Bildet ble sendt til 34-åringens søster på Messenger i slutten av januar 2015. Da hadde verdalingen vært i IS-kontrollert Syria i cirka to måneder.

- Vi mener å ha gjenkjent noen av barna i to ulike videoer publisert av IS, opplyser seniorrådgiver Alf Endre Magnussen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Barn fra Indonesia

I terrorrettssakens sjette dag har sakkyndige vitner fra PST uttalt seg om ulike aspekter ved situasjonen og grupperinger i Syria, samt aktiviteten på tiltaltes Facebook-profil.

34-åringen, som står tiltalt for inngåelse av terrorforbund og deltakelse i IS, svarte villig på spørsmål fra aktor Kim Sundet om bildet av seg selv med barna i byen Al Shaddadi i Syria.

- Jeg gikk forbi skolen. Barna er stort sett fra Indonesia, og jeg oppfattet at enkelte var ungene til de jeg gikk på sharia-kurs med, opplyser verdalingen.

Han forklarer at de har høyre pekefinger i været, fordi de er muslimer.

- Det er et tegn på at det finnes bare en Gud.

34-åringen forteller han spiste sammen med barna, og at han var med dem inn i klasserommet.

Les Adresseavisens dokumenter om verdalingens Syria-reise og flukt (+)

Fikk våpenopplæring

Det ble vist to filmer for retten. Til arabisk musikk, og det som virket som strenge religiøse formaninger, fikk barn helt ned i førskolealder militær opplæring. De fikk våpentrening, og de pugget Koranen.

IS-flagget vaiet hele tiden øverst i høyre hjørne av bildet, og filmene bar preg av å være laget for propagandaformål.

Mann fra sharia-kurs

PST førte bevis for at tre av barna på bildet tatt av tiltalte var med i filmene.

- Vi kan med stor sikkerhet si at gutten til høyre i bilde, med den svarte bandasjen på den ene hånden, er den samme som vi ser i filmen, sa Magnussen.

- Gjenkjente du noen i filmen, ville aktor Sundet vite.

- Ja, jeg tror at en av mennene som sto i bakgrunnen gikk på samme sharia-kurs som meg. Jeg oppfattet han som en forelder da jeg var der, og ikke som en instruktør, svarte tiltalte.

Han gjenkjente ikke klasserommet på filmen, og ingen av barna hadde hatt militære uniformer da han var på skolen.

- Er PST sikker på at dette er en konstruert propagandafilm laget av IS, og ikke en film som viser de faktiske forhold i Syria, spurte medforsvarer Elisabeth Myhre.

Den tiltalte nordtrønderen nekter staffeskyld.