Avisa Nordland skriver onsdag om antall studenter ved lærerutdanningene til Nord universitet.

To av tre plasser tomme

I Bodø og Nesna er det til sammen 106 studieplasser, men bare 33 studenter på grunnskoleutdanningen for 1. til 7. trinn. Mange studieplasser var tomme i fjor også, og det fikk kunnskapsministeren til å komme med en gavepakke til alle nye lærerstudenter - sletting av opptil halve studielånet.

Det ga flere søkere, men kravet om karakteren 4 eller bedre i matematikk stanset flertallet av dem fra å få muligheten til å ta lærerutdanning. Situasjonen er ifølge Avisa Nordland den samme ved lærerutdanningen i Levanger.

– Jeg forholder meg til at kravet er innført, men jeg tenker at når vi ser realitetene er det viktig å ta en debatt om dette, sier Nord-rektor Bjørn Olsen.

Luftslott

Han er med på at Norge skal ha kunnskapsbasert verdiskapning, som forutsetter kvalitet helt fra barnehage via grunnskole og videregående, til utdanninger som kan gi doktorgrad.

– Risikoen er at det blir et luftslott når vi ikke klarer å levere kvalifiserte lærere, sier Bjørn Olsen.

I Nordland er andelen ukvalifiserte lærere økende. En av ti lærere har ikke godkjent utdanning, og kravet om økt lærertetthet i årene fremover vil ifølge rektoren bare øke problemet.