– Da jeg var åtte år startet jeg og kompisen min Sverre en privat klubb som het «Redd Verden». Vi fant blant annet noen søppelfyllinger i øra, hvor det var gravd ned mye rat, så da sendte vi brev til kommunen og ba dem rydde opp. Etter et par år var alt borte.

Det forteller 35 år gamle Daniel Rees, som i dag jobber som byrådssekretær for samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i Oslo. Der har han bodd siden 2008, hvor hans første jobb var å være blant dem som utviklet spørreundersøkelsene til TNS Gallup. Spørsmålene handlet i hovedsak om ulike firmaer sitt omdømme, miljø og klima og politikk.

–Etter noen år hadde jeg lyst til å gjøre noe annet, så jeg og noen til startet en organisasjon som heter Holder de ord.

Startet nettsted

Litt av ideen til det som etter hvert har blitt et kjent nettsted, kom fra denne klubben som han og kompisen startet i Verdal som barn.

–Vi ville lage et system hvor man enkelt kunne se hva politikere hadde lovt og om de holdt løftene sine. Det startet med spørsmål om klima, men etter hvert utvidet vi med flere saker.

På linje med miljø og klima, har Rees alltid vært opptatt av politikk. I 2013 meldte han seg inn i Miljøpartiet de Grønne og begynte å jobbe som rådgiver for deres første stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

–Etter valget i 2015 ble vi Oslo sitt tredje største parti og da ble jeg med videre og hjalp til med byrådsplattformen, sier Rees, som siden da har jobbet som byrådssekretær for Berg.

- Bra dekning av O-løp!

Rees er oppvokst på Trones i Verdal, men hele familien hans har nå flyttet til storbyen.

–Det er veldig trivelig å ha dem her. Vi har vel et urbant gen i familien.

Under oppveksten i Verdal gikk tiden stort sett med til å spille fotball, være med på orientering og fjellturer. Flere somre jobbet han også som journalist i Innherreds folkeblad Verdalingen.

–I perioder har det vært bra dekning av O-løp i Verdal, hehe!

Etter videregående flyttet han til Trondheim og tok en master i statsvitenskap, før han tilbrakte et år på språkskole i Tokyo. I dag har Rees en travel hverdag i storbyen, hvor han får være med å bestemme hvordan Oslo kan endres i en mer miljøvennlig retning.

–Vi må gjøre byene grønnere, blant annet ved å gjøre det enklere for folk å reise kollektivt og prioritere plassen i byene til dette. Vi merker at folk synes det er bra at det er færre biler rundt skolene deres og at det for eksempel har blitt enklere å sykle til jobb.

Hva savner du fra Verdal?

–At det er lett å komme seg til fantastiske naturopplevelser. Vi har jo marka i Oslo også, men det er mest skog. I Verdal har vi jo for eksempel Kvindfjellet og Hærvola, sånne plasser er det ikke så mange av i Oslo.

Hva savner du minst?

–Været. Det regner mye mindre i Oslo.

Hvordan holder du deg oppdatert på det som skjer i Verdal?

–Jeg er ikke så veldig oppdatert lenger. Det er nok pappa som er mest flittig til å lese avisene på nett. Men når jeg treffer kompiser fra Verdal blir jeg oppdatert på litt av hvert.

Har du et spesielt minne fra Verdal?

–Jeg husker den første gangen jeg og kompisen min Jon Anders dro alene på fjelltur. Vi bestemte oss for å gå på ski til Hermannssnasa. Det var veldig spennende. Da vi kom til Risvatnet så fjellet nesten ubestigelig ut, men det gikk jo fint. Det var nok denne turen som gjorde at jeg ble hekta på fjellturer.

Hva skal til for at du bosetter deg i Verdal?

–Jeg har gode venner i Verdal og det er mye fin natur, men det er nok flere muligheter i Oslo. Jeg tror heller ikke hun jeg er sammen med er så gira på å flytte, så akkurat nå har jeg ikke noen planer om det.