Arbeiderpartiets toppkandidater i Trøndelag stoppet utenfor Sykehuset Levanger mandag for å fortelle hvor lite fornøyde de er med reformen «fritt behandlingsvalg», innført i 2015.

–Dyrt og byråkratisk, sier Ingvild Kjerkol og karakteriserer det som en privatiseringsreform som i praksis svært få personer benytter seg av. Hun mener den i stedet flytter penger fra pasientene og over til private behandlere på Østlandet.

Erstattet fritt sykehusvalg

Da Regjeringen for to år siden etablerte fritt behandlingsvalg erstattet den samtidig «fritt sykehusvalg» som har eksistert siden 2001. Regjeringen argumenterte med at den nye reformen, hvor også private behandlere ble gjort tilgjengelig for alle med rett til behandling, ville redusere ventetider, øke valgfriheten for pasientene og stimulere de offentlige sykehusene til å bli mer effektive.

Høyre har i tillegg tatt til orde for at fritt behandlingsvalg bør utvides. Det klinger imidlertid dårlig i Arbeiderparti-representantenes ører.

–Sykehusene må kutte

–Privatiseringsreformen er en byråkratisk ordning hvor det er brukt nesten én milliard kroner. Til nå har 7 pasienter i Nord-Trøndelag og 16 pasienter i Sør-Trøndelag benyttet ordningen, hevder Ingvild Kjerkol.

–Sykehusene i Trøndelag må kutte i sin aktivitet på grunn av budsjettet som regjeringen legger opp til. Reformen tapper Trøndelag for ressurser som kunne i stedet kunne gått til pasientene. Vi må sørge for at sykehusene både i Levanger og Namsos kan være i stand til å investere i bygg og medisinsk utstyr slik at de kan sikre et gode helsetjenester og behandlingstilbud, tilføyer hun.

Arbeiderpartiets topplistekandidater i Nord- og Sør-Trøndelag tilbrakte mandag ti timer i buss gjennom våre to trøndelagsfylker. Med seg hadde de ti visjoner, og for å formidle disse stoppet de i ti kommuner. Sykehus og helsetjeneste ble sentrum for oppmerksomheten under stoppen i Levanger.

–Vi må stanse utviklingen mot et todelt helsevesen i Norge, og si nei til økt privatisering, var budskapet.

På samme lag

Nå ser dessuten partipolitikerne både i nord og sør fram til å kjempe for sakene fra samme benk.

–Vi skal kjempe for de sykehusene vi har, poengterte Arild Gande fra nordfylket. Med god støtte fra kollega Trond Giske fra sørfylket.

–I Sør-Trøndelag har vi vært veldig opptatte av å holde på det desentraliserte tilbudet i Røros og Orkdal, og vi vet jo at det kjempes for sykehusene i Levanger og Namsos også. Nå er vi på lag, og skal sikre den desentraliserte sykehusstrukturen, lokalsykehusene og et tilbud som er nært folk slik at det føles trygt, kommenterte Giske.

Ressursforflytning

Ingvild Kjerkol hennes partifeller sier nei til økt privatisering i helsenorge, og vil være en motvekt til det de oppfatter som geografisk ressursforskyving.

–Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos er trøndernes lokalsykehus, hvor de får god behandling. Disse vil vi prioritere framfor privatiseringstiltak og behandlingsleverandører på Østlandet. Vi vil ikke flytte ressursene sørover, men vil kjempe for at pasientene i Trøndelag skal få den beste behandlinga som er mulig i eget fylke, poengterte hun.