På vegne av Torbjørn Skårstads sak har Ola Ødegaard bedt om advokathjelp etter flere avslag, hvorav det siste formidlet fra ordføreren i Levanger. Et avslagsbrev Ødegaard like godt beskriver som et «nytt sjokk».

- Statlig ansvar

Tidligere i januar fikk Torbjørn Skårstad brev fra kommuneadvokaten i Levanger hvor det gis avslag på søknaden. Her ble det blant annet meddelt at kravet om oppreisning er å anse som foreldet. I et nytt brev fra ordfører Robert Svarva vises det til tidligere politiske vedtak hvor det i sin tid ble besluttet at Levanger kommune ikke skal ha noen ordning for kommunal billighetserstatning. Vedtaket skriver seg fra 2009. Her beklages det riktignok for den urett mange tidligere skolehjemsbarn ble utsatt for, men noen økonomisk oppreisning må søkeren se langt etter. Svarva skriver samtidig:

- Dette er et statlig ansvar.

Det er argument han brukte også da temaet ble brakt til torgs i kommunestyret i 2012. Svarva anser det som prinsippielt avgjort fra kommunens side, og informerer om at erstatningssøknaden følgelig ikke vil tas opp til politisk behandling. Det er kommunens administrasjon som formelt sett har gitt Torbjørn Skårstad svar. Det svaret kom tidligere i januar, og var negativt.

Torbjørn Skårstad

- Feilvurdering

Ola Ødegaard mener det er en feilvurdering fra ordførerens side å anse dette som et statlig ansvar.

- Stortinget har bedt norske kommuner om å yte slik oppreisning og det er det omlag 200 kommuner som har gjort, fremholder Ola Ødegaard, og mener feilplasseringen er et ansvar kommunen ikke kan skyve fra seg selv om staten på sin side aksepterte feilen.

- Ansvarsfraskrivelse

- Dette er ansvarsfraskrivelse. Det var Levanger kommune som gjorde at Skårstad ble feilplassert på de to spesialskolene. Det er med andre ord kommunens ansvar. Feilplaseringene ble akseptert av staten, idet de gjerne ville fylle opp de statlige spesialskolene mest mulig, hevder Ola Ødegaard. Og føyer til:

- Vi opplever ordførerens svar som en makt som skal brukes mot Torbjørn Skårstad, men dette er et maktmisbruk som kommer de svake i samfunnet i en vanskelig situasjon.

Ola Ødegaard er kjent som mangeårig generalsekretær i Rettferd for taperne, en stiftelse han selv grunnla i 1993.

- Vi vil nå avvente med hva vår advokat vil råde oss til, men jeg håper kommunepolitikerne i Levanger er såpass oppegående at de nå vil forlange at saken kommer til kommunestyret, og ikke overlates til administrasjonen i kommunen, oppsummerer han.