Selvbiografi om et litt komplisert liv

– Jeg hadde ingen å betro meg til.

Forfatterdebutant Per Helge Genberg.  Foto: Eigil Korsager, forlaget Vigmostad & Bjørke

Nyheter

Det sier Per Helge Genberg (58) til Adresseavisen i forbindelse med sin bokdebut «Finne kyrkjedøra i meg», som utgis nå i januar.

Han vokste opp i Lierne, men har bodd i Levanger i mange år - der han har kombinert rollene som sauebonde, byråkrat, homofil og kristen.

Signaler

Det går veldig fint nå, men livet har bydd på nok av utfordringer.

– Jeg har lest mange bøker om utenforskap og ensom oppvekst, men i alle de historiene jeg har lest har hovedpersonen hatt noen å betro seg til. Jeg hadde absolutt ingen, og det utenforskapet preger livet mitt den dag i dag, sier han til Adresseavisen (+)

For ett år siden hadde han 14 tekster med i debutantantologien «Signaler», der han var så heldig å være blant redaktør Eivind Evjemos elleve utvalgte debutanter.

Ung og lovende 58-åring

De handlet om mye av det som nå er blitt en hel bok fra den nygamle forfatterens side. I ungdommen skrev han mye, og prøvde å få gitt ut en diktsamling - men den ble refusert.

– Det var nok bra, jeg skrev ikke godt nok, medga Genberg da Innherred ga antologien, der også Ane Sivertsen Landfald bidro, behørig omtale i fjor vår.

– Men det er artig å bli stemplet som ung og lovende nå da, sa Genberg med glimt i øyet.

Fikk ikke være med på noe

I boka som snart kommer ut forteller han i kortprosatekster om livet som enebarn på en avsidesliggende gård, og at han var uforberedt på sosial omgang med jevnaldrende da han begynte på skolen.

Det gjorde sitt til at han ble utestengt, og datidens skole hadde ikke evner til å fange opp sosiale utfordringer slik som i dag.

– Jeg ble ikke voldelig mobbet, men systematisk sosialt utestengt, konstaterer han overfor Adresseavisen.

13 mørke år

Da han som 13-åring ble sikker på at han var homofil ble ting enda mer komplisert. Det turde han ikke fortelle til noen.

– Jeg hadde 13 mørke år til jeg var 26. Jeg stod alene med det. Men da jeg fant ham som ble min kjæreste og mann, som jeg fortsatt lever med, falt alt på plass, sier Genberg, som ikke har hatt trøbbel som åpen kristen homofil.

– Min Gud tolererte min legning fra første stund.

Men den sosiale kontakten må han fortsatt jobbe med.

– Jeg tar aldri initiativ overfor fremmede mennesker, og det er det boktittelen henspeiler på. Jeg vil ikke inn i kirken, jeg står inne i kirken og trenger styrke til å møte verden der ute.