Torsdag var det kakefest på sjefens kontor ved Grilstad-fabrikken i Åsen. Da markerte de ansettelsen av sin første arbeidstaker via arbeidspraksisordningen Ringer i vannet – nemlig 21 år gamle Anders Lynmo fra Skogn.

Da deler nemlig Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ut et diplom til arbeidsgiveren. Ringer i Vannet (RiV) er NHO sitt eget rekrutteringsprosjekt som bistår NHO sine medlemsbedrifter i jakten på arbeidskraft. Arbeids- og inkluderingsbedriftene som deltar i satsingen kartlegger NHO bedriftenes behov og søker å finne riktig person til jobben.

NHO-ordningen skaffer dermed arbeidspraksis til folk som av ulike grunner har falt utenfor arbeidsmarkedet og har hull i CV-en, og fungerer samtidig som en tilrettelagt rekrutteringsordning for arbeidgivere med behov for flere ansatte.

Ringer i vannet legger også opp til stor fleksibilitet, slik at arbeidsgiverne i ordningen kan teste ut ansatte i praksis.

Roser 21-åringen

Grilstad Åsen kjører nå en utvidet toskiftsordning i sommersesongen for å ta unna etterspørselen, og behøvde flere sesongvikarer før sommeren slo inn for fullt. Da valgte fabrikksjef Ariel Strømmen å ansette blant annet Lynmo via Ringer i vannet. Det skjer fordi 21-åringen har vist svært god arbeidsinnsats i praksisperioden de foregående tre månedene.

–Vi har et arbeidstempo som ikke alltid passer for alle. Men Anders har virkelig stått på, og har alltid møtt opp, sier fabrikksjefen fornøyd.

Anders har tidligere gått bygg og anleggsteknikk på VG1 og byggteknikk på VG2 ved Aglo videregående skole. Han gikk imidlertid arbeidsledig uten noe å gjøre i ett år før broren Morten ba om et møte med Nav.

–Jeg hadde ikke vært hos verken Fides eller Grilstad uten ham. Han ordnet med møtet med Nav, slik at jeg kunne delta på noe i stedet for å gå hjemme. Nav søkte meg inn på Fides, og der fikk jeg være fem ganger i uka for å hjelpe til med å sette sammen senger, stoler og diverse annet for hjelpesentralen. Uten min bror hadde jeg sikkert gått hjemme ennå, sier Anders selv og sender en takk til broren.

Ville lære mer

Anders trives godt ved Grilstad, og ser fram til jobbe som sesongvikar ved fabrikken i Åsen sentrum fram til høsten.

–Jeg trives godt her, og jeg er veldig glad for å ha fått denne muligheten, sier 21-åringen fra Skogn.

Anders Lynmo (t.h) fikk ros og kake fra avdelingsleder Alf Skjerve under markeringen torsdag.

Lynmo er også en ivrig jeger, og hadde derfor noe erfaring med partering av elgkjøtt. Den interessen kom godt med på fabrikken, bekrefter sjefen, Ariel Strømmen.

–Han var tydelig på jobbintervjuet om at han var interessert i kjøtt, og ville øke kunnskapen sin rundt det faget. Jeg fikk da også klar beskjed fra arbeidslederen hans da vi skulle ansette flere: Han der signerer du!, sier Strømmen.

Kom før alle andre

Avdelingsleder Alf Skjerve ved Fides roser Anders for innsatsen han har lagt ned i sin egen arbeidspraksis.

–Det sier sitt når dere på fabrikken skulle i gang med et nytt prosjekt. Den morgenen var det én person som kom en time før resten for å være godt forberedt – og det var Anders. Du hadde aldri sittet her med bløtkakefeiring i dag om du ikke hadde stått på slik du har gjort, sier Skjerve med adresse til både Anders Lynmo og fabrikksjefen ved Grilstad, Ariel Strømmen.

Da var det lett å skrive sesongkontrakt med Lynmo, som nå får 2,5 måned med betalt jobb i høysesongen til Grilstad.

–Det blir veldig bra, sier Lynmo selv, og utelukker ikke at han kan gå videre innen kjøttskjærerfaget over tid.

Samtidig er NHOs regionansvarlig Janne Krohn-Hansen imponert over hva skogningen har oppnådd i løpet av sin praksisperiode.

–Dette gir Anders om lag et halvt år med arbeidserfaring. Det har mye å si for framtidige jobbsøknader, sier regionansvarlig i NHO Trøndelag, Janne Krohn-Hansen og fortsetter:

–Jeg har hørt så mye positivt om hvor bra du har tatt imot denne muligheten. Derfor får du jo også muligheten til å fortsette i jobben, sier hun fornøyd.

Viktig inspirasjon

NHO-lederen poengterer at suksesshistorier som Anders' er en viktig del av Ringer i vannet-prosjektet, nettopp fordi det viser andre at det nytter å ta tak, både for arbeidsgivere og arbeidstakere.

–Anders vil være en inspirasjon for andre. Gjennom ordningen ser vi at noen trenger litt hjelp, mens andre trenger mer. Det å se arbeidsgleden til Anders er en del av motivasjonen for andre, sier Krohn-Hansen.

Entreprenørselskapet Byggmester Grande i Verdal fikk for øvrig sin diplom for første ansettelse fra Ringer i vannet-ordningen i mai, på grunn av sin første ansettelse via rekrutteringsordningen.

NHOs regionansvarlige for Ringer i vannet, Janne Krohn-Hansen delte ut diplom til fabrikksjef Ariel Strømmen.

NHO Trøndelag har satt seg som mål at ti prosent av deres 2.500 medlemsbedrifter skal bli med i ordningen innen utgangen av 2018. I dag har 160 NHO-bedrifter tegnet rekrutteringsavtaler med Ringer i vannet. På landsbasis er antallet nå 1.700 bedrifter og 34 konsern.

–Jeg håper derfor at flere bedrifter bidrar via ordningen, sier Krohn-Hansen.

NHO har også som mål at 30 prosent av kandidatene som formidles til jobb via en arbeids- og inkluderingsbedrift skal ansettes i NHO-bedrifter. De åtte trønderske arbeids- og inkluderingsbedriftene, deriblant Fides, hjalp i fjor 500 personer tilbake til et aktivt arbeidsliv. 20 prosent av disse fikk jobb i NHO sine medlemsbedrifter.