–Vi ønsker kommunen som god samarbeidspartner, sier styreleder Fionna Gratton i Helgådal Montessori.

Skuffelsen er stor i Helgådalen etter mandagens vedtak som fører til nedleggelse av Volden skole fra 1. august. Samtidig er det lettelse over at skolen fikk et pusterom på ett år, noe som gjør at de kan rekke å starte et alternativt skoletilbud. Styret ser nå framover, og de fremhever et ønske om et godt samarbeid med Verdal kommune. Håpet og troen er stor på at de skal lykkes med å starte opp Helgådal Montessoriskole fra 1. august 2018.

Ser framover

–Jeg skjønner skuffelsen til folk, og ja det er en nedslående følelse at Volden skolen er vedtatt nedlagt. Men nå ser vi også fremover og jobber med et privatskoleprosjekt som vil skape verdi for hele kommunen. Vi som sitter i styret tror på dette og vi blir mer og mer entusiastisk.

–Dere har tro på at vil bli gitt klarsignal til Montessori-skolen?

–Ja, jeg forsiktig optimist. Vi hat møtt lokalpolitikere og gitt svare på hva skolen skal bli. Nå krysser vi fingrene, og det blir veldig, veldig viktig om vi får kommunen støtte. Vi vil ikke kjempe mot kommunen, vi vil ha dem som en god samarbeidspartner. Vi skal skape et godt læringsmiljø og noe veldig positivt, styreleder sier Fionna Gratton.

Ja fra kommunen viktig

Helgådal Montessori SA ble stiftet den 3. januar 2017. Målet er å etablere en ny grunnskoleopplæring i Helgådal basert på Montessori pedagogikk. Styret for Helgådal Montessori SA sendte søknad om etablering av skole til Utdanningsdirektoratet den 1. februar 2017. Svar på søknaden ventes innen 1. februar 2018. Som hovedregel vil søker få avgjort sin søknad innen 1. februar året etter, forutsatt at søknad er fullstendig og all etterspurt dokumentasjon er vedlagt.

Kommunen har fått kopi av søknaden, tilsendt fra Utdanningsdirektoratet. Kommunen har nå tre måneder på seg på å svare. Dermed kommer saken opp i første møte i plankomiteen for mennesker og livskvalitet 15. august, og til sluttbehandling i kommunestyret 28. august.

En negativ uttalelse fra Verdal kommune kan føre til en stopper for Montessori-planen i Helgådalen. – Dersom kommunen sier «nei» er sjansene store for at også Utdanningsdirektoratet sier «nei». Og motsatt, hvis de sier «ja» er sjansene stor for at direktoratet sier «ja», sier Ingrid Elnes Sellæg som er nestleder i Helgådalen Montessoriskole. Hun bygger denne konklusjonen på erfaringer fra lignende saker andre steder i landet.

Kan bruke elevgrunnlag

Argumentene som kommunene kan bruke er at en privatskole vil føre til at effektene av den vedtatte strukturendringen i stor grad blir redusert eller falle bort. Det ble vektlagt da Midtpunktet Montessoriskole i Steinkjer fikk avslag i 2014. Steinkjer kommune skrev blant annet i sin uttalelse at «elevgrunnlaget for den offentlige skolen blir et annet enn det kommunen har regnet med».

I kommunestyremøte utfordret Senterpartiets Pål Sverre Fikse Arbeiderpartiet på spørsmålet om privatskoler. Trine Reitan repliserte da at Arbeiderpartiet ikke har bestemt seg for om de vil si ja eller nei til privatskoler i Verdal. - Vi vil se saken først, sa Reitan.

Et spørsmål som har gått igjen når styret i Helgådal Montessoriskole har møtt lokalpolitikerne er økonomien, og om hvorvidt kommunen vil tape på en etablering.

–Det går ikke an å svare på, det kan slå både positivt og negativt ut for kommunen. Men statlige penger fra som følger skolelever i kommunen vil komme uansett, poengterer Elnes Sellæg.

Elever fra hele kommunen

Nestlederen sier at det er stor interesse rundt skoleprosjektet. I søknaden om oppstart av skolen tas det høyde for 40 skoleelever. Montessoriskolen må minimum ha 15 elever. I dag teller Volden skole 28 elever.

–Vi har fått henvendelser fra flere steder i kommunen, som Ørmelen og Vinne. Så dette kan bli en skole som ikke bare er for helgådalinger.

Et hinder på veien er selve skolebygget i Volden. Styret ønsker å leie eller overta skolebygget. Så langt at det ikke kommet noen positive signaler om dette fra administrasjonen eller politisk ledelse. Helgådalingene har derfor også i sin søknad skissert en plan B. Den går ut på å ta i bruk Bjartan samfunnshus, som i sin tid også var i bruk som skole.

Markabygda-erfaringer

Onsdag 10. mai var deler av styret i Helgådal Montessori på besøk til Markabygda.

–Dette ga oss mange aha-opplevelser. Her fikk vi høre erfaringene de har hatt siden oppstart i 2004, og hvordan vi kan tilpasse ting og gjøre det økonomisk, sier nestleder Ingrid Elnes Sellæg.

Oppstarten i Markabygda fikk for øvrig en svært positiv og konstruktiv start. Levanger kommune samarbeidet med initiativtakerne og deltok på møter. Selve skolebygget ble solgt for symbolske 10.000 kroner.

Helgådal Montessori har ei egen hjemmeside. Her skriver de blant annat: «Ved å bringe sammen ulike ressurser i lokalmiljøet, tror vi at vi kan skape noe nytt og positivt for Verdalssamfunnet og barna som bor her».