Bakgrunnen for Industriens dag, som nå arrangeres for fjerde år på rad, var et kick off for Kompetansekraft Verdal i 2014. Et felles prosjekt for industriområdet og næringslivet med fokus på kompetanseheving.

–Da så vi at det var behov for å ha en møteplass mellom næringsliv og skole, og vi bestemte oss for å etablere dette arrangementet, sier prosjektleder i Proneo, Marius Værdal.

Planen var å invitere skoler og foredragsholdere inn i industriparken, men det har nå blitt såpass stor interesse at arrangørene har laget seg en egen industriarena på Verdal videregående skole og Stiklestad nasjonale kultursenter.

Temaet for årets arrangement, som går fra 22. til 23. november, er fremtidens skole og fremtidens næringsliv, noe det har vært de siste tre årene.

–Fortsatt behov for input

–Grunnen til at vi har det samme temaet er at det fortsatt er like aktuelt. Det er 165 bedrifter i industriparken og det er mange som gjør det utrolig bra, men vi har fortsatt behov for input, både for parken i sin helhet, men også slik at hver og en får tanker om hvordan de skal rigge seg til i fremtiden, sier leder i Verdal næringsforum, Ingrid Dahl Furunes.

Arrangementet starter med en næringslivslunsj på Verdal videregående skole hvor Toril Nagelhus Hernes ved NTNU Nyskaping skal fortelle om deres rolle i utviklingen og omstillingen av næringslivet.

Deretter skal Erlend A. Øien fra Kværner snakke om fremtidens produksjonsteknologi, før konsernsjef i Brunvoll, Odd Tore Finnøy, skal fortelle hvordan de ble kåret til Norges smarteste industribedrift i 2017.

–Det finnes mange konferanser for bedrifter rundt om i landet, men Industriens dag er veldig målrettet mot å bygge bro mellom skoler, elever og bedrifter. Det er jo en happening, men samtidig har vi en langsiktig tanke med den, og det har kommet opp mange spennende samarbeid mellom skoler og bedrifter etter disse arrangementene, sier Værdal.

Skal hjelpe elever til å velge

Gjennom hele dagen på Verdal videregående foregår det arrangørene kaller Møteplassen, hvor bedriftene i regionen inviteres til å treffe fremtidens arbeidstakere.

Målet er at elever på ungdomsskole og videregående skal bli bedre kjent med jobb- og karrieremulighetene i regionen. I fjor deltok rundt 800 elever, og i år kommer elever fra både Leksvik, Verdal, Inderøy, Steinkjer, Levanger og Mære.

–Som mor kjenner jeg meg igjen i at det aldri før har vært så mange muligheter for ungdommene våre, men samtidig har det nok aldri vært så vanskelig å ta et valg heller. Så målet med møteplassen er at elevene enklere skal kunne velge en retning og ta riktig valg, sier Furunes.

Viser frem fagspekteret

I forkant av dette arrangementet får elevene oppgaver på skolen for å forberede seg. De skal også gjøre konkrete oppgaver under arrangementet og reflektere over det de har fått av informasjon i ettertid.

–Vi har et veldig godt samarbeid med skolene her, slik at elevene ikke bare kommer for å få drops og sjokolade. Vi oppfordrer også bedrifter til å i praksis vise hva de gjør på arbeidsplassen og hvordan de jobber, sier Furunes.

–Vise frem fagene rett og slett, og der har for eksempel bygg og anleggsbedriftene vært veldig flinke. Det handler ikke først og fremst om å reklamere for enkeltbedrifter, men å vise spennende ting deres bransje har å by på, legger Værdal til.

Ivar Johansen i bedriften Securo har deltatt på Industriens dag før, og skal også ta turen i år. Her sammen med Furunes og Værdal.

Dugnadsarbeid

I fjor var det mellom 40-50 bedrifter som deltok her, og erfaringsmessig blir det på det antallet i år også.

Prosjektlederen påpeker at hele arrangementet over de to dagene er basert mye på dugnad, og at mange bidrar for å få kunne gjennomføre dette.

–Veldig mange legger sjela si i å lage et bra opplegg, for å vise hva de holder på med. Industriens dag er viljen hos bedriftene og skolene til å faktisk prioritere tid og ressurser til noe de ikke er pålagt å gjøre. Det er lettvint å ha en konferanse der du diskuterer alt du må bli bedre på, men her er litt av poenget at man må gjøre det også, sier Værdal.

–Ypperste kvalitet

Arrangementets andre dag foregår på Stiklestad, hvor Grete Ingeborg Nykkelmo fra Ungt Entreprenørskap skal snakke om nettopp dette med å være en brobygger mellom næringsliv og skole.

–Vi får også besøk av Norges beste ungdomsbedrift, som for andre år på rad kommer fra Trøndelag. Det blir kjempespennende, sier Furunes.

I tillegg kommer den relativt nyansatte direktøren for Digital Norway Toppindustrisenteret, Tor Olav Mørseth, som skal snakke om å bygge norsk konkurransekraft.

Microsoft på besøk

Programmet deles deretter i to, hvor den ene bolken er for de som vil høre mer om næringslivets utviklingsbehov og den andre handler om entreprenørskap.

På sistnevnte program finner man blant annet teknologidirektøren i Microsoft, Shahzad Rana, som skal holde foredrag om digitaliseringen av Norge.

–Vi får besøk av folk og bedrifter av ypperste kvalitet, så jeg håper at regionen skjønner verdien av det vi får til og at de blir med på det. Man trenger ikke å reise til storbyene for å delta på en flott konferanse, sier Furunes.

–Man kunne selvfølgelig fått med seg mye av faginnholdet her på konferanser andre steder i landet, men det unike er at både skoler, næringsliv, kommunen, fylkeskommunen og mange andre går sammen og lager et arrangement med utgangspunkt i behovene vi ser i denne regionen. Derfor er vi veldig stolte av det vi får til, sier Værdal og Furunes.