Åsen barnehage har akkurat fått status som Livsglede-barnehage, noe som innebærer at de fremover forplikter seg til å spre litt ekstra glede for eldre.

–En skal gi livsglede! Det handler om å bygge relasjoner mellom generasjonene. Det er ikke alle små barn som har kjent på en gammel, skrukkete hud for eksempel, eller har en eldre person rundt seg til daglig. Vi tenker ikke at barna skal underholde hver gang de er på besøk heller, vi vil også at de bare skal være sammen, sier enhetsleder barnehage i Levanger kommune, Kari Olafsen Aunet til Innherred.

Enhetsleder barnehage i Levanger kommune, Kari Olafsen Aunet. Foto: Nora Tyholdt

Fredag var første gang barnehagen dro på seg sine gule T-skjorter og besøkte det splitter nye omsorgssenteret på Åsen. Det er derimot ikke første gang de gjør noe sånt for eldre.

–Åsen barnehage lå tidligere i kjelleren til Åsen helsetun, så de har lang tradisjon med et slikt samarbeid, sier Aunet.

(F.v.) Andrea Vedul, Mille Bollerud og Mali Karin Husvang likte sine nye t-skjorter.

Forskjellen er at barnehagen nå forplikter seg til å besøke eldre jevnlig, og til å skape gode opplevelser gjennom felles aktiviteter.

–Livsglede for eldre er svært opptatt av den helsefremmende effekten, som det frivillige bidraget har for alle involverte. I alt vi gjør er vi opptatt av samspillet mellom gammel og ung. Hensikten er å stimulere til felles aktivitet. Da gir vi eldre muligheten til å være en ressurs for barn og unge, skriver stiftelsen på sine hjemmesider.

–Er du gammel?

Siden det nettopp har vært Lucia, hadde barnehagen bakt lussekatter for anledningen og pyntet seg med glitrende sølvbånd i håret. Blant dem som Innherred møtte før toget gikk var jentene Vilja Arens og Ina Leirvik.

(F.v.) Vilja Arens og Ina Leirvik koste seg med brødskiver før Lucia-toget. Foto: Nora Tyholdt

–Vi skal synge svart senker natten seg, sier Ina.

Vet dere hvem som bor her?

–Gamle mennesker!, sier Ina og Vilja i kor, med et påfølgende spørsmål til den 25 år gamle journalisten.

–Er du et gammelt menneske?

I hver etasje på Stokkbakken omsorgssenter ble det raskt liv da gjengen gikk med lys og sang "Svart senker natten seg (...)" gjennom korridorene. I hver etasje ble det også stopp på ulike samlingsrom, hvor barna gikk rundt og delte ut bakst og slo av en liten prat med beboerne.

–Tanken er at barna kan komme hit og leke også, slik at de eldre kan høre litt barnesnakk og latter rundt seg. Jeg vet at de ansatte på Stokkbakken har sagt at barna ikke trenger å være stille i gangene, her kan de løpe og lage lyd, sier Aunet.

Julestemning ble det flust av når barna sang for de eldre på Stokkbakken omsorgssenter.

Selv om Åsen er blant de første i Levanger med Livsglede-status, har flere barnehager hatt samarbeid med eldresenter i mange år. Forskjellen er at man må sende søknad for å få Livsglede-status, og at det blir et mer forpliktende samarbeid.

–Spesielt Ytterøya er i særklasse der, sier Aunet.

Pedagogisk leder i Åsen barnehage, Janita Paulsen, har tidligere jobbet der.

–Da var vi på besøk hver uke. Man får mange goder av det, både ved å gå på tur, synge og snakke med folk, sier Paulsen.

–Blir glad

Aunet forteller at de har et mål om at alle kommunale barnehager i Levanger skal få Livsglede-status.

–Hvis man ikke har et eldresenter i nærheten av barnehagen, finnes det alltid naboer man kan glede i nærområdet. Man kan også invitere inn folk i barnehagen eller dra på besøk hos andre, sier Aunet.

Anton Græsli har akkurat fylt 100 år. Da var det på sin plass med hjemmelagde lussekatter fra Åsen barnehage.

Fremover skal Åsen barnehage ha livsglede-besøk cirka hver fjortende dag.

Hvilken betydning har det for de eldre?

–Jeg tror de kjenner seg litt igjen og barna synger kanskje sanger som de husker fra de selv var små. Jeg tror også det er artig for dem å se litt andre fjes, og få andre lyder rundt seg. Man blir jo glad av å se små barn, sier Paulsen.