Her er våre ferskeste norgesmestere

Nessebøndene tok innersvingen på «søringan».

Midt blant alle juletreene på Alstadhaug kunne Arne Bakken (t.v.) og Olav Arne Gilstad smile fornøyd med NM-gull i havredyrking. 

Nyheter

Det hjalp ikke med gunstigere klima sør for Dovre heller. Arne Bakken og Olav-Arne Gilstad kan nå sammen med to kolleger fra Skatval kalle seg Norges beste havrekorndyrkere.

Dette krever kanskje en litt nærmere forklaring.

Norsk Havreforening er en ideell forening hvor målet er at vi skal både dyrke og spise mer havre her til lands.

I Trøndelag produserer vi cirka 90 prosent bygg, men ønsket er at andelen havre og hvete bør opp i landets kornåkrer.

Det å arrangere Havre-NM er et av tiltakene. En ting er selve konkurransen, men like viktig er at man skaper møteplasser og utveksler kunnskap, kan Olav Arne Gilstad fortelle.

Han er gårdbruker på prestegården på Alstadhaug i Skogn. Han kjøpte bruket fra staten i 2004, men kan fortelle at gården har vært drevet av familien helt siden 1929.

Gilstad driver med korn og juletrær. Der dyrker han cirka 400 dekar korn totalt, og andelen havre er omtrent en fjerdedel.

Naboer på Alstadhaug

Alstadhaugbonden har deltatt i NM i havredyrking siden 2012, men det var altså i år at han tok steget til topps, blant annet sammen med nabo Arne Bakken.

Bakken er vokst opp på en av nabogårdene nærmere Eidsbotn, men som yngst i søskenflokken måtte han skaffe seg sitt eget gårdsbruk.

Det har han gjort på andre siden av prestegården i forhold til barndomshjemmet. Der har han i år dyrket 65 dekar med havre på småbruket.

For Bakken har også en annen jobb i tillegg, som driftsteknikker ved Levanger videregående skole.

Sammen med Johan Olav Hegge og Ola Fiskvik fra Skatval så meldte nessebyggen på lag i konkurransen under navnet Alstadhaug Havredyrkerlag.

22 kilo såkorn av havretype Haga, delt gjødsling og totalt 15 kg nitrogen ga 701 kilo per dekar areal (nedtørket vare) og et dekningsbidrag på 1144 kroner per dekar areal på Værnes.

Dette var altså de kalde fakta for resultatet i konkurransen når avlingens verdi ble registrert fratrukket kostnadene.

Slik kåret de vinneren

Den var lagt opp på følgende måte at trønderlagene hadde sitt konkurranseareal på prestegården ved flyplassen på Værnes i regi for forsøksgården på Skatval.

Søringan hadde sitt konkurransefelt på Brandval i Hedmark.

–Det er en forutsetning at vi alle må ha noenlunde samme jordsmonn å dyrke i for at konkurransen blir rettferdig, forklarer Olav Arne.

For å bruke langrennsterminologien så hadde det vært litt rart hvis Petter Northug hadde gått samme distanse på samme dag i Granåsen som Martin Johnsrud Sundby hadde gjort tilsvarende i Holmenkollen og sett hvem som var best.

Derfor måtte lagene sette seg inn i jordsmonnet på henholdsvis Værnes og Brandval før såkornet skulle i jorda tidlig i mai. Hver at lagene fikk fire teiger spredt jevnt utover jordet - hver på 10 kvadratmeter

Hele oppgaven var altså å få ut mest mulig fortjeneste omregnet til dekar dyrket korn.

Lærer mye av dette

Selve jobben ble gjort av folkene på forsøksgården på Stjørdal. Lagene bestemte hvor stor mengde som skulle såes, og hvordan oppfølgingen skulle være både med tanke på bruk av både plantevernmidler og kunstgjødsel.

Det var to befaringer i løpet av perioden – i juni og juli.

–Selv om det er en konkurranse, så er jo hovedmålet at vi skal lære å bli bedre, og jeg tror begge mener vi har nytte av deltakelsen, sier Arne og får bekreftende nikk fra kollegaen.

Steinkjer vant konkurransen i fjor, mens altså Levanger kunne smykke seg med havremestertittelen i år.

Men det var jevnt.

Steinkjer satset på mer bruk av kunstgjødsel, men fikk ikke ut de ekstra kiloene som de behøvde for den økte bruken, og dermed gikk det vår vei, forteller Olav-Arne tydelig fornøyd.

Til slutt blir så selvsagt kvaliteten på kornet vurdert. Bedre kvalitet gir bedre pris, og dermed flere kroner ut per dekar.

700 kilo havre per dekar ble resultatet for vinnerlaget da avlingen ble trøsket i september.

For å vise hvor jevnt det var i konkurransen, så satset laget som ble nummer to til slutt på litt mindre gjødselbruk enn vinnerlaget fra Levanger og Skatval, men det hjalp altså heller ikke.

14. desember ble vinneren kåret i rådhuset på Verdal. Der var Olav-Arne Gilstad og lagleder Ola Fiskvik og mottok vinnersjekken på 15 000 kroner.

–Vi gikk da i alle fall i pluss i år, sier Olav-Arne lakonisk og forteller at hver deltaker må betale 5 000 kroner i påmeldingsavgift.

–Godt og viktig tiltak

Olav Aspli er en kjent størrelse innen landbruket i distriktet. Han bodde i 30 år for forsøksgården Søgstad i Levanger før den ble solgt for tre år siden.

Aspli er imidlertid fortsatt i full sving som fagsjef for plantekultur i Felleskjøpet Agri.

Han skryter voldsomt av tiltaket som er satt i gang, for målet er å få øket interessen for dyrking av havre.

–Det blir produsert for mye bygg i Trøndelag. Bøndene burde rullere litt mer fra år til år. Det er godt både for større avlinger og det minsker også risikoen for sykdom.

Olav Aspli roser tiltaket med konkurranse i havredyrking. Målet er at flere bønder vil dyrke mer av havre i stedet for bygg.  Foto: Erlend Aune

Aspli sitter også i styret i havreforeningen, og han bekrefter at målet med konkurransen er å øke oppmerksomheten rundt havredyrking, slik at bøndene ønsker å dyrke mer av den gode kornsorten.

–Havre er godt for både mennesker og dyr, men vi har fortsatt et stykke igjen å gå før vi når et nivå som vi er tilfreds med.

Tilbake på Alstadhaug må vi nesten spørre om hvordan NM-tittelen skal feires?

–Nå skal vi snart ha «trøskpils». Det er en tradisjon vi har hvert år. Da møtes vi både for en fagprat og selvsagt mye sosialt. Det skal vi ha i Gildehallen her oppe, sier Olav-Arne og peker opp mot andreetasjen av driftsbygningen.

Denne gangen bør det være en ekstra god anledning til å markere litt ekstra – med en NM-vinner som vertskap.