Ordføreren i Stjørdal står på toppen av Forbordsfjellet og skuer utover bygd og by. Utsikten er særdeles god i alle himmelretninger, til Stjørdal, til Levanger, og enda helt til Verdal. Det er dette landet han snakker om når nye Trøndelag skal formes fra nyttår.

Vil ta arenaen

De tre ordførerne legger ikke skjul på at med den nye samarbeidskonstellasjonen krever en større plass på aksen mellom Trondheim og Steinkjer. En akse som i alt favner 80.000 innbyggere. Eller 60.000 innbyggere de tre kommunene isolert sett.

–Vi ønsker å samle krefter, tre fram og ta arenaen. For det som etter vårt skjønn er et område somer av særdeles stor betydning i åra som kommer, bemerker Vigdenes. Med ordførernes enighet om etablering av regionrådet, ser de for seg et samarbeid i næringspolitikk, samfunns-, interesse- og regionalpolitisk sammenhenger.

Det er i utgangspunktet Verdal, Levanger og Stjørdal som blir med i tilslutningen, men ordførerne utelukker ikke at det kan bli flere. Gjerne også Steinkjer. Om kommunen selv ønsker.

Mellomlandet

–Det er heller ikke til å legge skjul på at vi med denne samlinga ønsker å gi et tydelig signal på at i Trøndelag, så er det ikke bare Trondheim og Steinkjer som er alternativene når man diskuterer – det være seg lokalisering av offentlige arbeidsplasser eller øvrige forhold. Det finnes også et land midt mellom, som på mange måter er mer sentralt, men likevel mer desentralt enn storbyen, og som har et betydelig vekst- og framtidspotensial, uttrykker Vigdenes.

Bjørn Iversen, ordfører i Verdal, er enig, og sier han har vanskelig for å se et område i Trøndelag med større potensial.

–Vi trenger å heve selvbevisstheten om tyngden som ligger i rommet mellom de to polene som hittil har vært i fokus. Jeg tror på samarbeidet. Retning er ikke likegyldig. Jeg har drevet i verdals- og fylkespolitikken i en trettiårsperiode. Hvis det er noen signal som har vært entydige over tid fra næringslivet vårt: Vend nesa sørover.

Levanger og Verdal har som kjent hatt sitt regionråd gjennom samkommunen. Denne opphører imidlertid snart. Stjørdal har i mange år vært en del av Værnesregionen. Dette tjenestesamarbeidet fortsetter som før.

I sterke vindkast på toppen av Forbordsfjellet møtte detre ordførerne pressen torsdag for å vise fram «mellomlandet».

En maktfaktor

–Vår ambisjon er å synliggjøre det som er et svært mangfoldig «mellomland» i aksen Trondheim-Steinkjer. Både næringsmessig, i antall innbyggere og med sine ulike strukturer utgjør kommunene mellom Trondheim og Steinkjer et naturlig tyngdepunkt. Regionen kan være med og styrke Trondheims rolle nasjonalt og internasjonalt, samtidig som man representerer en balanse i det nye Trøndelag, heter det i den felles uttalelsen fra de tre ordførerne.

Midt-Trøndelag regionråd er ikke formelt vedtatt og etablert ennå, men kommer som sak i kommunestyrene. Ordførernes anbefaling er i alle fall tydelig.

–Dette er en naturlig sammenslutning, kommenterer Robert Svarva, ordfører i Levanger.

–I forbindelse med fylkessammenslåingen blir Trondheim og Steinkjer nevnt i mange sammenhenger. Det er vi ikke helt tilfredse med. Innbyggere og næringsliv i landet mellom fortjener å løftes fram for den betydningen de har. I så måte blir dette rett. Vi har stor tiltro til at vi i lag kan finne gode løsninger, og at være en maktfaktor i Midt-Norge. Det er det vi egentlig ønsker, poengterer Svarva. Han understreker at rådet ikke skal være noen motkraft til, men heller underbygge Trondheims posisjon i Norge.