Folkehøgskolen Skiringssal viser seg å være et populært valg blant verdalingene. I år har seks ungdommer valgt å flytte dit for å få en annerledes skolehverdag før de eventuelt inntar den tradisjonelle skolebenken og velger studieretning. For flere av elevene ser det ut til at linjen de nå går i Sandefjord er noe de har lyst til å drive med videre.

- De er en utrolig flott gjeng med ungdommer. Disse elevene er ganske forskjellig fra hverandre og viser et visst spenn i ungdomsgruppa, skriver studierektor ved skolen, Fredrik Møller-Hansen i en mail til Innherred.

Et naturlig valg

Elevene fra Verdal er Ingrid Borgen (idrett & friluftsliv), Kine Wold (interiør & arkitektur), Even Følstad Pedersen (idrett & friluftsliv), Sander Stiklestad (idrett & friluftsliv), Oda Nathalie Egge (interiør & arkitektur) og Tonje Kulsli (interiør & arkitektur).

Skiringssal Folkehøyskole er en frilynt folkehøgskole i Sandefjord i Vestfold. Skolen tar hvert år imot elever fra hele Norge, den eies av Vestfold fylkeskommune og har internatplass til 99 elever. Ingrid, Kine, Sander og Even tok valget om å gå skole der sammen.

- Det var litt spontant egentlig. Men jeg har alltid vært aktiv og derfor var det naturlig for meg å velge idrett & friluftsliv. Det var ingen spesiell grunn til at valget falt på Sandefjord, men vi ville vel vekk fra Verdal en stund. Det var en trygghet i at flere verdalinger reiste ned. Vi visste ikke at Oda og Tonje skulle gå her da, så det var en positiv overraskelse, sier Even.

Når Innherred snakker med han skal klassen hans på båttur. Det er i forbindelse med et valgfag han tar. Dette er blant mange aktiviteter som elevene får bli med på. Forrige uke var de på solotur, hvor hver og en i klassen ble sendt ut alene i skogen. De fikk kun med seg kart og det mest nødvendige, deretter skulle de overnatte ute.

- For en stund siden var vi også på treningstur i Spania, hvor vi fikk holde på med forskjellige idretter. Det var herlig, sier han.

Måtte forlate verdalslaget

Selv om elevene får prøve mange ulike grener er det fotballen som alltid har ligget Even sitt hjerte nærmest. For å kunne flytte til Sandefjord, måtte han forlate herrelaget til Verdal i sommer. Noe trener Nils Petter Austad og assistentrener Bjørn Åge Henriksen så på som et tap for laget.

- Even er en god spiller med høy fart. Vi mister definitivt en fin type som det har vært bra å ha med i gruppa. Det er klart at det ikke er noe positivt at Even forlater Verdal, sa Henriksen til Innherred i sommer.

Even Følstad Pedersen (til høyre) måtte forlate herrelaget til Verdal til fordel for folkehøgskole i Sandefjord. Foto: Kristian Stokdahl

Even sier det både var vemodig og litt godt å ta en pause fra spillingen i Verdal, men påpeker at han får mye trening i Sandefjord også.

- Å gå folkehøgskole er det beste valget jeg har tatt i hele mitt liv. Jeg har fått så mange venner og folkene her er helt fantastiske, sier han.

Fra 20. desember til 9. januar går turen hjem til Verdal for en lengre juleferie. Deretter blir det skole frem til 12. mai.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre etter det. Sommeren blir tilbragt i Verdal i alle fall. Deretter blir det vel å studere et eller annet, uten at jeg helt vet hva det blir enda, sier Even.

Får være kreativ

Oda Nathalie Egge valgte linjen interiør og arkitektur. Hun gikk tidligere dramalinjen på Inderøy videregående, men fant ut at det ikke passet for henne, og ville derfor gå i en annen retning.

Hun var åpen for å flytte på seg, men ikke helt klar for å studere enda. Da hun så at linjen interiør og arkitektur var et tilbud i Sandefjord, pakket vukubyggen kofferten og flyttet på internat.

- Man tenker ikke på folkehøyskole som skole egentlig, det er mest artig. Skiringssal er også en ganske liten skole med rundt 90 elever, så du blir kjent med mange, sier hun.

Hvorfor interiør og arkitektur?

- Man får være kreativ og jobbe med hendene. Vi bygger blant annet modeller av hus, det er artig. Det fine med Sandefjord er at det er mye gammel arkitektur her, så det er veldig fint å bare gå rundt og se på alle bygningene, sier Egge.

Vurderer arkitektur

Egge gikk på samme ungdomsskole som resten av gjengen fra Verdal, men kjenner dem ikke så godt fra før.

- For min del er det ikke så nøye om det er andre verdalinger her, man blir kjent med folk uansett. Det er veldig sosialt her, sier hun.

Foreløpig har ikke Egge en bestemt plan på hva hun skal gjøre etter dette året. Et mulig alternativ er å studere arkitektur. Det første som står på planen er i alle fall å feire jul hjemme hos familien i Vuku.