Hun bør vite hva hun snakker om – Elin Aune.

Hun startet karrieren allerede i kommunen i 1971 som leder av den gang Breidablikk aldersheim. Fra 1985 var hun enhetsleder for distrikt sør i Levanger, og hadde da ansvaret for omsorgstjenesten i både Skogn og Åsen.

Nå har hun vært pensjonist i ti år, men hun har fortsatt klare meninger om det som skjer innen helseområdet i Levanger.

Da Elin Aune kom til Skogn var det 20 sykeheimsplasser og like mange aldersheimsplasser.

–Behovet for aldersheimsplasser avtok etter hvert som folk fikk bedre hus å bo i. I tillegg flyttet flere i leiligheter, som gjorde at de kunne bo hjemme lenger.

På Skogn betydde det at aldersheimsplasser ble gjort om til sykeheimsplasser.

Tidlig på 1990-tallet ble Skogn alders- og sjukeheim omgjort til en ren sykeheim, og antallet ble øket til 32 sykeheimsplasser.

I denne fasen ble de første omsorgsboligene bygget ved helsetunet, slik at de av dem som hadde plass på aldersheimen og kunne bo for seg selv flyttet dit. Dette var de første omsorgsboligene i Levanger.

Liker ikke utviklingen

Fordelen var at de også kunne ta del i det sosiale livet på helsetunet, som nærmeste nabo.

Og det er nok noe som den tidligere enhetslederen ser på med bekymring i dag. Hun frykter at mange kan bli boende hjemme i sine egne leiligheter, hvor besøk av hjemmesykepleien er eneste kontakt med omverden. Dette kan medføre andre lidelser enn de rent fysiske.

Derfor er Elin Aune ganske tydelig.

–Vi trenger flere sykeheimsplasser.

Hun har vært såpass lenge i «bransjen» at hun skjønner dette vil være et voldsomt økonomisk løft for kommunen, men som hun sier:

–Nå står Skogn helsetun der klar til bruk med alle hjelpemidler intakt. Jeg er enig med varaordføreren at det er selve driften som koster mest, men man trenger ikke bygge nytt med en gang, så lenge bygget står der.

Hun kan også fortelle at det er flere som har tatt kontakt med henne etter at de har vært på Hunt-undersøkelse ved det gamle helsetunet, og er ganske oppgitt over at de flotte lokalene står ubrukt.

B-sykehus

Aune tror mange folk er at den oppfatning av at det nye helsehuset på Staup er en sykeheim, men det er ikke tilfelle.

–I realiteten er helsehuset på Staup et b-sykehus, for å ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehuset. Der står rehabilitering i fokus, og det er heller ikke snakk om langtidsplasser. Dermed er faren for at det kan «hope seg opp» når presset fra sykehuset blir for stort.

Derfor skjønner hun at det nå kan begynne å melde seg et behov for folk som er for dårlig til å bo i egen bolig eller omsorgsbolig. De som rett og slett er sykeheimspasienter.

–Feilen som ble gjort er at vi fjernet sykeheimsplassene. Vi trenger begge delene.

Her får den tidligere enhetslederen støtte fra ordføreren.

Det har blitt lagt merke til at ordføreren har gått ut i media og signalisert at vi trenger flere sykeheimsplasser.

Likevel vil ikke Elin Aune si at Svarva har snudd i saken, slik redaktøren i Innherred skrev i en leder i etterkant av ordførerens utspill.

Men hva hvis Elin hadde vært «statsminister» i Levanger for en uke?

–Vi kan ønske oss mye. Det meste handler om penger. Men hvis kommunestyret mener at det nå er behov for ekstra sykeheimsplasser så håper jeg dette blir prioritert.

Likevel ser hun at kommunen har en gedigen økonomisk utfordring hvis de skal åpne på Skogn.

Lokalene står klar

– De har brukt opp all bemanningen. Skogn ble svarteper. Det er betjeningen der som har finansiert det vi nå har i Åsen og på Staup med stenge en sykeheim med 42 plasser. De kan jo ikke bare ta tilbake bemanningen der og gjenåpne på Skogn. Det ser jo til og med jeg.

Den tidligere enhetslederen mener helsehuset på Skogn slik det står i dag, bør være fullt ut tilfredsstillende til å ta imot beboere igjen.

–Ja, det mener jeg, så vi kommer tilbake til dette med drift. Derfor er jeg kritisk til alle sykeheimsplassene som forsvant på Skogn.

Konklusjonen til Elin Aune er derfor at vi må ha begge deler, og hun ser at helsehuset på Staup har en misjon med tanke på den nye samhandlingsreformen.

- Men så lenge vi ikke har sykeheimsplasser så får vi ikke til denne sirkelen med utskriving fra sykehuset. Det vil bli opphopning. Kommunen har per i dag ikke plass til dem som ikke kan bo i en omsorgsbolig.

Den gamle sykeheimen i Åsen ble nedlagt i 2014, og pasientene flyttet midlertidig til Skogn helsetun.

Stokkbakken omsorgssenter i Åsen sto ferdig i januar 2017.

Skogn helsetun ble samtidig lagt ned, og beboerne flyttet til Stokkbakken og Breidablikktunet.

Nedleggelsen på Skogn var omstridt. Spesielt var det stor motstand fra innbyggerne på Skogn.

I nyttårsintervjuet med Innherred andre januar signaliserte ordfører Robert Svarva at Skogn helsetun kan bli åpnet igjen fordi kommunen mangler sykeheimsplasser for dem med størst pleiebehov.

Dette blir tatt godt imot fra flere hold, og i dagens avis bekrefter ordføreren at det kan komme 30 nye omsorgsplasser i det tidligere helsetunet på Skogn allerede i løpet av året.