–Folk flest synes at når en urett er begått mot barn, er det en moralsk plikt å gi en oppreisning. Saken er derfor aktuell helt til den er avslutta på en verdig måte, mener Jostein Trøite.

Rådmannen har opplyst til Innherred at oppreisningssøknaden fra Torbjørn Skårstad blir besvart administrativt. I praksis vil dette etter alt å dømme bety avslag. Da formannskapet i 2009 behandlet saken om kommunal billighetserstatning, vedtok man med 6 mot 3 stemmer å ikke opprette en slik erstatningsordning. Vedtaket står fortsatt, selv om saken ble forsøkt gjenopptatt via interpellasjoner både i 2010 og 2012.

Ta en prat med Torbjørn

–Den som trur at Torbjørn Skårstad og andre ikke lenger trenger en oppreisning, kan ta en prat med Torbjørn, sier Jostein Trøite. Og mer at saken absolutt hører hjemme i kommunestyret, selv om den er behandlet på formannskapsnivå for flere år siden.

Torbjørn Skårstad har søkt om erstatning både fra stat og kommune også ved tidligere anledninger, uten å nå fram. At det også denne gang går mot et «nei» opprører Janne Kathrine Jørstad Larsen (Frp).

Bør være en selvfølge

–Selvfølgelig bør kommunen si unnskyld. Med det han har opplevd i livet, ønsker jeg også at han skal få erstatning. Kommunen har et ansvar. Jeg husker det selv, alle som gikk på Røstad ble kalt røstadtullinger, sier Larsen. Og understreker samtidig at hun ønsker Skårstad alt godt.

Selv med det som i utgangspunktet bærer mot en administrativ behandling, kan saken likevel komme opp på den politiske dagsorden. Larsen sier hun har hele Frp bak seg i støtten til Skårstad, og sier hun vil gjøre sitt for at saken løftes fram politisk igjen. Sannsynligvis som en ny interpellasjon.

Redd den blir avvist

Nå fester hun kanskje likevel ikke stor tillit til at denne blir realitetsbehandlet.

–Ordføreren avviser jo alle mine interpellasjoner, sukker hun. Noe hun sammen med partifelle Harald Berg har synliggjort gjennom et åpent innlegg: «...trist at noen ordførere avviser interpellasjoner/ forslag før debatt og avstemming, da kommunestyret er kommunens høyeste myndighet og derav en viktig faktor i folks hverdagsliv.

- For lettvint

Karl Meinert Buchholdt (V) mener det blir for lettvint av kommunen dersom brevet fra Skårstad besvares administrativt. Slik bebudet fra rådmannen. Buchholdt minner om adressaten, og mener det ikke er gitt at den må behandles administrativt.

–Det er faktisk slik at det er ordføreren som setter opp saklisten til kommunestyremøtene, følgelig kan saken settes opp på saklisten til kommunestyret. Den kan dermed settes opp på den politiske dagsorden av ordføreren selv, altså uten at rådmannen behøver å gi administrativt avslag. Etter mitt skjønn vil det være naturlig at en slik sak blir satt opp til behandling i kommunestyret. Ansvaret ligger i første rekke til ordføreren, kommenterer Karl Meinert Buchholdt.

For øvrig peker han på at det har vært to kommunevalg etter at formannskapet behandlet billighetserstatning i 2009.

Kan rette opp ugjerningen

–Oppreisningsordningen for feilplasserte barn kom etter en erkjennelse fra samfunnets side om at det var et overgrep å ta barn bort fra heim og foreldre og sende dem til en institusjon. For å rette opp dette, har de ansvarlige betalt erstatninger og bedt om unnskyldning, på linje med det som er gjort for de såkalte krigsbarna, sier Jostein Trøite.

–Mange husker også Kongens besøk i Finnmark da han ba om unnskyldning for behandling av samene. Det var kommunen som sendte Torbjørn Skårstad til Falstad og Røstad og som dermed ga han en start i livet som «Røstadtulling». Selv om et tidligere kommunestyret har avslått å ta sitt ansvar, kan dagens kommunestyre ta ansvar og rette opp den ugjerningen som ble begått, mener han.

Ordfører Robert Svarva avvikler ferie, og det lyktes ikke Innherred å nå ham på telefonen fredag ettermiddag. Han har tidligere i uka sagt at han ennå ikke har lest brevet fra Skårstad, og at han følgelig ikke ønsker å kommentere det. Fungerende ordfører Alf Magnar Reberg er den som skal godkjenne saklista til neste kommunestyre. Han sier han ikke har rukket å sette seg inn i Skårstad-saken, men forteller at dette er noe han vil gjøre en vurdering på.