Har du sett en slik i Levanger?

Skal visstnok ha blitt utsolgt da de kom for salg i trehusbyen i 1960.

Dvergbjørnene som var til salgs i Levanger i 1960 ble utsolgt, ifølge lokalavisa. 

Nyheter

Dette er historien om en liten Noas ark – på hjul – som ankret opp både i Levanger og Verdal i begynnelsen av juli, 1960.

Det var en salgsekspedisjon fra en forretning ved navn Drammens Zoo som pakket ut sin kolleksjon av papegøyer, undulater, skilpadder og hvite mus – altså noen for enhver smak.

Ifølge Innherreds Folkeblad samlet det seg ganske snart et stort og interessert publikum om bilen, og både papegøyer, undulater og hvite mus fant seg verdalske pleieforeldre.

Utsolgt for dvergbjørn

Så kommer den smått sensasjonelle opplysningen: «Beholdningen av dvergbjørner var blitt utsolgt i Levanger, som derved har beriket sin fauna med en ny dyreart. Dyresalget fortsetter imidlertid her i Verdal uka ut med utsikt til også dvergbjørners anskaffelse».

- Dvergbjørner i Levanger?! - Hva slags skapning er det? Vi ringer opp universitetslektor Petter Bøckmann ved Universitetet i Oslo.

- Det er ingenting som heter dvergbjørner, kan det være snakk om malaybjørn eller brillebjørn, antyder Bøckmann.

Hilton-sporet

Nærmere undersøkelser fører oss til et oppslag i Se & Hør i 2006, og der kommer vi på sporet av den mystiske bjørnearten. Paris Hilton ble nemlig bitt i øret av en «dvergbjørn», som hun hadde anskaffet seg som kjæredyr. Med andre ord, hun gjorde det samme som levangsbyggen gjorde 57 år tidligere.

Dvergbjørn er en feil betegnelse. Dette er en kinkajou, på norsk viklebjørn. Det er en regnskog-pattedyr som hører hjemme i Mellom- og Sør-Amerika. Ifølge Wikipedia er det ikke en truet art, men sees sjelden av mennesker da det er rene nattdyr.

Kan bli gretten

Som kjæledyr er de lekne, men generelt stille. Imidlertid kan de av og til være aggressive. Dyret misliker plutselige bevegelser, støy og være våken om dagen. Det kan kanskje også forklare hvorfor Paris Hilton ble bitt av sin søte, lille kinkajou.

Så gjenstår spørsmålet: - Er det noen som husker at de hadde viklebjørn som kjæledyr på Innherred i 60-årene? Hvordan gikk det?