Ber også helsepersonellet vaksinere seg

Til uka kommer influensavaksinene til Innherred.

Kommuneoverlege Ragnhild Holmberg Aunsmo anbefaler utsatte risikogrupper samt helsepersonell å ta årets influensavaksine. Den ankommer Levanger og Verdal onsdag.   Foto: Tor J. Friberg

Nyheter

Høsten bringer som regel hvert år med seg en influensaepidemi til Norge. Kommuneoverlege Ragnhild Holmberg Aunsmo håper nå at økt vaksinering av helsepersonell vil føre til en betydelig begrensning av årets influensaspredning og komplikasjoner som følger.

- Vi har økt inntaket av vaksinedoser i år, på grunn av at vi legger vekt på helsepersonell og at de skal ta vaksinen, sier Aunsmo.

Onsdag kommer vaksinedosene til Innherredsregionen, og alt er klart for vaksinering. I Levanger er det bestilt 1.600 vaksinedoser, mens Verdal får 1.400 doser til risikogrupper og helsepersonell. Helsepersonell får sin vaksinasjon organisert av arbeidsgiver, mens øvrige risikogrupper får sin vaksine hos fastlegen.

Stor belastning

Oppfordringen kommer fordi det både beskytter mot alvorlig sykdom og død hos sårbare pasienter de har nærkontakt med gjennom jobben, samt at det beskytter helsepersonellet selv.

Årets influensasesong ventes i perioden november-april. For god effekt bør vaksinen tas 14 dager før.   Foto: Tor J. Friberg

- Det reduserer også sannsynligheten for å ta med seg smitten hjem til sin egen omgangskrets. Det opprettholder samtidig beredskapen i helseinstitusjonene i influensasesongen, som er en stor belastning på sykehus og helsetjenestene, sier Holmberg Aunsmo.

I fjor slo influensaepidemien til for fullt i romjula. Det skapte utfordringer for lavere bemannede institusjoner og sykehus.

- Det er veldig krevende for bemanningen i perioder hvor mange skal ha fri. Vi håper å forebygge det med flere vaksiner i år, sier kommuneoverlegen.

Flere risikogrupper

Som vanlig er det utsatte risikogrupper som oppfordres til å ta vaksiner. Det er samme grupper som tidligere år, derav:

- Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksinasjon

- Beboere i omsorgsboliger og sykehjem

- Alle fra fylte 65 år

- Barn og voksne med:

- diabetes type 1 og 2

- kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

- kronisk nevrologisk sykdom eller skade

- nedsatt immunforsvar

- svært alvorlig fedme (KMI over 40)

- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Institusjoner og fastlegekontor

I Levanger og Verdal vaksineres sykehjemsbeboerne på institusjonene, mens de øvrige risikogruppene vaksineres hos sine fastleger. I Verdal har Stekke legesenter satt av tid til oppmøte uten timebestilling for sine pasienter 25. oktober, 30. oktober og 02. november, i tillegg til ordinær vaksinering.

En annen fordel ved vaksinering er ifølge Holmberg Aunsmo at det reduserer antibiotikabruken. Årsaken er at det reduserer sekundærinfeksjoner senere i forløpet av influensaen. Det krever dermed færre mengder antibiotika.

- Noen kan få influensasymptomer selv med vaksine, men det blir da mildere symptomer enn ellers, sier Holmberg Aunsmo.