I fjor sommer ble det etablert et nytt virksomhetsområde i Verdal kommune, Integrering og mangfold, som holder til i Møllegata. De skal ivareta innvandrere som bosettes i kommunen, hovedsakelig flyktninger, i samarbeid med andre kommunale etater, det lokale NAV kontoret, næringslivet og frivilligheten. Virksomhetsleder er Anne Grete Wold Olsen.

Møteplass

En del av jobben som gjøres her er å hjelpe mennesker i jobb, og dette er det blant andre Åse Nymo Aksnes og Cathrine Lysholm som er ansvarlige for. De er utdannet jobbcoacher og har nå et spesielt fokus rettet mot å hjelpe kvinner. Sammen med virksomhetsleder Wold Olsen har de satt seg mål om å etablere et eget kompetansesenter i Verdal.

–Det skjer veldig mye spennende ved Integrering og mangfold og dette er en del av dette. Vi ble egentlig inspirert av hverandre, i tillegg til at kvinnesentrene «Stella» finnes i Oslo og Tønsberg. Sistnevnte skal vi snart på studiebesøk hos for å hente inspirasjon og lære av, sier Aksnes.

En av grunnene til at jobbcoachene begynte å drodle rundt et slikt senter er at mange utenlandske kvinner har tette barnefødsler med påfølgende permisjoner, som hindrer dem i å lære seg norsk og å delta i samfunnet generelt.

–De får ofte ikke til å treffe nordmenn og blir hjemme i lange perioder, så det å ha en plass å gå til og få opprettholdt språket, er litt av tanken bak. En møteplass hvor de kan treffe andre, selv om de er i permisjon, sier Lysholm.

–Mange ressurser

Målet er derimot at senteret skal gjelde for alle typer kvinner, både de med og uten utdanning, de som er norske og de som kommer fra andre land.

–Senteret skal være med å inspirere dem til å ha visjoner og tro på seg selv, og å styrke deres muligheter til selvutvikling og deltakelse i samfunnet, sier Lysholm.

Fellesnevneren for disse kvinnene er at de har noen utfordringer som de trenger hjelp til å ta tak i, og at senteret da kan være en møteplass for å bygge nettverk og lære seg nye ting.

–Kvinner har utrolig mange ressurser og det at noen ser dette, og gir dem mulighet til å ta dem i bruk, er noe vi synes er utrolig viktig, sier Lysholm.

Har mange ideer

Planen er at senteret skal drives av deltakerne selv, mens Lysholm og Aksnes vil hjelpe kvinnene med det de kan, å få folk ut i jobb. Her håper de å få til et tett samarbeid med næringslivet i kommunen, slik at de vet hvor det trengs arbeidskraft. De påpeker også at senteret som møteplass, kan være til hjelp i en slik prosess.

–Hvis du får et nettverk, så vil jo det igjen øke mulighetene dine til å komme i jobb. Så vi ser for oss at det kan være en arena for det, sier Aksnes.

–Etter å ha arbeidet som jobbcoacher i mange år ser vi at det å være i arbeid er helsefremmende, det skaper sosiale relasjoner og bidrar til personlig vekst og økonomisk trygghet. Det gjør noe med oss når vi får delta i samfunnet og føle oss viktig, sier Lysholm.

Konkret hva annet som kan tilbys ved senteret har pådriverne mange ideer om, men påpeker at det vil være opp til deltakerne selv å bidra på denne fronten.

–Vi kan ha internettkafé, mulighet for leksehjelp, helsesøstertjenester, kurs, aktiviteter … Ja, dette er jo bare ideer, og det kan inneholde så mye mer, sier Aksnes.

Vil vokse og bli stor

Og det er nettopp det som blir neste steg i prosessen. Lysholm og Aksnes vil i tiden fremover involvere de som kommer til å bruke arenaen og høre hva de vil at tilbudet skal bestå av. De skal blant annet informere flere sanitetslag, som de håper vil være med på prosjektet.

–Det er viktig for oss at kvinner deltar i denne prosessen, slik at vi kan finne ut hva slags behov og ideer de har og deretter utforme tilbudet, sier Lysholm.

Jobbcoachene påpeker igjen at arbeidet kun er i planleggingsfasen, og at de fremover har mange telefoner å ta til mulige samarbeidspartnere. Finansiering må også på plass.

–Vi får se hva vi får til. Vi er to damer som har sett et behov som har begynt å utarbeide noe, og det er der vi er per dags dato, sier Aksnes.

–Men vi vil jo gjerne at dette skal vokse og bli et stort senter etter hvert, sier Lysholm.