– Å gi folk penger for at folk skal flytte hit, blir etter min oppfatning prinsipielt feil. Det blir feil overfor andre innbyggere, poengterte Sp-veteran Hans Heieraas. Og kommenterte fra talerstolen at en slik ordning ville være å gå langt over streken.

Karl Meinert Buchholdt (V) argumenterte annerledes, naturlig nok etter som det også var han som var arkitekten bak forslaget som ble fremmet gjennom en interpellasjon i kommunestyret onsdag kveld.

Venstrerepresentanten mener at Levanger kommune bør opprette en ordning som i praksis betyr at hver student som melder flytting til kommunen, får 5000 kroner i økonomisk støtte. Han ser gjerne også at gratis kinobilletter, gratis adgang i kommunal svømmehall og andre kommunale kulturtilbud er med i en slik velkomstpakke.

– Åmot får 7 millioner

– Vi er en kommune med rundt 2000 studenter. Vi ønsker å gjøre byen attraktiv, og jeg tror Levanger har mye å gå på som studentplass, påpekte han. Karl Meinert Buccholdt mener at dette vil øke kommunens inntekter i form av økte statlige overføringer, og han brukte spesielt Åmot kommune i Hedmark som eksempel. Åmot er vertskapskommune for en høgskole, og Buchholdt mente at kommunen mottar sju millioner kroner ekstra i året som følge av 140 tilflyttende studenter. Vi snakker da om studenter som i folkeregisteret melder adresseforandring.

Forslagsstiller Karl Meinert Buchholdt (V) fikk ikke politisk gehør. Foto: Roger M. Svendsen

– Studentene får positivt bidrag til egen økonomi, samtidig som det styrker kommunens handlingsrom, anmerket Buchholdt. Forslaget fikk imidlertid lunken mottakelse fra de øvrige partiene, selv om han av flere riktignok fikk ros for intensjonene.

Kapp-bying

– Jeg er enig med Buchholdt om at vi kan gjøre mer overfor studentene enn vi gjør i dag. Målet er at vi ønsker mange vil fortsette å bo i Levanger etter endt studietid, men å opprette et insentiv ved å betale studenter, slik noen få andre kommuner har gjort, det har jeg lite tro på. Vi skal jobbe fram dette på andre måter enn å kjøpe oss innbyggere, kommenterte Robert Svarva (A). Han minnet samtidig om at Levanger også har mange av sine innbyggere som studerer andre steder, men som ikke har meldt flytting av den grunn.

Bør kommunen gi økonomisk støtte til studenter som i folkeregisteret melder flytting til Levanger? Ja Nei Vet ikke Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Bør kommunen gi økonomisk støtte til studenter som i folkeregisteret melder flytting til Levanger? Ja 39% Nei 57% Vet ikke 4% Du har allerede stemt 23 stemmer

– Hvis vi skal innlede et nasjonalt fokus på dette, er jeg ikke så sikker på at Levanger kommer styrket ut. Å by om kapp for at studentene skal melde flytting har jeg ikke tro på, sa Svarva, og betvilte også tallgrunnlaget som ble argumentert fra Venstre-representantens side. Da Karl Meinert Buchholdt etter innleggene til Svarva og Heieraas grep ordet på nytt, takket han for svaret, men var neppe helt fornøyd.

– Jeg må si jeg synes det var ei vanvittig defensiv holdning.