Når Innherred kommer trampende opp trappa til barnehagen, er det nesten så de små tror det er nissen som kommer.

–Kem e du? spør barna. De er nemlig litt opptatt av nissen for tida, selv om kalenderen viser at sommeren står for døra.

Vømmøl-jul

Forklaringen er at vømmølfestivalen starter i dag, og i Elvegården har de tjuvstartet med julefeiringen. «Jul» er årets vømmøltema, og da er det bare rett og rimelig at det henger juletrekuler i epletreet. For det gjorde det da barn og ansatte kom til barnehagen mandag morgen.

Hagen og uteområdet er full av juleting- og tang. En nisse klatrer opp etter veggen, en nostalgisk juleduk henger opp til tørk, selbuvotter og krimskrams gir hele Elvegården et eventyrpreg. Det er som vi vandrer inn i Pippi Langstrømpes Villa Villekulla. Bare Pippi kunnet funnet på å henge juletrekuler og små pakker i et blomstrende epletre. Og så Eli Anne Helden da.

–Jeg er nesten helt stum av beundring for hennes kreativitet, sier nyansatt daglig leder Linda Holmli.

Anna fra oppi dalen

Eli Anne, eier av barnehagen, er for anledningen en litt splittet personlighet. Hun er i vømmølmodus, og som Anna fra Vømmøldalen byr hun på kaffe og smultring.

–Æ beklage at det itj vart nå goro på låret, smiler hun.

I disse vømmøldager er det lett å gå i surr og vite hva som er tullsnakk og hva som er ramme alvor. Ledelsen ved Elvegården barnehage er opptatt av begge deler.

–Du skal være en god pedagog for å forklare hva vømmøl er. Spørsmålet er hvor dypt vi skal gå inn i temaet og historien som ligger bak. Vømmøl var jo egentlig litt sårt. Det var de fine fruer på Øra og ellers i bøgda gikk de med hølete longser. Vi mener at barna skal vite hva dette handler om, sier Eli Anne Helden. Som rollefiguren Anna kan hun fortelle om den gangen hun var lite.

Styrer Linda Holmli er enig.

–Det er jo litt vanskelig for barna å forstå hva dette er, for det er litt tullete. Men samtidig skal vi la barna få kle seg ut og synge sangene. Men vi har fortsatt noe å gå på med det å snakke om gammeltida.

Travel Møkkerbakken

Helden legger til at å få tak i de mer profilerte vømmølkarakterne ikke er lett. De er ganske så travle for tiden, ikke minst Johan Møkkerbakken (Kalle Garli).

– Så vi må da være kreative og gi av oss selv .

Under vømmøldagene skjer det flere ting i barnehagen. Fre-dagen skal de på storlekeplassen og ha sekkeløp og potetløp. Så skal de steke småpannekaker på takker, og synge vømmølsanger. Vømmølsauen er ellers en rød tråd, og den snakker barna gjerne om.

Elvegården barnehage er ikke den eneste barnehagen som legger vømmøl inn i sine aktivitets-planer. Holmli og Helden ser her en mulighet til å utvikle litt mer samarbeid. De antyder et felles vømmølopptog for barnehagene tidlig i vømmøluka, kanskje på ettermiddagen slik at foreldrene kunne kommet og sett. Og kanskje en felles samling på Minsaas plass med konsert.

–Det hadde vært artig. Vi har et utgangspunkt fra 17.mai-toget som vi kan bygge på. Der var vi knallgod, i samarbeid med foreldrene, sier Helden.

Julegate-åpning

Startskuddet for Vømmølfestivalen er altså i dag. Det blir åpning av julegate i sentrum klokka 14.00. På tidligkvelden skal Påskelabyrintens Viggo Valle stå for offisiell åpning av festivalen. Dette skjer Husmannsplassen på Stiklestad, der Vømmølgutan og Sul Sangkor også deltar.