– Jeg synes det er dårlig gjort, og jeg synes det er dårlig planlagt fra kommunen sin side, sier innehaver ved Siciliana, Necati Tavukcu til Innherred.

Da Innherred snakket med daglig leder Ibrahim Balci i slutten av mai, hevdet han at de hadde gått 200 000 kroner i underskudd som følge av arbeidet i Nordgata. Nå sier Necati Tavukcu at de har tapt enda mer.

– På cirka tre måneder har vi gått rundt 300 000 kroner i underskudd, kanskje mer, hevder Tavukcu.

– Går veldig tregt

Arbeidet med opprustningen av Nordgata begynte i januar i år. I mai snakket Innherred med bedriftene som ligger i dette området, og både Lyshagen, Esso og Siciliana fortalte da at arbeidet har tæret på deres virksomheter. Siv Ellen Musum ved Lyshagen fortalte at dersom arbeidet hadde fortsatt i flere måneder og med så dalende omsetning, måtte hun ha revurdert videre drift.

Veien frem til Lektor Musums gate, hvor Esso og Lyshagen ligger, er nå åpnet og det gjør det litt enklere for kunder å komme seg frem, men daglig leder i Esso Verdal, Stig Holmen, påpeker at de fortsatt ligger i enden av en blindgate.

– Omsetningen vil vel ikke normalisere seg før gata er åpnet for gjennomkjøring, sier han.

Siciliana har lenge vært i det verste anleggsområdet, hvor arbeidet har pågått nærmest konstant i cirka fire-fem måneder.

– Det går veldig tregt. Verdal kommune gjør jobben sin, men de må også tenke på bedriftene som sliter på grunn av dette, sier Tavukcu.

Tavukcu mener det har vært dårlig med skilting inn til restauranten. – Verdalingene vet hvor vi holder til, men de som kommer fra andre steder har ikke en sjanse til å finne frem, sier han.

Krever fortgang

Han sier det er få av deres gjester som vil sitte på uteserveringen, på grunn av anleggstøyet, og at parkering har blitt et stort problem.

– Det er flere som må parkere langt unna for å komme og hente mat. Folk er vant til å parkere rett utenfor, og nå er det mange som heller dropper å handle her. De sier det er vanskelig å komme seg frem, sier han.

Hva mener dere må skje fra kommunens side?

– Det må gå fortere. Det går ikke an å holde på slik i fem måneder på bare en plass. Vi blir helt isolert her, sier han.

Tavukcu sier at dersom det ikke blir fortgang i arbeidet utenfor restauranten, kommer de til å søke om erstatning.

– Det er snakk om mye penger for en liten bedrift som oss, sier han.

Leder for teknisk drift i Verdal kommune, Bård Kotheim, hevder det har vært en hyppig kontakt mellom entreprenør/byggherre og driverne av Siciliana under arbeidet.

– Det er etter beste evne prøvd å finne løsninger som ikke medfører hindringer for driften av restauranten. I ferien ble det blant annet laget en gangsti oppover Nordgata slik at tilkomst vestfra skulle være mulig til fots, sier han.

Arbeidet i Nordgata har pågått siden januar.

Mangel på skilting

Han sier det største problemet var rundt 17. mai da de drev med ledningsarbeider i krysset mellom Volhaugvegen og Nordgata. Et arbeid som varte i to-tre uker.

– Da ble det laget en provisorisk adkomst fra Nordgata langs en gangsti fra Kvisla og opp til Siciliana. Denne ble skiltet. Problemet har kanskje vært at tilkomsten til Siciliana har vært østfra i tidsperioden Nordgata har vært stengt, påpeker Kotheim.

Tavukcu forteller at sommeren, og spesielt når olsok arrangeres på Stiklestad, bruker å være gode tider for restauranten, men at de i år har hatt betraktelig færre gjester.

– Verdalingene vet hvor vi holder til, men de som kommer fra andre steder har ikke en sjanse til å finne frem nå, for det er ikke skiltet, sier han.

Kotheim sier provisoriske omkjøringer er prøvd skiltet etter beste evne.

– Men skiltingen kunne sikkert vært gjort enda bedre, sier han.

Bård Kotheim sier han håper Sicliana vil se det positive med anlegget når det er ferdig.

– Det verste er over

Lederen forteller at ledningsarbeidene på hovedanlegget nå er ferdigstilt forbi restauranten, og at separering av overvann/spillvann inne på tomten deres gjenstår.

– Kommunen har lovet å koble inn ett sluk og et taknedløp på gårdsplassen til Siciliana. Dette er arbeider som gårdeieren egentlig skulle ha betalt selv, men som kommunen nå utfører litt som kompensasjon for ulemper i forbindelse med anlegget, sier Kotheim og legger til at det verste nå er overstått for Siciliana sin del.

Det som gjenstår av arbeid i Nordgata er uttrauing i Volhaugvegen, kantsteinsarbeider og asfaltlegging. Kotheim håper restauranten ser det positive av anlegget når det er ferdig.

– Nordgata vil da framstå i en forskjønnet utgave. I tillegg vil nytt vann og avløpsnett medføre at en ikke får tilbakeslag av kloakk inn i kjelleren lenger. Siciliana har hatt problemer med dette. Når det nye ledningsanlegget er på plass vil dette forhåpentligvis ikke skje mer, sier han.