Etter en 40 minutter lang debatt, sa kommunestyret i Verdal mandag kveld «ja». Dermed har alle de tre kommunene, Stjørdal, Levanger og Verdal stilt seg bak Midt-Trøndelag regionråd.

Selv med Verdals enstemmighet til slutt, bød debatten i forkant likevel opp til mange innspill som berørte både rådets mandat, kommunemedlemskap, samt parallellene til innherredssamarbeidet. Ikke minst ga flere uttrykk for at Steinkjer bør være med, og som tidligere var Anne Kolstad (SV) den tydeligste fanebæreren for akkurat det.

- Vi må arbeide for Steinkjer

- Jeg savner Steinkjer. En av oppgavene vår region bør ha, er å arbeide for Steinkjer som administrasjonsby, og støtte opp om det. Hvis vi ikke skal ha med Steinkjer, men i stedet se sørover, så mener jeg det er med og undergraver muligheten Steinkjers posisjon for et administrasjonssenter. Trondheim er så mye størrre enn Steinkjer, det går ikke an å sammenligne de to som likeverdige byer. For det er de ikke. Om vi skal forsøke å holde på noe i vår region, og i Steinkjer, så trengs det at vi jobber for det, sa hun i kommunestyremøtet mandag kveld. Og kom med et utsettelsesforslag, under argument om at det må gjennomføres flere samtaler med partnerne i innherredssamarbeidet for igjen å undersøke om det er en interesse i dette for å utvide mandatet sånn at vi kan få et regionråd som er større.

Det er ingen styrke verken for innherredssamarbeidet eller det nye regionrådet at vi skal ha to forskjellige, sa hun. Og mener vi heller bør kunne samle oss om ett tjenestesamarbeid.

Både pose og sekk

- Vi har to valg når vi skal velge samarbeidsretning i et nytt Trøndelag fylke. Sørover og nordover. Vi gjør begge deler. Vi fortsetter innherredssamarbeidet, men i tillegg er det noen av oss som er opptatt av ikke å ekskludere Stjørdal, svarte Arild K. Pedersen (A). Samtidig poengterte han at Steinkjer fra sin side avviste å inkludere Stjørdal i Innherredssamarbeidet.

- Da synes jeg det må være greit at ikke vi ikke gir avkall på det som er en utrolig viktig samarbeidspartner for oss.  Jeg vil ikke ekskludere Stjørdal. Nå får vi i stedet både i pose og sekk, sa han. Pedersen kunne ikke se at utsettelsesforslaget fra Kolstad hadde noe for seg.

Trekker Stjørdal nordover

Og til fordel for alle innbyggere i Verdal kommune, mente Pedersen det er viktig for Verdal å koble seg på i sterkere grad sørover enn vi gjør i dag. Glad for at stjørdalingene har vendt blikket nordover.

Arbeiderpartirepresentanten minnet om at Stjørdal har størst befolkningsvekst i Nord-Trøndelag.

- Hva vil det ikke bety for oljeservicenæringene i industriparken vår å kobles sterkere sammen med driftsenhetene på Stjørdal. Det er nettopp den type tenking som ligger i bunn for regionrådet, og det er den type tenking jeg er sikker på at Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune og regional stat er takknemlig for at de tre kommunene på Innherred samordner på mye bedre måte enn før.

Og slikt det er nevnt flere ganger tidligere.

- Alle som deler ambisjonene for dette regionrådet er hjertelig velkommen, konkluderte Arild K. Pedersen.

Søskensky Steinkjer

- Flytter makt bort fra kommunestyret

Marit Voll (Sp) reiste spørsmål ved de mange samarbeidskonstellasjonene som kommunene er en del av.

- Jeg er litt schizofren i forhold til dette. Vi er også med i «Byer i Midt-Norge», der en arbeider med akkurat det samme, samfunnsutvikling og strategisk arbeid og næringspolitikk. Ordføreren skal møte i tre ulike organ, med akkurat samme fokus, med ulike samarbeidspartnere. Hvilke saker skal en ha i Midt-Trøndelag regionråd? Jo, det er det de tre ordførerene som skal være et «AU» (arbeidsutvalg) som skal finne ut. Det flyttes ganske så mye makt ut av kommunestyret til de tre ordførerne som møter. Egentlig er det formannskapet som skal være det strategiske organet i en kommune, kommenterte Voll.

Til det svarte ordfører Bjørn Iversen (A) blant annet:

- Jeg tror ikke man trenger å problematisere dette så voldsomt. Man snakker på et overskriftsnivå. Det er nok mange flere enn to, tre eller fire organ som jobber med samfunnsutvikling på overskriftsnivå. Regionrådet vil ikke berøre Innherredssamarbeidet.

Anne Kolstad
Arild K. Pedersen
Marit Voll
Trine Reitan
Bjørn Iversen