–Jeg skulle egentlig bare hjelpe til, men endte som fylkesleder. Men vi står løpet ut med en bratt læringskurve, sier en strålende fornøyd og spent fylkesleder i Helsepartiet Nord-Trøndelag, Inger Anita Sørli fra Levanger. Hun er også 2.-kandidat på fylkeslista for det nye, lille partiet i startgropen.

Hun har med seg Theis Huldt-Nystrøm som nestformann i styret. Han er fylkespartiets 1. kandidat før høstens stortingsvalg. Han er også hudlege i Helse Nord-Trøndelag, og jobber ved Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos. Inger Anita Sørli er svært fornøyd med listen på ni medlemmer i fylkespartiet, som utgjør deres nordtrønderliste.

–Mange av oss er helsefagarbeidere, leger, hjelpepleiere og sykepleiere. Vi er også et parti for pårørende og pasienter som ikke er fornøyd med dagens helsesystemer, sier Sørli.

Søker endringer

Selv er hun hjelpepleier i Levanger kommune, og forklarer at hun ble politisk engasjert etter å ha følt på feil i helsesystemene. Det er samme følelse som over 600 medlemmer av samme nye parti på landsbasis føler på, og vil gjøre noe med.

Deriblant prioriteringer innen medisinering og fordeling av helseressurser. Partiet lover også å legge inn et eget avsnitt om ME-pasienter i sitt stortingsprogram.

–I stedet for å klage på vaktrommet, er det mulig å gjøre noe mer selv. Motivasjonen er å rette opp i skjevheter i helsevesenet. Vi har en av Europas lengste helsekøer, men vi har pengene til å skape et av de beste helsevesnene, sier Sørli.

Hun går til valg på blant annet å fjerne de regionale helseforetakene til fordel for ett landsdekkende foretak for hele Norge og effektivisering av dagens systemer og ledelse. Samtidig er Helsepartiet ikke bare ett aksjonsparti med én kampsak, poengterer hun.

–Vi lager nå et komplett valgprogram fram til landsmøtet, og kjemper ikke bare for helsevesenet. Men helse omfatter det meste i samfunnet, sier hun.

Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på etableringen til nå?

–Det er bare positiv respons, og veldig mange pårørende og pasienter ser behovet.

Grasrotopprør

På fylkesbasis i Nord-Trøndelag er det før høstens Stortings- og fylkestingsvalg levert inn 17 godkjente valglister. Det er 3 flere enn for fire år siden. Blant nykommerne på listen er Helsepartiet Nord-Trøndelag. Det er et nyetablert parti, som satser på nasjonalt basis. Partiet ble stiftet i Foretaksregisteret 10. januar i år og leverte valglister i 18 fylker med 19 fylkeslag. Lise Askvik, for mange kjent som programleder i P4 og journalist, er partileder. Hun har nå sluttet i radiokanalen for å jobbe fulltid med partiet. På partiets hjemmesider står det følgende om deres kampsak:

–Helsepartiet er et nytt politisk parti, vokst frem gjennom behovet for bedre løsninger i helse- og omsorgssektoren. Helsepartiet er innbyggernes parti – det er pasienter, pårørende og helseansattes grasrotopprør mot et byråkratisk, økonomistyrt og for lite pasientlojalt helsesystem. Vi skal ha et helsevesen med høy kvalitet til alle, uavhengig av inntekt, skriver partiledelsen.

I Nord-Trøndelag er det for øvrig levert inn lister fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, SV, Venstre, Rødt, De Grønne, Pensjonistpartiet, Partiet De Kristne, Liberalistene, Demokratene, Helsepartiet, Kystpartiet, Piratpartiet og Alliansen foran høstens valg.

–Vi skal vises i lokalmiljøet i tiden framover mot valget. Målet er å bite politikerne litt i beina, og å få Lise Askvik inn på tinget. Deretter hadde det vært helt fantastisk å få Theis inn også, sier Sørli.

Til landsmøtet

Onsdag 8. februar avholdt Helsepartiet sitt første ekstraordinære årsmøte for å velge sentralstyre og vedta prinsipprogram.

Partiet går til valg på blant annet å fjerne foretaksmodellen, legge ned regionale helseforetak og å stoppe new public management-tekning og å gjenreise tilliten til fagfolkene i helse- og omsorgstjenestene.

Partiet fikk i januar godkjenningen de trengte for å stille liste til stortingsvalget. Lise Askvik, for mange kjent som en del av radioduoen «Oss megger imellom» på P4.

–Hun er en fantastisk person å få følge så tett. Nå skal vi vises i valgkampen, aksjonere og være oransje., sier Sørli.

Da partiet samlet underskrifter for å etablere seg før nyttår, var målet å få 5.000 underskrifter nasjonalt. Da de fikkk 6.500 underskrifter på tre måneder, satset Lise Askvik for fullt på Helsepartiet.

Er det en oransjerevolusjon for helsevesenet?

–Ja, vi valgte oransjefargen bevisst. Vi passer heller ikke inn i den vanlige partiskalaen, sier hun og smiler.

Partiet skal nå avholde sitt landsmøte i Oslo 20. og 21. mai. Da er Inger Anita Sørli en av delegatene.

–Jeg gleder meg veldig til landsmøtet. Det er et historisk møte for oss. Nå er det stortingsvalget som står i fokus for oss, men over tid ønsker vi også å etablere oss lokalt i kommunepolitikken.