Når du deltar i helseundersøkelsen HUNT 4 skal du vite at materialet du gir fra deg, er grunnlag for forskningsprosjekter over hele verden. Eksempelvis sitter det forskere så langt unna som i Australia som benytter datamaterialet fra de tre foregående HUNT-undersøkelsene i sitt arbeid for å forstå mennesket. I praksis kan det i neste omgang gi nye og bedre medisiner, det kan være med på å endre behandlingen og det kan ikke minst gi nye svar om sykdommer som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, allergi, diabetes, hodepine, kreft, psykiske plager. Og mye annet.

HUNT-vertskapet håper at trønderne stiller opp i hopetall også denne gang. Og deltar du, er det nærmest som å få en «EU-kontroll» på egen kropp, på mange måter en tilstandsrapport hvor du etter undersøkelsen får tilbakemelding på resultatene.

Startskudd 4. september

Arrangørene har allerede jobbet tre og et halvt år for å planlegge det hele, men for innbyggerne er det først og fremst fra 4. september det gjelder. HUNT har installert seg i de tidligere lokalene til Skogn helsetun, og løfter innledningsvis forstørrelsesglasset over folk i Levanger kommune. Dernest går turneen videre over hele fylket, med målgang i Lierne i februar 2019. Mens levangsbyggen skal til pers nå i høst, får verdalingene anledning til å gjennomføre både julefeiring og skiturer før det braker løs. HUNT tar stoppen i Verdal kommune fra mars neste år, og her er det Ørmelen bo- og helsetun som blir basen.

Et par tyvstarter blir det riktignok, for HUNT byr på show og åpningsfest i Kimen i Stjørdal allerede 1. september, og en markering på Magneten lørdag 2. september. Enda tidligere vil imidlertid den yngre del av befolkningen stifte bekjentskap med helseundersøkelsen. 13-19-åringene inviteres til å delta i Ung-HUNT, og denne starter uka før, nærmere bestemt 28. august, og da med Åsen ungdomsskole som første stopp. Til sammen besøkes 66 skoler Ungdom som enten jobber som lærling, eller av andre grunner ikke er på skole, får også anledning til å delta.

Målet er 60 prosent

Til sammen får 110.000 nordtrøndere invitasjon til å være med. Samtlige får brev i posten med informasjon, og forslag til tidspunkt. Du kan velge å ignorere det hele, men smilene blir naturligvis bredest blant HUNT-folket dersom du responderer positivt, svarer på undersøkelsen, og tar turen til feltstasjonen. Du trenger imidlertid ikke komme til foreslått tidspunkt, men kan etter å ha mottatt infobrevet i forkant velge andre tider dersom det passer bedre.

For seniorer fra 70 år og oppover, er fleksibiliteten ytterligere styrket, og her kan du få tilbud om undersøkelse der du bor dersom du har vansker med å møte på feltstasjonen.

Målet er at minst 60 prosent sier «ja». Da HUNT 3 ble gjennomført fra 2006 til 2008, varierte oppmøteprosenten fra vel 44 prosent i Inderøy og Meråker, til over 71 prosent i Snåsa. Levanger og Verdal endte på henholdsvis 51,5 prosent og 53,1 prosent.

Ungdommene var imidlertid langt flinkere til å stille opp, og ved forrige runde deltok over 90 prosent i Ung-HUNT. Kommer du til å delta på HUNT 4? Ja, selvsagt Nei, det ønsker jeg ikke Vet ikke Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Kommer du til å delta på HUNT 4? Ja, selvsagt 76% Nei, det ønsker jeg ikke 10% Vet ikke 14% Du har allerede stemt 116 stemmer

Den fjerde utgaven av HUNT, som for øvrig har vart siden 1984, er større og bredere enn alle sine tre forgjengere. Av nyheter finner vi eksempelvis undersøkelser av tenner, hørsel, kroppssammensetning (bioimpedanse) og aktivitetsmåling. HUNT er delt opp slik at ikke alle undersøkes for alt. Her er nemlig en rekke tilleggsundersøkelse som forskjellige utvalg av innbyggerne inviteres med på.

Samtlige får tilbud om måling av kroppssammensetning, blodtrykk, en ukelang aktivitetsmåling, biologisk materiale (blod, spytt, urin og avføring). I tillegg skal det i forkant fylles ut et spørreskjema om helse, sykdom og livsstil. Grunnundersøkelsen tar omtrent 45 minutter, og hvis du takker ja til tilleggsundersøkelser må du naturlig nok påregne noe ekstra tid. Tilleggsundersøkelser kan eksempelvis omhandle måling av lungefunksjon, hørsel, tenner, studier av kosthold, kondisjon, søvn, smerte, hjerne, psykisk sykdom og hjernefunksjon.

400 prosjekter

Så langt har HUNT-dataene gitt materiale til 170 doktorgrader.

–Hvert eneste uke publiseres en til to vitenskapelige artikler basert på HUNT-materiale, forteller prosjektleder Cathrine Skonhoft. Til sammen betyr dette flere tusen artikler som er skrevet med utgangspunkt i nordtrøndernes helse.

–HUNT-data har gitt materiale til cirka 400 forskningsprosjekter, tilføyer NTNU-forsker Vegar Rangul, som selv har en finger med i spillet når HUNT 4 gjennomføres de kommende månedene. Han venter ytterligere «eksplosjon» i antallet prosjekter når nye data etter hvert blir tilgjengelig.

Verdens beste

Det er mange måter å måle en undersøkelse på, og om ikke HUNT er verdens største målt i antall deltakere, er den likevel unik.

–Så kan vi enes om at den er verdens beste. I alle fall etter fjerde runde, konkluderer Vegar Rangul. Riktignok på oppfordring.

–Det spesielle med undersøkelsen er at den favner hele populasjonen over 12 år, og at vi i stor grad også har stilt de samme spørsmålene. Vi måler på de samme individene over flere tiår. Cirka 30.000 har deltatt i alle de tre foregående undersøkelsene, og mange stiller nok på nytt denne gang, sier Cathrine Skonhoft. HUNT har til nå innhentet data på innbyggere over fire generasjoner. Skonhoft tror undersøkelsen vanskelig ville latt seg gjennomføre andre steder enn nettopp Nord-Trøndelag. Ikke minst skyldes det at folk i liten grad flytter på seg, men også at man her møter mange som er dedikerte og opptatte av at prosjektet skal lykkes.

–Det merker vi på våre mange besøk rundt omkring i kommunene. Vi har fått utrolig mye positiv respons, fra både politisk og administrativt hold, men også fra deltakere, sier hun.

HUNT har verdensomspennende interesse, men for de nordtrønderske kommunene ligger det en ekstra dimensjon nettopp fordi den får muligheten til et innblikk i egne innbyggeres ve og vel, helse, trivsel og utvikling. Resultater som igjen kan være grunnlag for politiske prioriteringer. De innsamlede dataene er anonymisert. Ingen som jobber med materialet har noen mulighet til å identifisere enkeltpersoner.

Bak HUNT 4 står HUNT forskningssenter, NTNU, Helse Midt-Norge, Helse og omsorgsdepartementet og Nord-Trøndelag fylkeskommune. Basisbudsjettet er 140 millioner kroner, men med bevilgninger til ulike tilleggsprogram begynner budsjettrammen å nærme seg 180 millioner kroner. Totalt vil rundt 150 personer i større og mindre grad involveres under gjennomføringen.

DNA fra blodprøver fryses ned til minus 196 grader, og lagres omhyggelig. Foto: Geir Mogen/HUNT4.