Rett fra nattesøvnen sprang Håvard Bjørken (42) ut i undertøyet, tømte pulverapparatet og avverget gårdsbrann. Den øyeblikkelige innsatsen reddet livet til 600 griser.

I ettertid har det strømmet på med honnør for den snarrådige håndteringen. Ikke minst via Facebook hvor gårdeieren fra flere hold berømmes med gode ord.

Pustet røyk

Med pulverapparatet som nærmeste hjelpemiddel for hånden, løp Håvard inn i det allerede røykfylte rommet, og fikk ved hjelp av dette stagget brannen såpass at det skaffet ham ekstra med tid. Og med støtte fra brannvesenet som kort tid etterpå også kom til stedet, endte det heldigvis godt for de aller fleste dyrene på gården. To griser er avlivet som følge av skadene, men for de øvrige 600 synes helsa å være god.

For øvrig var det ikke bare de firbeinte som pustet inn røyk. Også gårdeieren fikk sin dose de minuttene han var inne i driftsbygningen med pulverapparatet. I ettertid fikk han oppfølging fra helsepersonell på stedet.

Lå i «koma»

Selv om klokka bare så vidt hadde rundet fem på natta, betød ikke det at Håvard Bjørken hadde sovet lenge.

Som følge av fødsler på gang i grisehuset, var han stort sett hele natten gjennom til stede for å følge opp.

–Jeg hadde vel sovet en times tid, og lå omtrent i «koma» da alarmen gikk. Men alarmen gir fra seg en forferdelig lyd, og det nytter ikke å sove til denne, forteller han. Nå er det for øvrig intet ukjent fenomen at varslingsanlegg på gårdsbruk kan utløses som følge av andre årsaker enn brann. Den hadde gitt lyd fra seg ved tidligere anledninger også på Bjørken, og den første tanken var derfor at det kunne dreie seg om et tilfelle som skyldtes tekniske forhold.

Det snudde fort da han så røyk sive opp fra den ene lufetlyren på taket. Håvard sprang dermed inn i fjøset, og oppdaget flammer på motsatt side. Ved hjelp av brannslokkingsapparatet han grep med seg, stanset han i praksis brannen.

–Og det var egentlig veldig bra, for jeg var ikke særlig lysten på å gå inn i bygningen på nytt, forteller han. Det var sterk røykutvikling. Følgelig hadde gårdbrukeren også pustet inn en hel del av denne.

Roses for snarrådigheten

Selv om brannen rundt varmelampa var slukket, hadde varmen ført til spredning også oppetter vegg og tak. Brannvesenet avdekket med sitt varmesøkende kamera at det ulmet i isolasjonen under takplatene. Dette hadde helt sikkert tatt fyr igjen om det ikke ble oppdaget i tide. Kombinasjonen av brann, sot- og vannskader, gjør at det ligger an til en del restaureringsarbeid. Men gården står fortsatt.

At Håvard Bjørken i sosiale medier roses for snarrådigheten tar han med fatning, og er kanskje ikke noe han selv ønsker å snakke så høyt om i offentligheten. Han innrømmer likevel at det kjennes godt å motta slike tilbakemeldinger.

Markant nedgang

Hendelsen ved Bjørken gård sist fredag illustrerer med all tydelighet hvor viktig det er med et velfungerende brannvarslingsanlegg. Gården har hatt varslingsanlegg i nærmere 20 år.

Varslingsanlegg, også i kombinasjon med nye byggeforskrifter om brannskiller og seksjonering, er årsak til at antallet gårdsbranner er langt færre enn tidligere.

–Nedgangen er markant de siste tjue åra, bekrefter brannsjef Rigman Pents i Innherred brann og redning.

–Før rykket vi gjerne ut en gang i måneden, mens det nå dreier seg om to-tre utrykninger i året, tilføyer han. En hyggelig utvikling er det videre at varslingsanlegg og brannskiller betyr tidligere innsats, og følgelig større sjanse for at dyra reddes.