Folkekjære Asmund har gått bort

Sovnet stille inn etter et kort sykeleie.

Asmund Bjørken i kjent positur, rett etter at han fikk Kongens Fortjenstmedalje.  Foto: Kristian Stokdahl

Nyheter

Asmund Bjørken sovnet stille inn på Sykehuset Levanger natt til mandag 29. januar, etter et kort tids sykeleie. Han etterlater seg samboer Åse, sønnen Ove, datteren Nina, svigerdatter Liv Sissel, barnebarna Ida, Sondre og Adrian, og oldebarnet Randi.

Det blir Innherred.no fortalt fra familien.

Asmund i bilder

Se vårt galleri.

Asmund Bjørken mottok norsk jazz' høyeste utmerkelse, Buddy-statuetten i 1972. Han fikk kulturprisen både fra Nord-Trøndelag fylke og Verdal kommune, og Kongens Fortjenstmedalje. Men priser og utmerkselser var ikke det Bjørken var mest opptatt av. I tillegg til å være utrolig teknisk god på både saksofon, trekkspill og flere andre instrumenter, var han en entertainer som publikum elsket. Både for sitt spill og sine treffende replikker.

Et aktivt liv

Innherred portretterte ham for snart ett år siden.

Hverdagsjazzist

Han var alene om å like jazz. Da han selv ble alene, ble han redd. Men Asmund Bjørken (83) har fortsatt luft i lungene. Og ny kjæreste.

Da hadde han nettopp opptrådt på vårtreffet i Verdal, og det var ikke lenge siden han hadde vært på dansefestival i Thailand. Asmund stilte alltid opp på treff for de godt voksne i Verdal, og han var naturligvis med på adventsmatineen før jul i fjor også. Han skulle spilt på spellmannstreffet på Stiklestad forrige helg, men meldte avbud.

Asmund Bjørken var egentlig odelsgutt, men å ta over Kålen Øvre hadde han ikke tid til. Da han fikk den muligheten var han etablert i Trondheim med kona Randi, arbeidet som såpekoker om dagene og spilte om kveldene. Senere ble han bilselger hos Grødem & Dyrseth.

Flyttet hjem på gammeldagene

Allerede før han ble konfirmert var han imidlertid ute og spilte i bryllup, på fester og basarer. Så ble han interessert i jazz, og følte han måtte ut fra Verdal, der jazzen hadde dårlige kår.

I 56 år var han gift med Randi. Hun døde brått av hjerneblødning i 2012. For Asmund var det fælt å bli sittende igjen alene, og han flyttet tilbake til hjembygda Verdal. I en leilighet på Ørmelen ble han samboer med Åse Iversen fra Levanger.

Asmund Bjørken var en strålende musiker til det aller siste. Nå har saksofonen spilt sin siste tone fylt av luft fra Asmunds lunger.