På en ledig tomt bak oppvekstsenteret på Frol skal Levanger kommune snart gå i gang med byggingen av en ny barnebolig og avlastningsbolig.

Bygget skal romme totalt ti boenheter og strekker seg over 1.000 kvadratmeter grunnflate i én etasje. To av boligene blir tilpasset barneboliger.

–Dette blir kommunens første passivhus, og det blir et miljøbygg for vår del, sier enhetsleder for bygg og eiendom, Håvard Heistad.

Nesten selvforsynt

Boligene har ligget i investeringsbudsjettet i noen år, men er nå vedtatt bygget. Prosjektet sendes på anbud innen kort tid, og i spesifikasjonene blir det vektlagt at huset bygges som passivhus. Det skal også bygges en løsning med solceller på taket, som vil gjøre bygget tilnærmet selvforsynt på energiforbruk.

–Strømproduksjonen vil naturligvis variere etter årstid, men vi anslår at huset vil bruke 60-70.000 kilowattimer med strøm i løpet av et år. Solcelleanlegget skal kunne produsere om lag 60.000 kilowattimer strøm på egen hånd, og det vil gjøre bygget tilnærmet selvforsynt sett opp mot årsforbruket, sier Heistad.

Han er fornøyd med at det prosessen med å bygge avlastningsboligene nå går framover.

Boligene skal også bygges i massivt trevirke, som en del av miljøtenkningen og bygging av kommunens første passivhus.

–Det blir et pent beliggende bygg bak skolen på Frol, og det skal bygges i massivt tre med utvendig kledning i vedlikeholdsfri malmfuru, sier Hilde M. Røstad, som er prosjektleder. Det er samme kledning som benyttes på Stokkbakken omsorgsboliger i Åsen og på den nye skolen på Ytterøy.

MDG gleder seg

Andelen installert solkraft i Norge, med solceller og solfangere, var nær å firedoble seg i utbredelse i 2016.

Det har ført til at kostnadene ved en slik installering har gått betydelig ned, og gjort det rimeligere å investere i miljøvennlige løsninger.

Det gleder spesielt Olaug Julie Aasan, som sitter i kommunestyret på vegne av Miljøpartiet De Grønne. Hun var også forslagsstilleren som fikk vedtatt forslaget om å installere solceller på flere kommunale bygg ved restaurering, ombygging og nybygging i juni i år.

–Jeg er kjempeglad for å se at dette nå blir realisert. Levanger kommune er ikke først ut på området, men det er kjempebra at vi hiver oss på. Nå kan vi skaffe oss erfaringer fra det første solcellehuset, noe som også kan inspirere privatpersoner til å gjøre lignende tiltak. Det viktige er at noen tramper opp løypa og at teknologien blir stadig bedre, sier hun.

–Symbolsk

Hun er spent på å se resultatet av nybygget, og mener at det er spesielt passende at det er et barnerettet hus som er først ut i satsingen på miljøvennlige nybygg og rehabiliteringer i Levanger kommunes regi.

Hun mener det også kan bidra til at flere andre følger kommunens eksempel, og viser til at blant annet Drammen kommune har vært en foregangskommune på solcelletiltak.

Slik er det nye passivhuset tegnet. Solcellene monteres på taket.

–Det gjør det symbolsk, siden det er framtiden vi skaper med dette. Med tanke på klimaendringene vi ser, så er det neste generasjon som får støyten, sier hun.

Hennes forslag til vedtak fra 21. juni ble vedtatt med et krav om at minst ett kommunalt bygg skulle få installert solceller i 2018. Nå oppfylles det kravet, og Håvard Heistad mener at det kan bli aktuelt på flere bygg i tiden framover.

–Det er fullt mulig å gjøre samme operasjon på andre kommunale bygg med stor nok takflate.

–Vil rådhuset også få solceller snart?

–Det er et eget selskap som drifter rådhuset, så det kan jeg ikke svare på, men det finnes nok flere andre bygg som egner seg bedre og har større takflater. Det kommer flere prosjekter framover der det blir vurdert solceller, som ved rehabilitering av Breidablikktunet, ved helsetunet på Skogn og ved en eventuell bygging av storkjøkken, sier Heistad.