Det er landsmøtetid for våre politiske partier. Og for Arbeiderpartiet så har nok sikkert årets møte et visst forventningens preg. På mange måter marker landsmøtet starten på valgkampen før høstens stortingsvalg, og landet største parti legger ikke skjul på at de ønsker å ta over regjeringskontorene fra Erna Solberg og hennes statsråder. I så måte er landsmøtet viktig, i og med at forsamlingen vedtar partiet sitt program, som de etter hvert skal overbevise velgerne med.

I år er det Ap sitt 66. landsmøte siden partiet ble stiftet i Arendal i 1887.

Ina Kollerud Pedersen har definitivt ikke vært med så lenge. I år er det nemlig første gang lokalpolitikeren fra Levanger er en del av fylkespartiets delegasjon i Oslo kongressenter.

Torsdag morgen reiste hun nedover som en av 11 delegater fra Nord-Trøndelag. Der venter en langhelg spekket med tett program – helt fra partileder og statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, ønsket de 300 delegatene velkommen til landsmøte torsdag ettermiddag.

På åpningsdagen var imidlertid landsmøtesalen fylt til randen – det var antydet at så mange som tusen personer var til stede. Der var det nemlig inviterte gjester fra inn- og utland, samt partiveteraner med Gro Harlem Brundtland i spissen, og ikke minst er landsmøtet åpent for menigmann med partiboka i «orden».

Senere på åpningsdagen var blant annet Sveriges statsminister Stefan Löfven på talerstolen og hilste til sine partikolleger i Norge, og ønsket samtidig lykke til med valgkampen.

Et døgn ut i landsmøtet fikk vi tak i landsmøtedebutanten, og det var en sprudlende Ina Kollerud Pedersen vi hadde på tråden:

–Jeg er nesten helt overveldet. Dette er så spennende å være med på. Om jeg ikke har vært motivert for å drive med politikk tidligere, så er jeg sikker på at denne helgen vil gi meg ytterligere motivasjon for å fremme Ap sin politikk.

Har ambisjoner

For det er ikke i tvil om at 35-åringen har lyst på en politisk karriere, selv om man i denne bransjen ikke kan planlegge altfor mange år fremover om gangen. Når vi nevner at Arild Grande benevner henne som et politisk talent og en fremtidig stortingspolitiker så blir hun beæret.

–Det var hyggelig å høre. Slik jeg ser det i dag så trives jeg med politikken på et lokalt nivå. Hvor det ender etter hvert er ikke godt å si. Nå er det fokus på landsmøtet, og den foranstående valgkampen som gjelder.

Tobarnsmoren er bosatt i Kjønstadmarka på Nesset, og arbeider til daglig som lærer ved Åsen barne- og ungdomsskole. Hun trives med å jobbe med den oppvoksende generasjon.

–Nå har jeg nettopp hørt et inspirerende innlegg fra Trond Giske, som tok for seg tidlig innsats helt fra barnehage og skole. Dette er noe som jeg er opptatt av både som lærer og mor. Gode oppvekstvilkår er viktig for et velfungerende samfunn.

Lokallaget hennes hadde fremmet forslag om at politikere ikke må bruke så mange vanskelig ord, men snakke slik at alle folk forstår hva de mener.

–Det er jeg helt enig i. Dette gjelder nok ikke bare for vårt parti. Det er for eksempel stor forskjell på Ap og Høyre sin politikk, og gjennom et klart og tydelig språk så mener jeg at vi må klare å synliggjøre disse ulikhetene.

Knytter kontakter

Fredag kveld skulle det være shuffleboard-konkurranse på landsmøtepuben. Det skulle Ina forsvare de nordtrønderske fargene.

–Det blir et fint avbrekk fra det politiske arbeidet, men lørdag morgen er det «på han igjen». Likevel gir både alle pausene og de sosiale treffpunktene en fin anledning til å treffe likesinnede fra andre steder av landet, så for meg blir jo dette som en stor nettverkskonferanse.

Det er vel ikke tvil om at Ina Kollerud Pedersen blir et navn vi får høre mer fra i fremtiden.

Ung veteran

Arild Grande er delegasjonsleder for gjengen fra Nord-Trøndelag, og stortingsrepresentanten fra Ytterøy er definitivt ikke en debutant i landsmøtesammenheng.

–Ja, jeg har nok vært her et par ganger før. Hvis jeg tenker meg om, så var det nok i 1995 at jeg deltok første gang – og da som ung og fremadstormende AUF-er.

Den gang var Grande 17 år ung, og ifølge han selv er årets landsmøte hans 13. i rekken. Årsaken til at det ikke er flere, er at partiene som regel avholder sine landsmøter annethvert år.

Arild Grande har for øvrig flyttet tilbake til sitt kjære Ytterøy. Han tok over barndomshjemmet våren 2015, og året etter ble han og samboer Lene Vågslid foreldre til en datter.

Vågslid er også stortingsrepresentant, men hun representerer Ap fra Telemark, så får tiden vise om datteren blir telemarking eller trønder.

Ja til boring

I helgen er det imidlertid politikk som står i høysetet. Nordtrønderne er blant annet samstemte om kompromissforslaget når det kommer til oljeboring i Lofoten.

–Ideelt sett kunne vi tenkt oss å gå lenger enn dette forslaget sier. Vi vet hvor viktig Kværner og industriparken i Verdal er for Innherred. Jeg har stor tro på at forslaget vil gå igjennom her på landsmøtet, og da er vi i hvert fall et stykke på vei.

I den sammenhengen fikk nordtrønderbenken god støtte fra verkstedklubben på Kværner. Rundt 50 stykker hadde tatt turen til hovedstaden, og markerte sin støtte til boring i nord under åpningen av landsmøtet torsdag.

–Senterpartiet skryter av å ha de beste landsmøtefestene. Hvordan er stemningen utpå natta i «Røsla»?

- He, he. Det er jo trivelige og «livate» fester hos oss også, så jeg tror folk vet å hygge seg gjennom Oslo-helgen, men det er mye arbeid på dagene, slik at politikken vil uansett være hovedfokuset for oss alle.