I fire dager, fra 25.–28. september, har frivillige ungdommer reist rundt i fylket for å besøke lærlinger innenfor blant annet bygg- og anlegg, industri-, hotell-, restaurant- og bilbransjen. Lærlingepatruljen er en del av en satsing på lærlinger og unge arbeidstakere i Fellesforbundet.

–Norge trenger sårt flere fagarbeidere i årene som kommer. Det er derfor viktig at lærlingene får god opplæring og en god mottakelse i arbeidslivet, skriver forbundet i en pressemelding.

–Ikke ute etter å ta noen

Det er første gang at en slik patrulje blir arrangert i Nord-Trøndelag, og ungdommene har nå reist rundt to og to for å høre hvordan lærlinger har det på arbeidsplassen.

–Vi snakker med dem, hører hvordan opplæringen fungerer og spør om de blir tatt godt vare på, sier ungdomsleder for Fellesforbundet i Midt-Norge, Siril Monteiro, til Innherred.

Ungdommene som har besøkt de ulike arbeidsplassene har hatt kurs på forhånd, slik at de stiller forberedt.

–Vi har taushetsplikt på det som kommer frem i samtalene, og patruljen er ikke ute etter å ta noen, men det er klart at dersom det er spesifikke ting som vi kan hjelpe vedkommende med, så gjør vi jo det, sier Monteiro.

Et eksempel på hva patruljen kan hjelpe lærlingene med er å sørge for at det blir satt av tid til at de kan føre skriftlig dokumentasjon om hva de gjør og hva de lærer under arbeidsperioden.

–Dette er noe lærlingen senere kan bruke i en teoretisk fagprøve, og dersom sjefen på arbeidsplassen ikke er klar over dette, kan vi komme inn og informere om det, sier hun.

Lærer av hverandre

På Innherred har patruljen blant annet vært på besøk hos Norske Skog og Kværner, og Monteiro har et inntrykk av at de ulike besøkene denne uken har vært lærerike både for ungdommene fra Fellesforbundet og lærlingene de har hatt samtaler med.

–Jeg har fått tilbakemelding fra flere at de synes det er artig å være med og besøke bransjer de ikke jobber ifra før, og at det har vært hyggelig å prate med lærlingene. Vi har egentlig lært veldig mye av hverandre, sier Monteiro.

Har lærlingene det bra?

–Vi har snakket med cirka 20 lærlinger hver dag og generelt er inntrykket mitt at de har det veldig bra og at de blir tatt godt vare på, sier hun.

Marius Trana Jensen jobber til vanlig på Norske Skog men var denne uken deltaker på lærlingepatruljen. Her intervjuer han Susann Hjertø, lærling hos Norske Skog. Foto: Siril Monteiro Foto: Siril Monteiro