Dette har blitt veldig bra. Vi får mye skryt av de som ferdes her, og oppgrusingen er nok en av hovedårsakene til at vi har så mye besøk om søndagene. Det bare øker på. Nå sist søndag (22.oktober) var det helt stappfullt. Godt over hundre personer var innom, og det var til tider kø ved serveringsdisken. Vi skal ha åpent hver søndag fram til første søndag i advent. Og etter jul utvides åpningstidene til både lørdag og søndag, forteller Kjell Lundsaunet som er leder i både skihyttekomitéen og løypekomitéen.

Skihytta ligger fint til omgitt av furutrær, med grillplass og benker, samt bru for rullestolbrukere.

Det hører også med til historien at Lundsaunet er nestleder i Verdal o-klubb, som har ansvaret for det meste av det som skjer på Volhaugen.

1000 tonn med subbus

Oppgrusinga av den omkring tre kilometer lange Borkstien startet for et par år siden. Nå gjenstår bare litt planering av det siste lasset som enda ligger på parkeringsplassen foran hovedinngang på skihytta. Stien starter ved Ydsedalsveien. Der er det noen små stigninger og bakker, før det hele flater ut på toppen. Deretter går stien litt nedover og langs sørsida av Haukåvatnet. Den går i et flott terreng med myr, furu og granskog som innramming, og er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Ifølge Arild Frøseth har de levert nærmere 70 billass med subbes til Borkstien på Volhaugen. Dette tilsvarer i underkant av 1000 tonn med masse.

–Hvem er det som bruker denne stien?

–Det er folk fra alle alderstrinn, fra 0 – 100 år. Og det er alt fra barnefamilier til trimmere og pensjonister. Vi har jo et fantastisk flott turterreng her, og det er så lett tilgjengelig. Dette er Verdals bymark, og mange bruker området hele uka, poengterer Hafstad.

Skihytta

Skihytta er selve hjertet på Volhaugen. Den er midtpunktet for de fleste aktivitetene som foregår i området. Det hele startet med ei lita varmestue som ble bygd i 1933. For spreke ørabygg, som det står i historien. Hytta ble åpnet for allmennheten i 1938. Mange ildsjeler har gjennom tidene lagt ned en stor innsats for at hytta skulle være et attraktivt mål for skituren for befolkningen i Verdal og omkringliggende områder. I dag eies og drives hytta av Verdal orienteringsklubb. Hytta i sin nåværende form ble bygd på dugnad av Volhaugens Venner i 1982. Venneforeningen fusjonerte med o-klubben i 2001, og de overtok hytta det samme året. Både driften av hytta og områdene omkring er basert på frivillighet og dugnadsinnsats. Vertskapsjobben går på rundgang blant o-klubbens medlemmer, og andre interesserte.

Her er alt lagt til rette ved Haukåvatnet, med gapahuk, grill, benk og brygge.

Det er også viktig å få med at du kan kjøre bil helt fram til hytta på sommers tid. Ta av fra hovedveien som går mellom Fleskhus og Minsås. Skihytta og Solberg står det på skiltet der du skal svinge av. Ellers er det tilrettelagt slik at rullestolbrukere også kommer seg inn i hytta, sier lederen i o-klubben og legger til at de besøkende stort sett kommer fra Røra, Sparbu og Verdal. Mest verdalinger, naturlig nok. Det er også muligheter for å leie hytta i de periodene klubben selv ikke bruker den. Den egner seg for skoleklasser, mindre selskaper og lignende.

–Hva får man kjøpt her?

–Det er vanlige kioskvarer. Brus, kaffe, pølser og sjokolade. Vaflene er spesielt populære.

I området rundt hytta er det flere stier, og det er utplassert en rekke sittegrupper til fri benyttelse for alle. Det fins også flere griller og bålplasser, en gapahuk og ei lita flytebrygge du kan fiske fra.

Marsteinsvola

Marsteinsvola er det høyeste punktet på Volhaugen. Dette er målet for mange turgåere hver dag året rundt. Fra den 442 meter høye toppen har du en fantastisk utsikt over store deler av Innherred og andre deler av fylket. Stedet er på en måte Verdals svar på Treriksrøysa. (Det kjente grensepunket mellom Norge, Sverige og Finland). På toppen av Marsteinsvola møtes nemlig de tre kommunene Steinkjer, Inderøy og Verdal. Stien til toppen starter fra Ydsedalsveien.

Her er skilt med veien opp til toppen av Marsteinsvola. (Du kan også gå opp til toppen fra Ydsedalsveien.)

–For ukjente, hvor ligger egentlig Volhaugen?

Vi retter spørsmålet til to av o-klubbens ledere.

–Volhaugen er et stort skogs- og friluftsområde som streker seg nordover fra Forbregd/Lein, avgrenset av Leksdalsvannet i øst, og Røra, Sparbu og Lysheim i vest og nord. Enkleste adkomst er avkjøring fra E6 på Fleskhus. Kjør veien merket mot Minsås, og ta av til venstre etter noen hundre meter ved skiltet Vevstuggu / Volhaugen Friluftsområde. Da kommer du til en stor parkeringsplass ved Husby, forteller Lundsaunet og legger til at o-klubben i disse dager skal ferdigstille et helt nytt turkart over Volhaugen. Det nye kartet strekker seg fra E6 til Lysheim/Sparbu og dekker et areal på hele 82,5 kvadratkilometer.

Dette blir et salgskart i målestokken 1:20.000. Der vil det også stå litt om Volhaugen.

Flott turområde

Volhaugen er et ypperlig område for turer, 12 måneder i året. Både på ski, til fots og på sykkel. Skiløypene holdes ved like av o-klubben. De siste års fine skiløyper skyldes i stor grad innkjøp og bruk av tråkkemaskin. Den sørger for fine spor hele vinteren gjennom.

–Totalt har vi omkring 30 kilometer med oppkjørte spor. Det er blant annet løyper Vola rundt, til Sparbu og til toppen på Marsteinsvola. Det er også spor ned til Røflovatnet og til gården Skjørholmen ved Leksdalsvannet. Du må også få med at det er Verdal kommune som har kjøpt tråkkemaskina. Den avskrives over 10 år, og vi overtar den da vederlagsfritt. Dette er positivt av kommunen, sier Hafstad.

Det hører også med til saken at man jobber med et nytt skiltprosjekt på østsida av Ydsedalsveien. De første skiltene er alt på plass. Her er det angitt både avstander og høyde over havet. Dette er en del av et nasjonalt turprosjekt finansiert av Gjensidigestiftelsen og Nord-Trøndelag fylkeskommune.