Siden begynnelsen av november, da rådmannen la opp til et budsjett som innebærer en økning av eiendomsskatten fra 3,5 promille til 4,5 promille fra 2018, har det vært en lang og opphetet debatt mellom de politiske partiene i Verdal.

I desember gikk Høyre imot sine kolleger i posisjon for å hindre det som ville tilsvart en skatteøkning på 10,5 millioner kroner for innbyggerne. Det skjedde med 18 mot 17 stemmer. Rådmann Jostein Grimstad uttalte at det kom til å bli en krevende oppgave å følge opp det kommunestyret la opp til, og at han nå ble bedt om å lede en kommune uten ressurser på personalsiden.

Under kommunestyremøtet mandag ble det en to timers lang debatt før representantene skulle avgi sin stemme.

–Ja, det er en omkamp, sa Trine Reitan (Ap).

Den mest opphetede argument kom fra Høyres varaordførere Silje Sjøvold som beskrev Arbeiderpartiets taktikk for hersketeknikk.

Høyre og Silje Heggdal Sjøvold sørget for flertall i desember, men havnet i mindretall da utbryteren fra Sp valgte å støtte Arbeiderpartiets forslag i kommunestyret.

Snudde flertallet

Men det var Trude Holms innlegg tidlig i debatten som skulle vekke mest oppmerksomhet og som skulle bli avgjørende for at Arbeiderpartiets forslag fikk flertall. Holm ga klart uttrykk for hun kunne støtte forslaget med en økning av eiendomsskattesatsene med 0, 5 promille – som tilsvarer 5 millioner kroner.

–Jeg synes kompromissforslaget er det beste forslaget for å få et realistisk budsjett i balanse og samtidig slanke drifta noe. Det er ikke lett å finne 10,5 millioner i en organisasjon som har effektivisert over år. Det er ikke enkelt å hente ut 10,5 millioner uten at det vil ramme både ansatte, politikere og innbygger unødig hardt, sa Holm som også signaliserte tillit til de tilbakemeldingene som var kommet fra rådmannen.

–Og skal vi lykkes med å gi Verdalssamfunnet optimisme for framtida, skal vi være gode forbilder for Verdals befolkning må vi slutte med de evige kampene vi nå holder på med i møtelokalene og i media. Da må vi ha en vilje til å møtes på midten, sa Holm og la til:

–Vi må endre våre holdninger og handlinger. Kanskje vil dette også være et skritt på veien til en annen holdning fra Arbeiderpartiet.

Kompromissvedtaket innebærer videre at driftsbudsjettet reduseres med 5,5 millioner kroner på innkjøpspostene. Dermed er budsjettet igjen i balanse. De mange kuttene som ellers ville vært nødvendig blir da ikke gjennomført. Formannskapet skal imidlertid gjennom hele året sterkt involvere seg i kommunens «aktivitetsnivå med inntektsforutsetningene».

–Det var tøft

Når Innherred snakker med Holm dagen etter møtet forteller hun at det ikke var enkelt å gå imot sitt eget parti.

–Det var tøft, men jeg kjente at det var riktig å gjøre. Naturlig nok syntes de det var litt vanskelig at jeg ville støtte kompromissforslaget til Ap, men de ga meg et klapp på skulderen og syntes det var tøft at jeg sto støtt på min beslutning. Det er stor takhøyde i Senterpartiet og en raus gjeng som sitter i gruppa vår, sier hun.

I sitt innlegg i kommunestyret trakk Holm frem at hun ønsker ro i det politiske klimaet i Verdal, hvor det spesielt under budsjettforhandlingene har vært svært høy temperatur.

–Stemningen har nå blitt slik at vi knapt klarer å slå av en liten prat over partigrensene, sa hun under møtet.

Vil ha endring

Ønsket om ro ble også nevnt i et notat fra de tre organisasjonene som sitter i administrasjonsutvalget. Lise Heggdal (Fagforbundet), Christian Aalberg (Utdanningsforbundet) og Rita Lande (Norsk sykepleieforbund) oppfordret kommunestyret til å «fatte et vedtak som fører til at alle kan gå videre på en samlende måte». Notatet hadde også denne formaningen: «De ansatte trenger å få et signal fra arbeidsgiver/Verdal kommunestyre om at de sammen med de ansatte ønsker å bygge opp et godt omdømme.»

–Vi er helt nødt til å få til et bedre samarbeid. Folk snakker og flirer av dette i våre nabokommuner, så det er noe vi er nødt til å endre. I innlegget mitt viste jeg også til et spørsmål fra Fatima Almanea som handlet om mobbing, og påpekte at det er viktig at vi som politikere går frem som gode eksempler, sier Holm.

Synes du det har vært mobbing?

–Det er subjektivt hva man føler er mobbing, men det er nok noen som har følt det, kanskje spesielt gjennom innlegg i avisa. Jeg synes det er viktig at hver og en diskuterer dette videre. Skal vi få til mer samskaping fremover må vi få til en endring, sier Holm.

–«Svarteperspill»

Når Innherred snakker med Arild Kvernmo Pedersen (Ap) dagen etter møtet er han glad for vedtaket som ble fattet.

–Det er i tråd med det jeg har oppfattet er ønskene til innbyggerne, og spesielt ansatte i kommunen, sier han.

Arild Pedersen synes det var veldig modig av Trude Holm å gå inn for forslaget fra Ap.

Pedersen synes det var veldig modig av Trude Holm å gå inn for forslaget fra Ap.

–Jeg har blitt godt kjent med Trude gjennom årene og jeg oppfatter at hun alltid setter lokalmiljøet og innbyggerne først, og at hennes syn er godt forankret i de rødgrønne verdiene, sier han.

I sitt innlegg under møtet trakk også Pedersen frem at han håper de kan få til et bedre arbeidsklima i politikken fremover.

–Jeg som gruppeleder har et særskilt ansvar her. Vi ønsker at denne verste knivingen tar slutt, og det får vi til hvis det er vilje til å snakke sammen, og forstå og respektere hverandre. Innherreds redaktør skrev på lederplass at partene bedriver en form for «svarteperspill», og det er ikke vanskelig å si seg enig i. Det skal to til for å holde i live en krangel, og det må også to til for å løse den, sier han.

Holm nevnte mobbing, vil du si at det har vært det?

–Mobbebegrepet tar jeg avstand fra, det synes jeg ikke er dekkende for situasjonen. Men vi er ulike mennesker og vi vil nok tolke den offentlige debatten forskjellig. Jeg ser at debatten er hetere her enn i en del nabokommuner, og hvis det er interesse for det i de andre partiene kan vi ta ned temperaturen. Hos Arbeiderpartiet er det mange som savner samarbeidet på 2000-tallet og vi kunne godt ha tenkt oss å bevege oss mer i den retningen igjen, sier Pedersen.

Høyre fikk noe igjennom

Fire verbalforslag fra Høyre fikk flertall under budsjettavstemmingen mandag:

Det søkes å inngå innkjøpssamarbeid med nabokommunene så raskt som mulig.

Rådmannen bes undersøke mulighetene for reforhandling av gjeldende rammeavtaler på innkjøp. Leasing vs. selveie på kommunale tjenestebiler vurderes.

Rådmannen bes legge fram en strategi for reduksjon og salg av kommunaleide bygg og eiendommer.

Det undersøkes om sentralidrettsanlegget kan være aktuell for overdragelse/salg til andre aktører.