Vilde Viken og Reidun Vesterbekk Mo går andreåret ved Helse- og oppvekst med studiespesialisering på Verdal videregående. I faget entreprenørskap har deres klasse nå startet en ungdomsbedrift, Folkets kafé UB, hvor målet er å arrangere ulike sammenkomster for folk i Verdal gjennom året.

–Vi har selv bestemt hva den skal inneholde, hvilke aktiviteter vi skal ha og hvordan de skal gjennomføres, sier Reidun.

–Vi tenker å ha både konserter, turer, bingo og spillkvelder etter hvert. Dette skal være for alle, både foreldre, barn, eldre og funksjonshemmede, sier Vilde.

Million-app

Kafeen skal etter planen arrangeres en gang i måneden. Den første, som går av stabelen 27. oktober, blir i aulaen på Verdal videregående.

–Da vi planla kafeen holdt Roald Bergstrøm et foredrag for oss om velferdsteknologi, og da nevnte han en app han holdt på å utvikle, som vi syntes var veldig interessant, sier Reidun.

Bergstrøm, som kommer fra Verdal, jobber som selvstendig konsulent innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi og var blant pådriverne for prosjektet SeniorSmart, som eies av Innherred Seniorforum og Foreningen SeniorIKT Trondheim.

De fikk i år nærmere en million kroner fra Helsedirektoratet for å utvikle en app som skal gjøre det enklere for eldre å få med seg hva som skjer av aktiviteter i deres nærområde, og på denne måten bidra til å forhindre ensomhet.

–Den skal gjøre det enklere for eldre å finne aktiviteter å bli med på, de skal kunne invitere venner og se om noen de kjenner skal dit, sier Bergstrøm til Innherred.

–Ikke som Facebook

Appen, som fortsatt er under utvikling av studenter ved NTNU i Trondheim, er foreløpig kun tilgjengelig for grupper som er involvert i prosjektet.

–Sykepleierstudenter i Trondheim har blant annet fulgt ei gruppe i et halvt år nå, og de har funnet ut at appen gjør det enklere for eldre å komme seg ut, sier Bergstrøm.

Da Bergstrøm besøkte klassen i Verdal fikk elevene komme med sine innspill til hva som fungerte og hva som ikke fungerte like bra.

–Jeg tenker at så fort de har registrert seg, så klarer de å finne fram, for den er veldig oversiktlig og lite komplisert. Den er ikke som Facebook hvor man plutselig kan like eller dele noe og at det er mye rot, sier Reidun.

(F.v.) Reidun Vesterbekk Mo og Vilde Viken har fått rollen som nestleder og leder i ungdomsbedriften Folkets kafé. De gleder seg nå til å kurse eldre i en ny app som skal forhindre ensomhet.

Har kurs

Bergstrøm påpeker at Helsedirektoratet ville at prosjektet skulle være et samarbeid mellom unge og eldre, og at det var derfor de henvendte seg til elevene ved Verdal videregående.

Under Folkets kafé den 27. oktober vil det bli ulike aktiviteter og musikalske innslag, i tillegg til at de eldre vil få opplæring i den nye appen av elevene selv.

–Vår oppgave blir å gå rundt og hjelpe dem, dersom det er noe de lurer på underveis i kurset. Når man er eldre er det vanskeligere å skjønne alt bare ved at noen står og snakker om det, det er mye enklere hvis vi i tillegg går rundt og viser dem, sier Vilde.

–Oversiktlig

I appen kan hvem som helst legge til sine arrangement, og de som bruker den kan trykke på om de vil delta og samtidig se hvem av sine venner som skal på arrangementet. Dette tror jentene kan gjøre terskelen for å dra mindre.

–Det kommer stadig flere teknologiske hjelpemidler til eldre folk og det at de blir inkludert på sosiale arenaer er viktig, sier Reidun.

SeniorSmart er som sagt fortsatt under utvikling, men planen er at den skal bli lansert i nærstående framtid og etter hvert bli tilgjengelig over hele landet. Elevene mener den også vil være til stor nytte for dem når de skal ha flere slike arrangementer fremover.

–Da kan vi legge inn aktivitetene vi skal ha der, slik at eldre vet hva som skjer, sier Vilde.

–Det blir enklere for oss å holde kontroll også, for hvis de begynner å bruke den, ser vi hvor mange som kommer. Det blir veldig oversiktlig, sier Reidun.

Utviklerne har en tanke om at de eldre som bruker appen kan varsle om de for eksempel trenger skyss til arrangementet, og at de gjennom den kan avtale å bli hentet.

–Det er viktig at vi tar grep for å forhindre ensomhet, for det rammer ganske mange, sier Reidun.

–Åpner nye dører

Elevene i Verdal kommer også til å bidra når det skal holdes kurs i appen under en festival for eldre i Trondheim i januar.

–Vi har et samarbeid med Olavshallen og Trondheim Symfoniorkester, så under Voi Voi-festivalen vil elevene være med som ambassadører for appen og lære opp eldre til å bruke den, forteller Bergstrøm.

Hva synes dere om velferdsteknologi?

–Det er veldig spennende. Det åpner nye dører, sier Reidun.

–Det kan brukes til mye, sier Vilde.