- Det er mye fokus på psykisk helse på skolen og jeg er opptatt av at vi skal snakke mer om følelsene våre og helsa vår, sier Oscar Letnes Brenne til Innherred.

Verdensdagen for psykisk helse, som er 10. oktober hvert år, markeres i Verdal med stand på kjøpesenteret Amfi, hvor blant andre Hilde Brenne deler ut informasjonsmateriell til besøkende. Med seg har hun nevøen sin Oscar, som også var med på arrangementet i fjor.

- Det var veldig mange som kom og viste støtte da, sier 11-åringen.

- Etter vi var ferdig i fjor spurte Oscar om vi ikke skulle gjøre det en gang til. Så det er han som står i bresjen i år og som har bestemt at vi skal ha stand akkurat her.  Han ville gjerne at vi skulle dele ut kanelsnurrer også, sier Hilde til Innherred.

Hilde Brenne og Oscar Letnes Brenne har et stort engasjement for temaet psykisk helse.

- Må snakke mer

Verdensdagens motto er at alle har en psykisk helse og formålet med arrangementene rundt om i Norge er å skape åpenhet og gi kunnskap, skriver arrangørene på sine hjemmesider. Oscar sier han i blant er flink til å snakke om hvordan han har det, men at han sikkert kunne gjort det enda mer.

- Vi skulle nok ha vært flinkere til å snakke om ting i vennegjengen også, sier 11-åringen.

- En ny rapport viser at kun ni prosent tør å snakke om sin psykiske helse med familie og venner, så her må det skje noe. Ofte synes folk det er greit å snakke om sin fysiske helse, men vi vil at det skal bli like enkelt å snakke om det psykiske også, forteller Hilde.

Noe å glede seg over

Årets tema er «Noe å glede seg over» og det bygger videre på den røde tråden for Verdensdagen fra 2016 til 2018, som er «Identitet og tilhørighet».

- I 2016 snakket vi hvordan endringer i livet påvirker vår psykiske helse. Budskapet var at man takler endringene bedre dersom man har en sterk identitet/selvfølelse og har gode relasjoner. Men hva skjer når vi kommer til et nytt sted, et nytt miljø, og skal etablere oss? Hvorfor er det noen som finner seg til rette mens noen blir stående utenfor? Hvilke faktorer spiller inn for vår psykiske helse? Dette er bakgrunnen for årets tema «Noe å glede seg over», skriver arrangørene.

- Ofte synes folk det er greit å snakke om sin fysiske helse, men vi vil at det skal bli like enkelt å snakke om det psykiske også, sier Hilde Brenne.

Hilde mener det å ha noe å glede seg over er essensielt når det gjelder den psykiske helsa vår.

- Det å stå opp om morgenen og enten glede seg til å gå på jobb, å ha noen man skal treffe, eller kun å ha en liten ting å tenke på som gjør deg glad, er utrolig viktig. Det kjenner jeg i alle fall selv, sier hun.

Rekordår

Verdensdagen markeres i dag med over 1000 ulike arrangement rundt om i landet. Det er rekord, forteller Hilde.

- I fjor ble vi veldig positivt overrasket over befolkningen i Verdal, at så mange kom bort til oss. Det var blant annet ei 16 år gammel jente som kom bort til meg og begynte å fortelle litt om seg selv. Vi hadde en veldig fin prat, sier Brenne, som påpeker at hvem som helst kan komme innom, enten det bare er for å drikke kaffe, spise kanelsnurrer, få en brosjyre eller slå av en prat.