Dagsverket-saken har fått en løsning. Det er inngått forlik mellom Svein Olav Skogstad (62) og Levanger kommune i saken der partene de to siste årene har stått steilt mot hverandre.

Legger saken bak seg

LO-advokat Karl Inge Rotmo bekrefter at forliket er inngått.

– Kan du si noe om forlikets størrelse eller innhold?

– Nei, jeg kan ikke gjøre. Men partene fant grunnlag for å inngå et forlik. Forlikets utforming er av en slik art at det ikke er nødvendig å kommentere ytterligere. Den har en klausul om at ingen skal uttale seg om innholdet. Dette har med å gjøre at partene ønsker å legge saken bak seg.

Innherred har ikke lyktes å få noen av partene til å gi opplysninger om innholdet i avtalen.

Ordfører Robert Svarva er imidlertid tilfreds med at saken har fått en løsning.

– Jeg har ikke vært tett på, men er kjent med at det er inngått et forlik. Det er bra vi slipper runder i retten i denne saken.

– Har kommunen lært noe av Dagsverket-saken?

– Alle parter lærer av konflikter, oppsummerer ordfører Robert Svarva.

Svein Olav Skogstad var onsdag på fagdag i Osen. Skogstad er ordknapp om avtalen.

– Jeg er glad for at saken er over. Avtalen angående personalsaken er så klar at jeg ikke har behov for å kommentere noe utover avtaleteksten.

Samtidig har Skogstad ikke blitt skremt av prosessen.

– Forliket hindrer ikke at jeg kan kommentere hva som skjedde med Dagsverket, og hvordan det drives i dag.

Søksmål

Dagsverket-saken tok en ny vending 5. mai da LO-advokat Karl Inge Rotmo varslet Levanger kommune om søksmål, og krevde at Svein Olav Skogstad fikk 250.000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser. Denne summen ble i stevningen til Inntrøndelag tingrett økt til 300.000 kroner.

Stevningen førte også til nye politiske runder da Venstre-politiker Karl M. Buchholt ble nektet innsyn i brevet fra LO-advokatene. Buchholt fikk medhold hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag som mente kommunen hadde brukt reglene om taushetsplikt feil.

Ytringsfrihet

Kort oppsummert handler saken om Dagsverket-utvikleren Svein Olav Skogstad som havnet i konflikt med Levanger kommune. Etter nedleggelsen av lavterskel-arbeidstilbudet for rusavhengige i 2014 ble Skogstad erklært illojal av arbeidsgiveren. Skogstad fikk forhåndsvarsel og tilrettevisning etter å ha uttalt seg i lokalavisa om nedleggelsen. Skogstad har hele sagt at han bruker den ytringsfriheten han har rett til å bruke.

– Jeg har holdt meg innenfor ytringsfrihetens grenser. Men prosessen mot meg kan ha skremt andre fra å ytre seg i lignende situasjoner, sier Skogstad til Innherred.

Forhåndsvarselet og tilrettevisningen ble trukket tilbake sent i fjor høst, men først etter at Sivilombudsmannen varslet møte med kommuneledelsen og ønske om opprydding i saken.

Nå har saken fått sin avslutning, iallfall personalsaken mellom Svein Olav Skogstad og Levanger kommune.

Hvorfor gikk det galt?

I etterkant av det som har skjedd kan det likevel komme flere runder med «Dagsverket» og det som skjedde rundt dette. Et kjernespørsmål som Svein Olav Skogstad tidligere har stilt er: Hvorfor gikk alt så galt?

To ganger har saken vært oppe i Kontrollutvalget i Levanger kommune. Ordfører Robert Svarva kunne onsdag ettermiddag ikke si noe om det ville bli orientert om forliket i onsdagens kommunestyremøte. Innherred lyktes ikke å få tak i rådmann Ola Stene.