17. mai-talen til svartrusspresidenten i Levanger fikk stor applaus både under markeringen på torvet og i ettertid på Facebook. Noen av tilbakemeldingene lyder som følger:

«Suveren tale av Bendik. Både innhold og fremføring står til terningkast 6!»

«Fantastisk bra!»

 «Tusen takk til årets svartrusspresident som holdt en av de beste 17.mai-talene jeg har hørt på de over 20 årene jeg har bodd her! Bravo Bendik!»

- Disse tilbakemeldingene er det beste som kunne skjedd. At folk kan kjenne seg i gjen i det jeg forteller og innse at det er store skiller mellom oss som har det veldig bra og de som ikke har det, har alt å si. Jeg håper talen åpner øynene til de som har fremmedfrykt og de som tenker at vi bør unngå å slippe andre kulturer inn, sier Bråten til Innherred.

Oppfordrer flere til å bli fosterfamilier

18-åringens tale handler om hans egne verdier i livet og hva han setter mest pris på.

- Jeg vil ha fokus på at det er flere kulturer i landet vårt, og at vi er heldige som har barnetog i stedet for militærparader. Jeg vil også sette lys på at selv om mange har det fint i landet vårt, er det mye som fortsatt ikke er bra. Jeg vil at vi skal være åpne for å dele på de godene vi har fått, sier Bråten.

Bråten er selv oppvokst i en familie som har tatt til seg fosterbarn, og han har gått på mottaksskole hvor han har fått venner fra flere ulike kulturer.

- Jeg er en forkjemper for å hjelpe de som trenger en annen plass å bo. Det er for få fosterfamilier i kommunen og det er et stort problem. Barn kan havne i institusjoner i stedet for i trygge hjem, og det synes jeg ikke er greit. Det å komme til en familie er viktig for at barnet skal få en trygg og sikker oppvekst, sier han.

- Har utviklet meg som person

18-åringen forteller at det å vokse opp med folk fra ulike land, med forskjellige kulturer og tradisjoner, har betydd alt for han.

- Det har vært med å utviklet meg som person. Jeg har fått høre mange ulike historier fra forskjellige kulturer og jeg blir den dag i dag fortalt hvor takknemlige de er for å bo i trygge Norge, sier svartrusspresidenten.

Russetiden er over og Bråten er snart ferdig med 12 år med skole. Nå venter militæret og forsvaret i Passvik i Finnmark.

- Jeg gleder meg veldig. Det er guttedrømmen, sier han.

Les hele talen til Bråten her: