Med godt over tusen millioner kroner i omsetning, hundre millioner melk i årlig omløp og 124 ansatte, er det ingen tvil om at Tine Meieriet Verdal er en svært så betydningsfull samfunnsaktør.

Ikke bare i seg selv, men også fordi anlegget er så nært og direkte knyttet til landbruksnæringa. Tine Verdal er en del av Norges største fastlandsindustri. På en dag uten møter i Stortinget, tok stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) turen til Tine Meieriet Verdal for å oppdatere seg på selskapet og dets posisjon, lokalt og nasjonalt. Det betrakter hun som viktig i en tid hvor hun ser for seg et polisk slag om vilkårene i landbruket, og i sin tur næringsmiddelindustrien.

–Når det ble brudd i jordbruksforhandlingene, betyr det at det politiske slaget kommer til å stå i Stortinget. Og dette vil handle om hvorvidt Stortinget skal oppfylle det vi vedtok i landbruksmeldinga tidligere i år, at inntektsgapet mellom utøvere i landbruket og andre yrkesgrupper i Norge må minskes. Mente Stortinget dette på alvor eller ikke? kommenterer Arnstad.

Norske og franske oster

Sammen med flere partikolleger og kommunestyrerepresentanter i Verdal, fikk hun torsdag en presentasjon og en omvisning i Tines anlegg på Ørin i Verdal. Meierisjef Kjell Tronhus redegjorde for meieriets posisjon og utvikling, men målbar også de momentene som har størst betydning for framtidskårene.

–Utfordringene for Tine står i kø, påpekte Tronhus i møtet med stortingsrepresentanten. Han nevnte blant annet kjedenes krav om skreddersøm og egne merkevarer, netthandel og ikke minst økt konkurranse både fra norske og utenlandske aktører.

–Innenlands konkurranse er bare sunt. Det tåler vi, sa Kjell Tronhus. Der han i likhet med Marit Arnstad mer bekymret for de store selskapene utenfor landets grenser, og dermed er vi fort inne på en av de mest sentrale problemstillingene: toll og importvern.

Ostedebatten kjenner de fleste. Om norske og franske oster i butikkhyllene.

–Misoppfatning

Det er ifølge Sp-representantene ikke de franske spesialostene dette handler om. De kommer til butikken likevel.

–Det er en allmenn misoppfatning at vi mister de små franske ostene, kommenterte Marit Anna Morgen. Med god støtte fra både Arnstad og Tronhus.

–Det er volumosten som er utfordringa. Og når EU-landene har så krevende forhold for mmelkeproduksjonsom de har, så blir iveren etter å finne importmarked stor. Her tror jeg Norge etter hvert har blitt et ganske stort importmarked, sa Marit Arnstad, bekymret for nedbryting av toll og importvern.

–Et yndet mål. Betalingsvillige, og med mye penger, supplerte Jon Olav Skrove fra melkebøndenes produsentlag i Verdal.

Bekymret

Stortingsrepresentanten lar seg bekymre over det hun oppfatter som en EU-vilje til nedbryting av det norske toll og importvern.

–Det er et angrep på den største fastlandsindustrien vi har i Norge. Egentlig er det konkurransevilkårene til Tine og næringsmiddelindustrien denne debatten i stor grad handler om. Da må vi ta noen politiske valg – hvorvidt vi skal ha produksjon av melk i Norge.

Ifølge meierisjefen er Tine helt avhengig av importvernet.

–Uten det vil både norsk landbruk og norske industriarbeidsplasser stå i fare. Import av ost produsert på utenlandsk melk økser stadig. Vi er ikke imot import av spesialoster, for de bidrar til å berike ostedisken, men det er økende import av volumost vi er bekymret for, fastslo KjellTronhus overfor Senterparti-besøket torsdag. Et annet poeng meierisjefen pekte på, er bortfallet av støtte til Jarlsbergost-eksport fra 2020, som ifølge ham vil gi store utfordringer for norsk melkeproduksjon og melkeanvendelse.

–Om import av ost øker, gir det oss ekstra utfordringer.

Åpenbar forbindelse

Marit Arnstad gjorde det klart at det for henne er interessant å høre Tines perspektiver nettopp fordi forbindelsen mellom vilkårene for jordbruket og vilkårene for næringsmiddelindustri er så åpenbar, og fordi importvernet er det momentet som har sterkest sammenheng med den politiske debatten i Stortinget.