–Vi trodde i år som tidligere at den kraftige økningen måtte snu snart, men det har ikke skjedd i stor grad, sier Arve Brenne.

Levanger-toppbesøket har imidlertid stabilisert seg, og har i år 65.000 besøk. Det er en liten nedgang fra 68.000 i fjor, men Brenne ser på det som en naturlig utflating etter seks år med kraftig økning hvert år.

–Vi vet også at flere går samme turer mange ganger, og ikke registrerer seg i boka hver gang. Stiene er mye mer brukt enn bøkene tilsier, sier Brenne.

I fjor var det som nevnt 68.650 besøk på de 20 toppene i Levanger, noe som var en kraftig økning fra 43.330 besøk i 2015.

Stigningen har vært stor over flere år, blant annet takket være opprusting av populære turmål som Stokkvola og Bukkhaugen.

Høgkammen i Verdal fikk 4.732 besøk i boka og 1.867 nettregistreringer i år.

Han legger også merke til at stadig flere benytter seg av toppturer i nabokommunene. Det samme skjer i Verdal.

–Det er tydelig at folk liker seg på tur, og ser etter toppturer med ulik vanskelighetsgrad, sier Ann Sissel Vehus i Ti på topp-komiteen i Verdal.

1.800 premier

17. og 18. november deler Levanger idrettsråd ut deltakerpremier til om lag 1.800 personer, hvorav over 600 personer som har fullført 20 topper i Levanger. 700 personer får premier for å ha tilbakelagt minst 10 topper, mens 40 personer får premie for å ha tatt tilrettelagtløypene.

–Vi deler ut premiene på Magneten disse dagene. Ellers kan folk kontakte oss for å få sine premier, sier Brenne.

I Verdal ble det i år registrert flest turer til Høgkammen i boka, med sine 4.732 navn i boka. I tillegg ble det registrert 1.867 navn på nett. Totalt ble det registrert 21.000 besøk i Verdal i fjor.

Lyngåsen ligger på andreplass like bak Høgkammen, med 4.727 besøk i boka, men har til gjengjeld hele 3.406 registrerte på nett. Guddingsskallen har 3.621 besøk i boka og 1.639 registrerte på nett.

–Folk er så ivrige på å bruke de merkede løypene, og det er veldig flott. Det er folkehelse på alle måter, sier Ann Sissel Vehus.

Hun klargjør seg nå på premieutdeling og sesongavslutning i vant tradisjon i Verdal, med kaffekrus i premie til alle som tar samtlige ti toppturer i løpet av sesongen. Det deles også ut blant annet premie for beste turbilde fra 2017-sesongen.

I Verdal er det også kjentmannsposter, som benyttes av flere tusen personer i løpet av året i tillegg til Ti på toppturene. I fjor var det 15.000 registrerte besøkende på de fem mest populære postene, og stadig flere benytter seg av det tilbudet før og etter topptursesongen.

–Vi har senere start på sesongen enn i Levanger, men prioriterer kjentmannspostene våre i tillegg. Det er en fin løsning for oss, sier Vehus.

Klare favoritter

Hun tror også at god merking og et samarbeid om presentasjon av turene i lokalavisa Innherred bidrar til å øke interessen rundt turene.

–Vi ser at stadig flere oppsøker flere typer topper. Det er veldig moro å se både de som tar flere hundre topper i løpet av en sesong og de som bruker det aktivt for å komme seg ut, sier Vehus.

Som vanlig troner Bukkhaugen og Stokkvola øverst på toppturtronen i Levanger. Bukkhaugen er suverent best besøkt i år, med sine 9.100 besøk registrert i boka og 2.808 besøk registrert på nett.

Nest mest besøkt er Stokkvola med sine 5.130 besøk i boka og 2.045 nettregistreringer. Samtidig har Våttåberget blitt en svært populær destinasjon med sitt utsiktstårn.

Staupshaugen verksted på tur ned fra Stokkvola.

I år har 4.156 besøkende registrert seg i boka ved tårnet, mens 1.922 besøkende registrerte seg på nett.

–Dette er turer som folk alltid tar i bruk, og mange går rutene nesten daglig. Vi ser også at det er et lite flertall kvinner blant deltakerne, noe som kan bety at de oftere velger toppturene som sine trimturer. Samtidig er det bygd opp så gode stier at pågangen ikke merkes i naturen. Det er vi veldig fornøyde med, sier Brenne.

Han roser samtidig idrettslagene i kommunen, som samarbeider med Ti på topp-komiteen om vedlikehold av løyper og kasser til turbøkene.

–Idrettslagene tar ansvar for hver sin turkasse og sørger for at både området er merket, kassene blir kontrollert og boka er slik den skal være. Det er vi veldig glade for, og systemet fungerer kjempebra, sier han.

Bytter ut turer

2018-versjonen av Ti på topp i Levanger blir dessuten noe annerledes enn i inneværende år. Seks ruter byttes ut med nye ruter, og det legges opp til fem tilrettelagte turløyper.

Vanskelighetsgraden på turene fordeler seg mellom fem lette turer, 10 middels turer og fem krevende turer.

Også neste år starter sesongen 1. februar i Levanger, mens toppsesongen starter 1. mai i Verdal. Det betyr at salget av neste års turkonvolutter i Levanger begynner i januar.

–Vi trenger litt tid på å forberede neste års kart. Men vi gjentar ordningen med gavekort, som kan byttes i konvolutten, slik at folk kan kjøpe Ti på topp som julegave, sier Brenne.