Den fremdeles unge levangsbyggen dyppet tærne i politikkens basseng for første gang da han var bare 14 år gammel. Han meldte seg inn i Arbeiderpartiet, men det ble bare å følge med på valget gjennom TV-skjermen den gangen. Etter AUF-leiren 2010 fikk han virkelig smaken på politikk, og siden da har han ikke sett seg tilbake. Nå er han nummer fire på Nord-Trøndelag Arbeiderpartis liste til stortingsvalget – i en alder av 22! Dermed, om valget går Aps veg, kan han bli den yngste politikeren på Stortinget.

– Sjansen er større for at jeg blir vara enn fast, men hvis nordtrønderne velger meg inn, skal jeg huske at det er dem jeg representerer; Han uten lærlingplass på Røra, og hun som droppet ut av Levanger videregående. Jeg tror de trenger en stemme, fremhever Gaute.

Siden det bare er et par år siden han selv fullførte videregående, er skole og ungdom noe han føler seg godt kjent med.

– Det som skiller meg fra andre stortingskandidater, er at jeg vet hvordan det er å være ung i Nord-Trøndelag i dag.

Inspirert av ungdommen

Flere faktorer har vært med på å forme Gaute som politiker gjennom hans hittil åtteårige karriere. Rettferdighet fikk han lære mye om hjemme, og at alle er like mye verdt. Reiser til fattige land har gitt han muligheten til å se urettferdighet og fattigdom med egne øyne. Enkelthendelser har også vært påvirkende, da særlig 22. juli 2011, da han som 16-åring var på Utøya og så vennene sine bli drept for det de tror på.

– Da fikk jeg virkelig se hvor skjørt demokratiet er, og da ble politikk noe mer enn et verv, en posisjon eller en enkeltsak: Det er hvordan samfunnet skal fungere. Gjennom tiden har min viktigste lærdom vært at folk er folk, uansett hva man tror på, hvem man elsker eller hvordan man ser ut, konstaterer Gaute

Gaute slo tilbake etter 22. juli, og har hatt en rekke sentrale verv i Ap og AUF de siste årene. På Fylkestinget sitter han også.

– Det som driver meg mest er unge mennesker som bruker all tida de har til en hjertesak. 14-åringer som stresser allerede over tentamen eller hvordan de ser ut på Facebook, men likevel brenner for kulturlivet i Levanger. Når jeg ser sånt, tenker jeg: Klarer de å bry seg, klarer «bættre» jeg òg!

Vil garantere lærlingplass

Som politikere flest kjemper Gaute på flere fronter for å skape en verden han mener er bedre enn den vi har nå. Det er dog noen saker som står hjertet hans nærmere enn resten, og i disse dager er det særlig én som peker seg ut: Skole.

– Vi har altfor mange som ikke kommer gjennom grunnskolen på normert tid, for mange lærlinger uten tilbud om lærlingplass, og altfor mange som hopper ut tidlig fra skolen. Skole er en kjepphest hos meg. Det jeg ønsker er å fjerne fraværsgrensa, og ha en tilgjengelig helsesøster på videregående med «åpen dør» – ikke bare ei som er der annenhver torsdag. I tillegg vil jeg, og Arbeiderpartiet, ha en lærlinggaranti, hvor alle får tilbud om lærlingplass, sier Gaute.

Og angående lærlingplassene, har Gaute stått i bresjen for et nytt tiltak her i Nord-Trøndelag. I fylkeskommunen har han fått innført seriøsitetskrav for alle som bygger på deres regning, hvor det er et krav om bruk av lærlinger i anbudene.

Dataspill og multeplukking

Nå om dagen, i ferien, bor han hjemme hos mor på Levangernesset. Resten av året tilbringer han i Trondheim, hvor han jobber med psykisk utviklingshemmede som miljøarbeider. Vanligvis jobber også Gaute som renholder på Levanger Sykehus når han er hjemme i byen, men i år må den stillingen vike for frivillig arbeid hos LOs sommerpatrulje. De sjekker ut arbeidsforholdene for de unge arbeidstakerne i Nord-Trøndelag, da særlig ferievikarene.

– Flesteparten av arbeidsgiverne er reale og har gode intensjoner, men det er jo noen som glipper litt, kommenterer Gaute.

Men Gaute holder da på med en del «vanlige» ting han også, selv om politikken tar opp mange av timene hans.

– Jeg er veldig sosial, glad i folk og familien min, og jeg er veldig glad i å gjøre ting som har ingenting med politikk å gjøre. Som multeplukking og FM (Football manager, et dataspill). Det er noe av det mest avslappende jeg kan gjøre, og særlig det å gå på fjellturer synes jeg er helt utrolig godt. Når jeg jobber på sykehuset pleier jeg å gå turer ved Hårsskallen etter jeg ferdig, forteller Gaute.

Han går nå inn i en tid med mye spenning i vente, med tanke på stortingsvalget i høst. Både for egen del og for Arbeiderpartiet generelt. Går alt veien for Gaute og co., tar Ap regjeringsmakta mens han ender på Stortinget. Og den unge, lovende Levanger-politikeren er optimist.