Mandag var flere aktører fra Trøndelag samlet på Stiklestad nasjonale kulturhus. Deriblant ordfører i Verdal, Bjørn Iversen (Ap) og Levanger-ordfører Robert Svarva (Ap), som sammen med andre kommuner i Trøndelag signerte en kontrakt hvor de forplikter seg til å fremme lokal trøndersk mat.

–Best på mat

– Det handler om å fremme trønderske råvarer, identitet og historie. Fortelle om og formidle historien til råvarene. Vi i Trøndelag er jo best på mat, og derfor vil jeg utfordre dere til å ta med manifestet og se hva som kan gjøres i deres kommune, sa Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk mat og drikke, som står bak manifestet.

Så langt har 80 aktører signert avtalen.

«Å signere Trøndersk matmanifest innebærer at aktørene forplikter seg til å jobbe etter intensjonene i matmanifestet – både i hverdagen og når det skal legges strategier og planer. Ved å signere sier aktørene at de vil bidra til å fremme de trønderske råvarenes og matproduktenes mangfold, smak og særpreg fra hav til høyfjell. De skal også bidra til å bruke råvarer og produkter som fremmer matglede og helse», skriver Oi! Trøndersk mat og drikke på sine hjemmesider.

Ordførere fra flere kommuner i Trøndelag signerte manifestet mandag formiddag.

–Bedre institusjonsmat

– Matskandaler preger Europa, og vi ser at de som har betalingsevne og vilje begynner å etterspørre trygg mat. Mange brenner for bedre institusjonsmat på sykehjem, andre for lokal mat i skolen. Det er mange muligheter, sa Rustad.

Verdalsordfører Iversen sier det er kommunens oppgave å løfte frem tyngden som er blant matprodusentene på Innherred.

–Kommunene her er blant landets største landbrukskommuner, til sammen er dette ganske formidabelt, sa Iversen før signering av kontrakten.

Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk mat og drikke, fortalte om viktigheten av å bruke de lokale matprodusentene.

–Mye å tilby

I mai er alle ordførere i Trøndelag, inkludert fylkesordførere, invitert til en samling der tema er hvordan kommunene kan bli flinkere til å bruke og bestille fra lokale produsenter.

–Reiselivsnæringen er allerede god på det, men vi ønsker også at det offentlige skal bli bedre. Dette kan være på idrettsarrangement, i kantiner, på skoler, SFO og mer, sier Rustad.

Er vi flinke nok til å bruke lokal mat?

–Vi kan bli flinkere på alt vi holder på med. Men vi har for eksempel egne produksjonskjøkken, vi har et av de største anleggene til Tine og tre bakeri. Vi har enormt med landbruksjord, er stor på beitenæring og svineproduksjon, i tillegg til et økende antall nisjeprodusenter som for eksempel Soppgris i Leksdalen. Som politiker vil min viktigste oppgave være å framsnakke disse, sier Iversen til Innherred.

Verdal næringsforum har mange av sine medlemmer innenfor denne bransjen. Leder Ingrid Dahl Furunes mener det er positivt at ordførerne nå har forpliktet seg gjennom en slik avtale.

–Vi har mye å tilby som kanskje ikke alle er klar over og vi har enda mer å gå på i forhold til samhandling. Jeg gleder meg til å se hva vi kan få til videre, sier hun.