Ordene «Æ bli forbanna når æ høre derre» gikk landet rundt da 81-åringen Solfrid Grande tidligere i vår stilte opp som rapper i en musikkvideo. Bakgrunnen var hennes irritasjon over eldreomsorgen i Norge, og målet var å vise hvor urettferdig eldre behandles og å dermed få politikerne til å våkne.

Onsdag kveld vil Grande få fremme sine meninger ytterlige, når NRK sender direkte fra hjemmet hennes på Ytterøy under deres valgsending «Norge stemmer». Programmet tar for seg hvordan de politiske valgene påvirker nordmenns hverdag, etterfulgt av en diskusjon mellom politikerne fra de ulike partiene. Programleder er Nina Owing.

Snart 100 000 visninger

Det var 81-åringen selv som tok kontakt med musiker og produsent Frank Scott i starten av året og ga han stikkord til det som senere skulle bli den mye omtalte rappen.

Scott laget musikken, mens videoen ble produsert av elever fra ungdomsbedriften Vision Media UB ved Levanger videregående skole. Etter at Innherred omtalte saken kastet en rekke medier seg på, og både NRK, VG, Adresseavisen og Dagbladet skrev artikler om rappen til Grande. Musikkvideoen er i skrivende stund sett 95 000 ganger på Youtube.

Da Innherred kontaktet Grande etter mediekjøret sist, tok hun den enorme responsen med en knusende ro.

- Jeg er rolig anlagt, så dette tåler jeg godt, sa 81-åringen til avisa i april.

Når vi snakker med henne før hun skal på direkte tv er tendensen den samme.

Stemmer det at du skal på tv?

- Dem sier så, svarer Grande med en påfølgende latter.

- Det er i forbindelse med valget og vi skal snakke om det jeg sa i videoen. Jeg tror de skal spille litt av rappen på tv også, legger hun til.

- Driver ap med meg

81-åringens rap-stunt og tydelige uttalelser har ikke bare fått oppmerksomhet på internett, det har blitt lagt godt merke til i nærområdet også. Det er ofte det som blir samtaletema når Grande møter kjentfolk.

- Æ bli så forbanna, sier nesten alle jeg treffer på. De driver litt ap med meg, og det må de bare gjøre. Jeg har ikke fått noen negative kommentarer hittil, det er bare positive tilbakemeldinger fra folk, sier hun.

- Må snakke mer om eldreomsorgen

NRK-innslaget fra Ytterøy varer kun i noen minutter, men Grande håper likevel at hun får sagt det hun mener om eldreomsorgen i Norge. Da Innherred intervjuet henne første gang, fortalte hun om sine besøk ved helsetun og sykehjem.

- Jeg ser hvordan de ansatte strever og prøver å gjøre det best mulig for de eldre, men det er mangel på ressurser og det er mye som kunne vært bedre, sa hun den gang.

Dette står hun fortsatt på.

- Vi må snakke enda mer om hvordan eldreomsorgen kan rustes opp, sier Grande.

En av studentene som var med og laget musikkvideoen til rappen blir også med på sendingen onsdag kveld.

- Det kommer en journalist og fotograf hit i halv syv tiden, men programmet begynner ikke før halv ti. Jeg tror de ville ha god tid, sier hun.

Hvordan blir det å være på direktesendt tv?

- Det får vi snakkes om etter at det er ferdig. Man vet ikke hvordan det er før man har prøvd, sier hun lattermildt.

Se musikkvideoen: