydde stranda hver vår for å holde den i hevd, og mener den er en liten, men viktig del av bymiljøet.

–Kommunen skal ha skryt for det de har fått til med forskjønning av Sjøgata de siste årene. Det har blitt veldig pent. Men snart blir det bare Sjøparken igjen som er åpent mot sjøen. Utsikten mot sundet er et aktivum for hele byen. Ikke minst for byvandringene, sier han.

Skal ha møte

Styreleder Sveinung Havik i Bymuseet i Levanger er avventende, men aktsom når det gjelder byggeplanene på nabotomta til Dampskipsbrygga, som er museets eget sentrumslokale og samlingssted. Den historiske brygga ligger kloss inntil Tonnlagerkaia, som er foreslått revet for å bli erstattet med et nybygg for leiligheter. Han har ikke satt seg nøye inn i saken ennå, men sier at styret skal diskutere saken innen kort tid for å kunne gi et felles innspill til Levanger kommune i reguleringsarbeidet.

–Vi har ikke rukket å ha møte ennå, men vi vil diskutere byggeplanene. Vår generelle holdning til utbygging i Sjøgata er at almenningsprinsippet må respekteres. Det må være mulig å finne gode løsninger for både utbygging og bevaring av Sjøgata, sier Havik.

Han sier at han skal ta opp saken i et forestående styremøte i museet. Deretter vil de vurdere å gi innspill til reguleringsplanen som er på trappene.

Kirstine Karlsaunet i Innherred samkommunes planavdeling sier at alle nå får muligheten til å gi sine innspill til planoppstarten.

–Det er nå alle har anledning til å gi innspill, samt etter at et konkret forslag legges ut på høring, sier hun.