–Kommunestyret har nå bedt meg om å lede en kommune som ikke skal ha ressurser på personalsiden

Det fastslo rådmann Jostein Grimstad da han oppsummerte kommunestyrevedtakene mandag kveld.

«Lojaliteten min ligger til kommunestyret. Det er kommunestyret som bestemmer. Omsorgen min, den ligger hos ansatte. Både dem vi har og dem vi skal ta imot, så den kommer til å vinne. Jusen, den ligger i kommuneloven, den sier at administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen drives i samsvar med lover og forskrifter, overordna instrukser, og at den er gjenstand for en betryggende kontroll. Hvorvidt jeg vil klare å levere på det, skal jeg finne ut av, men inntil videre må jeg fortsette å drive rekruttering, for kommunestyret har nå bedt meg om å lede en kommune som ikke skal ha ressurser på personalsiden. Det er ikke rett, synes jeg, så der får jeg bruke delegeringsbestemmelsene nokså strikt for å klare å sørge for å ha en kommune som ikke mister all utviklingskraft.»

–Sterke ord

Slik ordla Grimstad seg etter at den innholdsrike debatten hadde kommet til sin ende i kommunestyret mandag kveld. Ordfører Bjørn Iversen har aldri hørt rådmannen uttalt seg på denne måten.

–Det er sterke ord. Jeg vet ikke om jeg har hørt det fra en rådmann noen gang tidligere, og jeg har vært med i 30 år, sier han. Iversen viser til rådmannens egne uttalelser, og er redd administrasjonsledelsen i Verdal får problemer med å få endene til å møtes. Eller som Iversen sier:

–At rådmannen ikke klarer å oppfylle deler av vedtaket som flertallet har presset gjennom.

Går systematisk til verks

I møtet kommenterte Grimstad at det er en krevende oppgave å følge opp det kommunestyret har lagt opp til. Den oppgaven innledet han tirsdag, og sier han vil gå systematisk til verks for å gi politikerne de nødvendige konkretiseringene som forteller hvor pengene kan tas fra. Tiden løper fort, og det er følgelig et mål å ha det klart til folkevalgt behandling i januar.

– For hver måned som går utover det, må det til en million ekstra, sier Jostein Grimstad.

– Kan du utdype uttalelsen om at omsorgen for de ansatte vinner over lojaliteten til kommunestyret?

– Jeg er alltid lojal til kommunestyrets vedtak, samme om det er enstemmig eller et vedtak med 18-17-flertall. Så skal jeg prøve å levere på det kommunestyret forventer. Men jeg kommer også til å være tydelig på hvor grensene går for forsvarlighet.

Kjører på

–Hvordan skal vi tolke det?

–Rådmannen har en selvstendig plikt og et ansvar til å vurdere forsvarligheten. Som jeg sa i kommunestyret, lojaliteten ligger hos kommunestyret. Omsorgsutøvelsen som leder, den går til de ansatte. Kommunestyret er den øverste arbeidsgiver for en hel kommune, og er den direkte arbeidsgiveren for meg som person. Sånn er gamet for en rådmann. Du må hele tiden vurdere hvorvidt du klarer å etterleve forventningene. Hvis jeg tror jeg skal klare å levere det kommunestyret forventer, så kjører jeg på. På den annen side, hvis kommunestyret ikke tror jeg gjør det, så kan kommunestyret også bytte ut meg. Det er ikke mer komplisert enn det.

–Du sier du vil bruke delegeringsbestemmelsene strikt. Hva innebærer det?