Arnhild Strand Soleng (41) er opprinnelig nessebygg, og sammen med mannen Tommy (42) og deres to barn Tiril (6) og Sigrid (snart 4) kunne hun rett før jul ta i mot nøkkelen til familiens nye bolig i sine barndomstrakter.

Gikk skikkelig inn for det

Kjønstadmarka trinn 1 er ferdig utbygd, et felt hvor de første flyttet inn for fem-seks år siden.

Tomtene i Kjønstadmarka 2 ble lagt ut for salg 15. desember 2016, og Levanger kommune hadde en trekning som avgjorde hvem som fikk lov til å kjøpe dem. Nesten tre ganger så mange var interessert som det var tomter. Arnhild og Tommy var blant de heldige, og nå har de som de aller første i det andre byggetrinnet i Kjønstadmarka flyttet inn. Ved påsketider får de også noen naboer.

Det å være heldige i trekningen var kanskje ekstra viktig for akkurat dem. For allerede i 2015 inngikk de en kontrakt med Byggmester Kolstad - Boligpartner Verdal om å bygge huset.

– Byggmester Kolstad har gjort en fantastisk jobb, alle fra de som sitter i administrasjon til de som har slått i spikerne, skryter paret.

Byggmesteren tok i realiteten en risiko i å planlegge og tegne ut huset i dialog med paret før de visste om de fikk en tomt å bygge det på.

– Underveis hadde vi våre ønsker, og de sa hva som var mulig. I samråd har vi funnet gode løsninger, sier Tommy Strand Soleng.

Beste tomta av alle

Han var selv til stede under trekningen av boligtomter, og kunne puste lettet ut etter å ha fått akkurat det familien hadde ønsket seg så sterkt.

– Faktisk var jeg i Kjønstadmarka og gikk tur i skogen allerede den gangen tomtekartet var ferdigtegnet, før tomtene ble lagt ut, forteller Soleng.

Nå vet ingen hva utfallet kunne blitt dersom de ikke hadde fått seg tomt i Kjønstadmarka. Men det er ganske uinteressant akkurat nå.

– Vi fikk den beste tomta av alle her i området, synes Arnhild Strand Soleng.

Huset de har bygd er i to plan, med garasje utenfor. Fra den åpne løsningen med kjøkken og stue i første etasje har de flott utsikt mot sjøen. Fra tv-stua i andre etasje er utsikten om mulig enda bedre.

På den siden av huset kommer sola om ettermiddagen på sommeren, og de har sola helt til den går ned. Huset er sånn sett nordvendt, og det er dessuten satt på tomta på en måte som gagner naboene.

Har tenkt fram i tid

Boligen fremstår som ganske lys og åpent innredet. Den er langt fra å være nedlesset med inventar. Noen flytteesker er fortsatt ikke tatt ut av, men inntrykket av et romslig hus ødelegger nok ikke paret når alt er på plass heller.

– De er ikke så dumt å bo seg litt inn før man setter utover alt sammen og henger opp ting på veggene, mener Arnhild Strand Soleng.

De to jentene har fått sitt eget bad oppe mellom sine to rom. Arnhild og Tommy har et annet bad i tilknytning til soverommet på motsatt side av tv-stua oppe.

– Behovet for eget bad til barna er kanskje ikke så stort ennå, men vi tenker litt lenger frem i tid. Jentene blir ungdommer en dag, forklarer hun.

Godt nabolag

I hele tatt har det å tenke langsiktig vært viktig for familien når husets utforming og innhold er blitt planlagt. Huset har også rom til å ta i mot gjester, naturligvis med tanke på at familiens nettverk i stor grad befinner seg i Trondheim og andre steder, og at de gjerne vil ha folk på besøk.

– Men det blir et bra nabolag her også, er paret sikre på. De har rukket å bli litt kjent med de som skal flytte inn i husene som bygges omkring.

– Så er det også slik at når det lages et helt nytt boligfelt et sted, så vil de som flytter inn der automatisk være mer ivrige på å bli godt kjent med hverandre. Litt annerledes enn hvis man kjøper et hus i et allerede etablert nabolag, sier Tommy Strand Soleng.

Brenner for faget

Han er født og oppvokst i Trondheim. Før paret nå flyttet til Kjønstadmarka i Levanger bodde de i et rekkehus i Grilstad park på Ranheim. At de skulle bygge seg hus for overskuelig fremtid akkurat nå hadde med eldstedatterens start på skolen å gjøre. De få månedene til huset var helt ferdig løste de med å leie en bolig i Levanger gjennom høsten.

– Det var praktisk. Vegen ble kort til møtene med byggmesteren i Verdal, og ved å legge ettermiddagens joggetur forbi Kjønstadmarka så kunne jeg følge med fremdriften også. Ikke at jeg var redd for at de ikke skulle gjøre jobben skikkelig altså, men det var artig å se utviklingen.

Byggmester Kolstads genuine ønske om at alt skulle bli tipp topp illustrerer paret også med at byggmesteren etter at alt var ferdig selv ønsket å komme tilbake for å ordne opp i en liten ting de ikke syntes de kunne være bekjent av. De tok opp fliser, flyttet en list og ordnet så alt ble fint igjen etterpå.

– Jeg tror vi trygt kan si at de brenner for faget sitt, sier Arnhild Strand Soleng.

Må planlegge dagene

Tommy jobber til daglig med IT på NTNUs avdeling på Gløshaugen, men Arnhild har jobb som fagrådgiver på rusklinikken ved St. Olavs hospital. Med litt fleksibel arbeidstid, jobbing på toget og barna i skole og barnehage går det fint.

– Det er kort og trygg veg til skolen herfra. På fritida har Nessegutten mange fine aktiviteter. Ting må planlegges litt, men sånn er det alltid i en småbarnsfamilie.

Og er det ikke noe spesielt som må gjøres, så har Arnhild og Tommy et flott landskap å skue ut på fra stua.

– Det å se sjøen er et must, særlig når man er vokst opp på Nesset, sier hun.

Tilbake i hjemtraktene, uten at det var Arnhild som måtte overbevise Tommy om at det var plassen på jord.

– Det var faktisk mer jeg som måtte vurdere om jeg ville flytte tilbake. Men nå er vi begge utrolig fornøyd med hvordan vi har fått det. Det var fint å komme nærmere familien igjen, og ungene har besteforeldre som alltid stiller opp, skryter Arnhild Strand Soleng.